«Εσωτερικοί χώροι»: Επετειακή έκθεση του εικαστικού Γιάννη Δανέλη για τα πέντε χρόνια ζωής και καλλιτεχνικής παρουσίας του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

«Η Σύρος αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης»

Σε εσωτερικούς χώρους που επισκεπτόμαστε ή αφήνουμε τους άλλους να μας επισκεφτούν, μας ξεναγεί ο ζωγράφος Γιάννης Δανέλης, μέσα από τη φετινή δουλειά του.

Έργα καινούρια, αλλά και δημιουργίες που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των φιλότεχνων της Σύρου από προηγούμενες εκθέσεις του στο νησί παρουσιάζονται στο πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Άνω Σύρου, μόνιμο καλοκαιρινό σταθμό του καλλιτέχνη, τα τελευταία τρία χρόνια.

Στα έργα του, προσεγγίζεται το εσωτερικό αποτύπωμα που αφήνει καθετί που ερχόμαστε σε συνδιαλλαγή. Από το χάδι της μητέρας ως το πρώτο φιλί και από την μικρή προσευχή, ως την ανεκπλήρωτη αντίσταση στο καθετί. Όλα αυτά υπάρχουν φορτία που κουβαλάμε, προσέχουμε και αντέχουμε για να ζήσουμε μέσα σε μια πραγματικότητα ξένη από μας.

Η έκθεση «Εσωτερικοί χώροι - Με αφορμή την ύπαρξη» έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς ο καλλιτέχνης επιλέγει με αυτήν να γιορτάσει τα πέντε χρόνια διαμονής και καλλιτεχνική παρουσίας του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ένα νησί που αποτελεί για τον ίδιο ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης.

«Η Σύρος συνδυάζει ρεμπέτικο και όπερα, νεοκλασικό και μεσαιωνικό, καθώς και πολλά ακόμη στοιχεία, δημιουργώντας ποικίλες και ενδιαφέρουσες εικόνες που πλουτίζουν τον εσωτερικό μας κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Προσωπικά εμπνέομαι από τους ανθρώπους της, τα κτίρια και τη φύση της, την ιστορική, τη βιομηχανία της και την παράδοση. Υπάρχουν τόσα στοιχεία, τα οποία είτε τα διαχωρίζω, είτε τα μπλέκω μέσα στα έργα μου, προσπαθώντας έτσι να αναδείξω την αρμονική συνύπαρξή τους στον τόπο αυτό».

Υπογραμμίζεται μάλιστα, πως η Σύρος «πρωταγωνιστεί» και στη φετινή έκθεσή του. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μία όψη του νησιού ζωγραφισμένη πάνω σε μία παλαιά πόρτα. «Διάλεξα μία πόρτα, που ανοίγει και σε μεταφέρει κάπου και στην προκειμένη περίπτωση, ήθελα να βάλω και το στοιχείο της αποδόμησης, δεδομένου ότι όπως εμείς μεγαλώνουμε, έτσι και ο χρόνος έχει επιφέρει παρόμοια φθορά στη νεοκλασική μορφή της Ερμούπολης», εξήγησε ο εικαστικός.

«Μέσα μας ενυπάρχει ένας κήπος»

Το κοινό θα δει επίσης και έργα από προηγούμενες δουλειές του Γιάννη Δανέλη όπως η «Μικρή Προσευχή» και ο Ερμής, ο Θεός του εμπορίου, ο ψυχοπομπός και ο αγγελιοφόρος, έργο το οποίο κόσμησε το εξώφυλλο του έντυπου οδηγού του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018». Μία από τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του είναι το έργο «Ο κήπος μέσα μας», κορμός του οποίου αποτέλεσε το 1ο Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών». «Τα παιδιά ζωγράφισαν σε τρεις ισόμήκεις καμβάδες κουνελάκια, πουλάκια, πεταλούδες και άλλα στοιχεία της φύσης. Στη συνέχεια πήρα τους καμβάδες και τους έκανα ένα ενιαίο έργο, αντλώντας έμπνευση από τη δική τους γραφή», δήλωσε ο κ. Δανέλης, σημειώνοντας πως σε κάθε άνθρωπο ενυπάρχει ένας κήπος. «Ο καθένας καλείται να τον βρει και ανακαλύψει τι κρύβεται μέσα του», υπογράμμισε.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως 25 Αυγούστου 2019, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά:19:30 - 22:00.