Πάντα σε ρυθμό
- Τετάρτη, 9 Μαΐου, 2018 - 06:17
Τέσσερα μουσικά σχήματα που κινούνται σε παραδοσιακά μονοπάτια και μεταφέρουν την κουλτούρα, το πάθος και το λαϊκό αίσθημα τόσο της Ελλάδας όσο και γειτονικών χωρών, θα παρασύρουν αυτό το καλοκαίρι το κοινό του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, που επιστρέφει για έβδομη συνεχή χρονιά στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός».
Η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί από 20 έως 25 Αυγούστου 2018 στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η οποία θα αποτελέσει τόσο συνάντησης δύο, αρχικώς, εντελώς διαφορετικών μουσικών ειδών, αλλά με κοινή ρυθμική βάση, του Ζωναράδικου και της Tarantella, που προέρχονται από δύο διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, τη Θράκη και τη νότια Ιταλία.
Το πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου θα περιλαμβάνει καθημερινά σεμινάρια από καταξιωμένους δασκάλους, έκθεση για το ακορντεόν και τον κόσμο της Μουσικής με όργανα, βιβλία, παρτιτούρες, φωτογραφίες κ.α., εργαστήριο επισκευής ακορντεόν, συριανής τσαμπούνας και άλλων οργάνων και έξι βραδινές συναυλίες σε διαφορετικά σημεία του νησιού.
Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ούριος Άνεμος».
Μουσική made in France, με στοιχεία από τη ρουμάνικη παράδοση
Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, η χάλκινη μπάντα Zakouska έρχεται στην Ποσειδωνία με μια μουσική made in France, αλλά ριζωμένη στην ρουμάνικη παράδοση και εκπληκτικά εφευρετική. Η Élodie Messmer (βιόλα και βιολί), η Aline Haelberg (βιολί και κρητική λύρα), ο Arthur Bacon (ακορντεόν και κρουστά) και ο Fabien Bucher (κιθάρα και άταστη κιθάρα) επισκέπτονται ξανά τα Καρπάθια Όρη, χρησιμοποιώντας το κλασσικό και Jazz υπόβαθρό τους για να αναδιαμορφώσουν της μελωδίες κι αρμονίες. Στο μενού: ριπές από αδάμαστες νότες, pizzicato βιολιά, slap κιθάρα και groovy ακορντεόν. Από εκστατικό γαλλικό musette σε τσιγγάνικους ελιγμούς, οι άφθονες κι στοχευμένες συνθέσεις τους έχουν συνοχή. Η γνώση που απέκτησαν τα μέλη για την βαλκανική μουσική, τους επιτρέπει να προσθέσουν και μερικές εκκεντρικότητες, όπως την τσιγγάνικη τεχνική με την “αλογότριχα” που χρησιμοποιείται αντί για δοξάρι.
Εκεί, όπου οι καημοί συναντούν τα μεράκια
Το επόμενο βράδυ, το κοινό υποδέχεται στον Φοίνικα τους “Babo Koro”: Δημήτρη Αναστασίου (βιολί), Κώστα Νικολόπουλο (ακορντεόν), Σωτήρη Τσακανίκα (κιθάρα, φωνή), Αντιγόνη Μπασακάρου (φωνή), Μιχάλη Δάρμα (κοντραμπάσο) και Αποστόλη Μπουρνιά (κρουστά).
Οι Babo Koro αποτελούν ένα μουσικό μωσαϊκό, που τον Ιανουάριο του 2018 ολοκλήρωσε την πρώτη δισκογραφική δουλειά του.
Στις συνθέσεις τους αντηχούν φωνές των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Στο πολύχρωμο μουσικό τους υφάδι μπλέκουν η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, τα βαλκανικά ποικίλματα και πολυφωνίες, η αίσθηση του swing, η τσιγγάνικη περιπλάνηση, η rock αμεσότητα, η λαϊκή απλότητα, η μοντέρνα εναρμόνιση και οι πολυρυθμίες. Οι στίχοι τους, ένα επίκαιρο παραδοσιακό αφήγημα. Κάθε εμφάνισή τους ακροβατεί μεταξύ γλεντιού και συναυλίας, άλλοτε ξεσηκώνοντας και άλλοτε καθηλώνοντας, πάντοτε όμως εξυμνώντας τα ανθρώπινα πάθη, σε ένα σύγχρονο ραβαΐσι αυθορμητισμού και συγκερασμού των ετέρων.
Την Τετάρτη 22 Αυγούστου οι Ακορντεονίστες δίνουν ραντεβού στο Κίνι και παίζουν με την υποστήριξη του Ναυτικού Οικολογικού Πολιτιστικού Ομίλου Κινίου. Η βραδιά θα είναι γεμάτη εκπλήξεις και αυτοσχεδιασμούς, που θα καταπλήξουν το κοινό. Είτε πρόκειται για διασκευές, είτε για προσωπικές συνθέσεις, όλοι οι μουσικοί ακορντεονίστες ή όχι θα μυήσουν τους ακροατές στο μαγικό τους κόσμο, μια μουσική εκδήλωση που υπόσχεται πολλά.
GlendOtur - Παραδοσιακή μουσική της Θράκης
Το όνομα «GlendOtur» προέκυψε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, μεταξύ των μουσικών του σχήματος και των ανθρώπων της διοργάνωσης, στην προσπάθεια να δώσουν μια διττή σημασία σε μία βραδιά. Την Πέμπτη 23/8 στην Ποσειδωνία, θα λάβει χώρα ένα γλέντι-βόλτα (tour) στα πανηγύρια της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης. Επίσης, το κάλεσμα “Otur σημαίνει στα Τούρκικα «κάθομαι» και είναι μια έκφραση φιλοξενίας, που χρησιμοποιείται στη Β. Ελλάδα, όταν θέλουμε να προσκαλέσουμε έναν επισκέπτη να κάτσει στο γλέντι μας και να του προσφέρουμε μεζέδες και ποτό. «GlendOtur» λοιπόν, σημαίνει σας προσκαλούμε με διάθεση φιλοξενίας για να γλεντήσουμε παρέα με μουσικές της Θράκης και μελωδίες από την ευρύτερη περιοχή και να χορέψουμε, με ήχους που θα αποδώσουν εξαίρετοι οργανοπαίχτες. Στ’ αρχαία χρόνια, όταν η μουσική ήταν συνώνυμη με την ιερότητα και το μυστήριο, η Θράκη έμελλε να φιλοξενήσει, στους όμορφους τόπους της, τους πρώτους και σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς και υμνωδούς. Το σχήμα αποτελείται από τους: Σταμάτη Πασόπουλο (ακορντεόν), Κατερίνα Δούκα (τραγούδι), Στράτο Πασόπουλο (καβάλ-τραγούδι), Μάκη Μπακλατζή (βιολί-τραγουδι) και Στάθη Παρασκευόπουλο (νταούλι).
Μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας
Την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, η οικογένεια του Φεστιβάλ, υποδέχεται στον χώρο εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων τους “Encardia”, οι οποίοι θα αναδείξουν τη μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Oι Encardia εμπνέονται, δημιουργούν και παρουσιάζουν μουσικές και τραγούδια μέσα απο την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από δύο χιλιάδες ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο. Έχουν συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους της Ελληνικής, αλλά και της Κατωιταλικής μουσικής σκηνής. Έχουν κυκλοφορήσει έξι πολυσυζητημένους δίσκους, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό τους όταν βρίσκονται στη σκηνή. Το συγκρότημα αποτελείται από τους: Κώστα Κωσταντάτο (φωνή, μαντολίνο, βιολί, νταούλι), Βαγγέλη Παπαγεωργίου (ακορντεόν φυσαρμόνικα, τραγούδι), Μιχάλη Κονταξάκη (κιθάρα, τραγούδι), Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, κρουστά), Δημήτρη Τσεκούρα (κοντραμπάσο, τραγούδι) και Γιάννα Χαμαλέλη (χορός).
Όταν το ακορντεόν παίρνει τους δρόμους…
Οι μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ολοκληρώνονται με την καθιερωμένη συνάντηση των συμμετεχόντων στον πεζόδρομο, το Σάββατο 25/8 στην Ερμούπολη. Από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι ακορντεονίστες που έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ θα μοιραστούν σε μικρές ομάδες και θα πάρουν στη κυριολεξία τους δρόμους της όμορφης αρχοντικής Ερμούπολης, γεμίζοντας τους με θεσπέσιες μελωδίες δίκες τους, αλλά και άλλων μουσικών. Θα κλείσουν μελωδικά το Φεστιβάλ με μια ομαδική παρουσίαση της δουλειάς τους, μέσα από μια συναυλία που υπόσχεται πολλά.
Εμπλουτισμός γνώσεων
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, θα διεξαχθούν τρία σεμινάρια με κοινό θέμα «Θράκη & Ελληνόφωνα Χωριά Κάτω Ιταλίας», το οποίο προσφέρει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να γνωριστούν μεταξύ τους και να εκφραστούν μέσω της μουσικής.
Στο πρώτο σεμινάριο με τίτλο «Το ακορντεόν στη Θράκη» με δάσκαλο τον Σταμάτη Πασόπουλο θα μελετηθεί το ακορντεόν ως σολιστικό, αλλά και ως συνοδευτικό όργανο στην εν λόγω μουσική παράδοση.
Με τη σειρά του, ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου αναλαμβάνει τα ηνία ενός διαφορετικού σεμιναρίου μουσικής και προσέγγισης του ακορντεόν, μέσα από το πρίσμα της κουλτούρας της Κάτω Ιταλίας, της ιστορικά ελληνόφωνης αυτής γωνιάς της Μεσογείου, με τους διονυσιακούς ρυθμούς, τις σπαρακτικές μελωδίες και φυσικά τον αρχέγονο χορό της ταραντέλας, στις κατά τόπους μορφές της.
Το εκπαιδευτικό μέρος συμπληρώνει ένα πρωτότυπο εργαστήρι χορού από τους Encardia, μια αξιοσημείωτη πολιτιστική διαδρομή: από την ταραντέλλα της Καλαβρίας ως την pizzica των Ελληνοφώνων της Απουλίας και τις Ναπολιτάνικες ταμουριάτες στα χωριά του Βεζούβιου μέχρι και το διονυσιακό ζωναράδικο της Θράκης. Ταξίδι πενταήμερο με όχημα το συλλογικό χορό αλλά και το τραγούδι σε ρυθμούς και ήχους που έρχονται από τα βάθη του χρόνου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αντίστροφη μέτρηση για το 7ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου
1 Αυγ. 2018 - 13:49 - «Η λαϊκή μουσική αγγίζει ό,τι είναι ζωντανό»
24 Αυγ. 2018 - 6:17 - Καθίστε να γλεντήσετε μαζί τους
23 Αυγ. 2018 - 6:15 - «Θέλουμε ο κόσμος να έρθει και να γλεντήσει»
21 Αυγ. 2018 - 6:18 - Φεστιβάλ με καλλιτεχνικό, παιδαγωγικό και οικολογικό σχέδιο
8 Αυγ. 2018 - 6:17