Το κοινό της Σύρου ταξίδεψε «Μες στου Αιγαίου τα νησιά» με καπετάνιους τα έξι ταλαντούχα μέλη της «Σεκέρ Παρέας»

Ένα νησί υπερήφανο για τα παιδιά του

Η «Σεκέρ Παρέα», το νεανικό μουσικό σχήμα – καρπός συνεργασίας ενός αποφοίτου και πέντε φοιτητών μουσικών σχολών της Θεσσαλονίκης, συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Σύρου, προσφέροντάς του ένα μοναδικό παραδοσιακό γλέντι με ακούσματα από όλη την Ελλάδα.

Η συναυλία διοργανώθηκε από τον Νεανικό Επιμορφωτικό Όμιλο Σύρου στον προαύλιο χώρο του Λυκειακού συγκροτήματος στο Μάννα, που αποδείχθηκε ιδανικός για τη φιλοξενία αντίστοιχων πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

«Πάντα πίστευα ότι ο χώρος αυτός είναι αδικημένος από τις εκδηλώσεις. Έχει τεράστιο πάρκινγκ, είναι εύκολα προσβάσιμος, με τρία ευρώ κάποιος έρχεται εδώ με ταξί ή με το λεωφορειάκι. Και βλέπεις ότι τα κτίρια δημιουργούν ένα φυσικό θέατρο και μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στο νησί ειδικά μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος του Ομίλου, Γιώργος Ζερβός.

Η Μαρία Καραματσούκη (κανονάκι), ο Βασίλης Νένες (ούτι και φωνή), ο Γιώργος Θεοδωρίδης (λαούτο), ο Νεκτάριος Κυρτσούδης (κρουστά και φωνή) και οι Συριανοί, Ακριβός Ζερβός (κλαρίνο) και Γιώργος Χατζηγεωργίου (βιολί και φωνή) είναι έξι νεαρά και ταλαντούχα παιδιά που αγαπούν όλο το φάσμα της παραδοσιακής μουσικής. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι και μέχρι σήμερα η «Σεκέρ Παρέα» έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό μουσικών και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές τους ήταν η εμφάνισή τους στην παράσταση «Σμυρνέικο Μινόρε» με τη Γλυκερία, την Πίτσα Παπαδοπούλου και την Αρετή Κετιμέ, στο Θέατρο Δάσους, το Σεπτέμβριο του 2018.

Το μουσικό σχήμα είναι ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό της συμπρωτεύουσας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, η γλυκιά αυτή παρέα έχει το χάρισμα να ξεσηκώνει τον κόσμο για χορό. «Έχω βρεθεί σε live της ορχήστρας σε γεμάτο μαγαζί της Θεσσαλονίκης, όπου οι θαμώνες αναγκάζονταν να χορεύουν επάνω στα τραπέζια, καθώς δεν είχε άλλο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Σύρος παράγει πολιτισμό»

Η εμφάνιση του συγκροτήματος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων έδωσε μεγάλη χαρά στους Συριανούς, καθώς δύο από τα μέλη του κατάγονται από το νησί και ξεκίνησαν από δω το ταξίδι τους στον κόσμο της μουσικής. Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου και ο Ακριβός Ζερβός φοίτησαν στο Γενικό Λύκειο της Σύρου και επέστρεψαν στον χώρο αυτό για να προσφέρουν όλα αυτά που έχουν μάθει έως σήμερα. «Οι δυο τους ξεκίνησαν από τις τσαμπούνες του Φοίνικα, στο πλευρό του Ιωσήφ Πρίντεζη, εξελίχθηκαν και αισθανόμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς», δήλωσε ο κ. Ζερβός, πατέρας του Ακριβού.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει πως, τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα από το 2012, όλο και περισσότεροι μαθητές του νησιού σπουδάζουν μουσική και όργανα στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε αυτούς, η Λίζα Καλουτά, ο Ανδρέας Χατζηϊωάννου και ο Μηνάς Τσαλδάρης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε αρχικά στο γκρουπ «Σεκέρ Παρέα», αλλά οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει.

«Όλο αυτό δημιουργεί ένα πολύ καλό υπόβαθρο. Η Σύρος παράγει πολιτισμό και έχει παιδιά που μπορούν να τον υποστηρίξουν», υπογράμμισε ο κ. Ζερβός.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η «Σεκέρ Παρέα» αποτελεί ένα σχήμα που φέρει το αυθεντικό στοιχείο στα παιξίματά της, καθώς τα μέλη της έχουν φοιτήσει δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους – γνήσιους παίκτες του είδους και μεταφέρουν τις γνώσεις τους στη σκηνή.

«Το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» έχουν ήδη τον Ακριβό Ζερβό να παίξει σε κάποιες εκδηλώσεις τους. Μακάρι κι άλλοι φορείς της Σύρου να καλέσουν ολόκληρο το σχήμα να πλαισιώσει μουσικά τις δράσεις τους»., κατέληξε ο πρόεδρος του ΝΕΟΣ.