Κλιμάκιο από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και από το Bochum της Γερμανίας στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Με στόχο τη συντήρηση μηχανημάτων

Μαργαρίτα Καλουτά: "Στόχος της συνεργασίας είναι και η επαναλειτουργία του εργαστηρίου συντήρησης που λειτουργούσε στον χώρο του Μουσείου"

Με στόχο τη συντήρηση και ανάδειξη των μηχανημάτων του Βιομηχανικού Μουσείο Ερμούπολης, με πρώτο και κύριο τον τροχό "Πατρίς", βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στη Σύρο κλιμάκιο από τα Πανεπιστήμια της Δυτικής Αττικής και του Bochum της Γερμανίας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου και η οποία θα αναπτυχθεί και τους καλοκαιρινούς μήνες, βάσει τριμερούς συνεργασίας που θα υπογραφεί σε συνεργασία και με το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης.

"Συντήρηση και επαναλειτουργία του εργαστηρίου του Βιομηχανικού Μουσείου"

Για την παρουσία των καθηγητών, τόσο από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όσο και από το Bochum της Γερμανίας, αλλά πολύ περισσότερο για το ιστορικό της συγκεκριμένης συνεργασίας, αναφέρθηκε, μιλώντας στην εφημερίδα, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου, Μαργαρίτα Καλουτά.

Συγκεκριμένα και όπως είπε, η συνεργασία αυτή βασίζεται πάνω σε δύο τομείς. Στον σχεδιασμό που υπάρχει για τη συντήρηση του τροχού του "Πατρίς", αλλά και στην επαναλειτουργία του εργαστηρίου συντήρησης των μηχανημάτων του Μουσείου.

"Στον χώρο του εργαστηρίου είχαν συντηρηθεί πολλά μηχανήματα από αυτά που είχαν δωριθεί, προκειμένου να εκτεθούν στους χώρους του Βιομηχανικού. Σε αυτό είχαν εργαστεί πολλοί καλοί και εξειδικευμένοι τεχνίτες, κυρίως από τη Σύρο. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του είχαν συντηρηθεί και μηχανήματα άλλων Μουσείων, όπως αυτό της "Ελιάς" της Μυτιλήνης. Δυστυχώς και ελλείψει χρημάτων το εργαστήριο έκλεισε, με αποτέλεσμα όχι μόνο ο χώρος του να βεβηλωθεί από αγνώστους, αλλά και να κλαπεί ένας σημαντικός αριθμός των εργαλείων που υπήρχαν εκεί. Η επαναλειτουργία του ήταν ένα από τα πάγια αιτήματα του Συλλόγου μας προς τον Δήμο. Είναι πολύ σημαντικό για ένα Βιομηχανικό Μουσείο να έχει ένα εργαστήρι συντήρησης. Είναι πολλά τα αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο και συνάμα πραγματικά ιστορικά τεκμήρια της βιομηχανικής εποχής της Σύρου", δήλωσε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, τόνισε ότι κατά την τρέχουσα περίοδο, επιτεύχθηκε η ασφάλιση και ο καθαρισμός του χώρου της αποθήκης που φιλοξενούσε το εργαστήρι συντήρησης, με σκοπό αυτός να επαναλειτουργήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα γίνει βάσει της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι οποίοι έχουν ειδικές σπουδές πάνω στη συντήρηση μετάλλου.

"Από την Τετάρτη βρίσκεται στη Σύρο ένα κλιμάκιο αποτελούμενο από τρεις καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τρεις καθηγητές από αντίστοιχο Πανεπιστήμιο του Bochum της Γερμανίας. Με drones, αλλά και με άλλα εργαλεία, θα εξετάσουν τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στα μηχανήματα του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του Μουσείου. Επίσης, έλαβαν δείγματα από τον τροχό "Πατρίς", αλλά και από άλλα αντικείμενα, με σκοπό να εξετάσουν ποια υλικά είναι τα καλύτερα για συντήρηση και διάσωσή τους", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Σύλλογος Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου και ο Δήμος θα υπογράψουν ένα τριμερές ιδιωτικό συμφωνητικό, ούτως ώστε να έρθουν στη Σύρο, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, φοιτητές του Τμήματος Συντήρησης, αλλά και καθηγητές, με σκοπό τη συντήρηση μηχανημάτων που θα επιλεγούν. Φυσικά για να γίνει αυτό, υπάρχει κάποιο οικονομικό κόστος, του οποίου μέρος, όπως τη διαμονή και τη διατροφή, θα καλύψει ο Δήμος.

“Από πλευράς μας έχουμε κάποιες χορηγίες, τις οποίες θα αξιοποιήσουμε για αυτό το σκοπό. Φυσικά η παρουσία τους στο νησί και στο Μουσείο, θα έχει και έναν δεύτερο στόχο που αφορά την επαναλειτουργία, σε συστηματικό πλέον τρόπο, του εργαστηρίου συντήρησης. Είναι πολύ καλή αρχή, διότι αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να δεχόμαστε φοιτητές, σε μόνιμη βάση στο νησί για αυτό το σκοπό", δήλωσε στην εφημερίδα.

"Ανάδειξη όλων των αντικειμένων του Μουσείου"

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, επεσήμανε πως η ανάπτυξη της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, είναι μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου, η οποία στηρίζεται από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης.

"Βρίσκεται στη Σύρο και στους χώρους του Μουσείου η καθηγήτρια κα. Αργυροπούλου από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μαζί με αντίστοιχους καθηγητές από τη Γερμανία. Οι συγκεκριμένοι θα κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις για τον τροχό "Πατρίς", το οποίο αποτελεί και αντικείμενο έρευνας. Επίσης, το κλιμάκιο θα εξετάσει και τον αργαλειό, ώστε την καλοκαιρινή περίοδο να είναι όλα έτοιμα για τη συντήρησή του από την ομάδα φοιτητών που θα βρίσκεται στο νησί", τόνισε, συμπληρώνοντας ότι "στόχος όλων μας είναι να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου, του Δήμου και του Πανεπιστημίου, ώστε από το καλοκαίρι να έχουμε τους πρώτους φοιτητές, για τη συντήρηση και ανάδειξη όλων των αντικειμένων που βρίσκονται στο Μουσείο".