Animasyros 8.0 - Οι μεγάλοι νικητές και τα αποτελέσματα των εργαστηρίων

Μεγάλος νικητής το animation
  • Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2015 - 12:22

Με μία σύντομη και εορταστική τελετή ολοκληρώθηκε, την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015, η 8η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, στο θέατρο «Απόλλων».  Ο πρόεδρος του Animasyros και της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, Βασίλης Καραμητσάνης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε θερμά τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, τους υποστηρικτές, τους εθελοντές και το θερμό κοινό του Φεστιβάλ που για μία ακόμη χρονιά τίμησαν με την παρουσία τους τη μεγάλη γιορτή της τέχνης του animation.

Στη συνέχεια, ανέβηκε στη σκηνή η Αντιδήμαρχος Σύρου, Θωμαή Μενδρινού προκειμένου να συγχαρεί και ευχαριστήσει τους συντελεστές του Φεστιβάλ και να αναγνωρίσει την προσπάθειά του «για προώθηση των ίσων ευκαιριών και τον σεβασμό της διαφορετικότητας».

Αμέσως μετά, εμφανίστηκαν με ενθουσιασμό στη σκηνή οι παρουσιαστές της τελετής, Μαρία Σκαζή (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ) και ο Δημήτρης Μαυροκεφαλίδης (επικοινωνιολόγος- τηλεοπτικός παρουσιαστής), ξεκινώντας με την παρουσίαση και προβολή των αποτελεσμάτων των Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων που διοργανώθηκαν και φέτος, καλώντας διαδοχικά μικρούς και μεγάλους  συμμετέχοντες στη σκηνή οι οποίοι εισέπραξαν ένα πολύ θερμό χειροκρότημα. Ειδικότερα, διεξάχθηκαν: το «Εργαστήριο Οπτικών Παιχνιδιών» του Wilson Lazaretti, το Παιδικό Εργαστήριο  GNOUS με τους μουσικούς Μιχάλη Μοσχούτη, Βασίλη Τζαβάρα και τη video artist Ερατώ Τζαβάρα, το Βιωματικό Εργαστήριο κινούμενης εικόνας για εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής, άτομα με αναπηρία και μαθητές γενικής εκπαίδευσης «Ήταν ένας μεγάλος χάρτης», το εργαστήριο «Animation Techniques with Waf!» και το Παιδικό Εργαστήριο «Metamorphosis».

Στη συνέχεια, ακολούθησε η προβολή των Making of Video του Φεστιβάλ που είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος του τελικού και μεγάλου απολογιστικού βίντεο της φετινής διοργάνωσης, με ευχαριστίες για την ομάδα που τα δημιούργησε και το οποίο, επίσης, υποδέχτηκε με ενθουσιασμό το κοινό.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Αμέσως μετά, ο Δημήτρης Μαυροκεφαλίδης προσκάλεσε στη σκηνή το «γυναικείο άρωμα» της φετινής διοργάνωσης, τα μέλη, δηλαδή, της Κριτικής Επιτροπής του Αniμαsyroς 8.0, Πόλυ Λυκούργου, Aliki Theofilopoulos (Αλίκη Θεοφιλόπουλος) και Spela Cadez (Σπέλα Καντέζ) για την ανακοίνωση και απονομή των Βραβείων. Η Πόλυ Λυκούργου, ως Πρόεδρος της επιτροπής, εξέφρασε την χαρά τους και ευγνωμοσύνη απέναντι στο Φεστιβάλ για την τιμή και υπογράμμισε ότι: «Μας δίνει μεγάλη χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία να βρισκόμαστε στη Σύρο για ένα πολιτισμικό γεγονός – ειδικά, όταν το ξέρουμε όλοι πολύ καλά,  ο πολιτισμός είναι ο πρώτος τομέας που υποφέρει σε εποχές οικονομικής κρίσης. Όμως, εμείς είμαστε εδώ, ασχολούμαστε, δουλεύουμε, απολαμβάνουμε και γιορτάζουμε το σινεμά ως άμυνα κι αντίσταση στις δυσκολίες των καιρών. Άλλωστε η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε εποχές μεγάλης κρίσης, ο άνθρωπος χρειάζεται την τέχνη περισσότερο από ποτέ». Ολοκλήρωσε την παρουσίαση ευχαριστώντας το Animasyros που για 8η συνεχή χρονιά έχει κρατήσει με συνέπεια την υπόσχεσή του: «να μας εμψυχώνει, κυριολεκτικά,  μέσα από τέσσερις μέρες καλλιτεχνικής έκφρασης κι έμπνευσης. Για φανταστείτε, τα «καρτούν» μπορούν να το κάνουν αυτό...».

Το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Αnimasyros 8.0 κέρδισε η ταινία «In the Distance» του Florian Grolig [Φλόριαν Γκλόριγκ] (DE) «για το δυνατό, σύγχρονο, επείγον μήνυμά του. Όσο ο κόσμος γύρω μας καταρρέει, πώς μπορούμε να μένουμε σε απόσταση; Ο σκηνοθέτης επιλέγει το δύσκολο δρόμο και κρατά με θάρρος την κάμερα ακίνητη και σε απόσταση, κάτι που μaς αναγκάζει να κοιτάξουμε από κοντά τη δική μας άρνηση να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες του κόσμου». 

Το βραβείο παρέλαβε ο Robert-Jan Sieben, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Πρεσβείας των Κάτω Χωρών.

Ειδική μνεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος απένειμε η Κριτική Επιτροπή στην ταινία «My Home» (Chez Moi) του Phuong Mai Nguyen [Φουόνγ Μάι Γουέν] (FR) «για το διακριτικό, αλλά βαθιά συγκινητικό τρόπο που κοιτά τις σύνθετες ανθρώπινες σχέσεις. Με το ειλικρινές και δυνατό του σχέδιο καταφέρνει να επικοινωνήσει την ιστορία του με μοναδικό τρόπο, όπως μόνο η τέχνη μπορεί».

Το βραβείο παρέλαβε ο Γάλλος Pierre Caillet [Πιέρ Καγιέ], μέλος της Papy3d Productions που επιμελήθηκε την παραγωγή της ταινίας.

Το Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής ταινίας δόθηκε στo «Pineapple Calamari» της Kasia Nalewajka [Κάζια Ναλεβάσκα] (UK) «για το ξεχωριστό, παράδοξο και αστείο να αφηγηθείς μία ιστορία που εξετάζει σε βάθος την φιλία. Πόσο μαγικό: ένα άλογο μας έδειξε τι σημαίνει ανθρωπιά».

Το βραβείο παρέλαβε η ίδια η σκηνοθέτις η οποία ήταν προσκεκλημένη του Φεστιβάλ.

Ειδική Μνεία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος κέρδισε η ταινία «Ivan's Need» του Veronica Lingg [Βερόνικα Λινγκ] (CH) «για την τολμηρή, φρέσκια αισθητική και φόρμα του, η οποία επικοινωνεί με επιτυχία την έντονη εμπειρία της σεξουαλικότητας, με έναν τρόπο που συνδυάζει την φαντασία με τον απενοχοποιημένο αισθησιασμό».

Tέλος, το νέο μας Βραβείο Κοινού για το, επίσης, νεοσύστατο τμήμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού Μεγάλου Μήκους, απονεμήθηκε στην ταινία «Pos Eso» του σκηνοθέτη Sam [Σαμ] (ES).

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, τιμώντας την φετινή θεματική του Φεστιβάλ για την αναπηρία, υπήρχε και διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την προβολή των βραβευμένων ταινιών και το εορταστικό κλίμα του Φεστιβάλ συνεχίστηκε στο πάρτυ λήξης που έγινε στο Μπαρ «Πειραματικό».

ΚΑΛΑ animaΝΕΑ:

Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε ότι, στο πλαίσιο του Animasyros 8.0, συνήλθαν στην Ερμούπολη το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν είναι η ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για την ίδρυση Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην τέχνη του Κινηματογράφου Εμψύχωσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ιδανικά με τη σύμπραξη άλλων τμημάτων διακεκριμένων ελληνικών και ξένων ΑΕΙ. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως απάντηση της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ στην απουσία αυτοτελούς πανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών στα κινούμενα σχέδια στη χώρα μας και στην ανάγκη κεφαλαιοποίησης της ραγδαίας ανάπτυξης του ελληνικού animation.

Ετικέτες: