Συνέντευξη του μακροβιότερου hip hop συγκροτήματος της ελληνικής επαρχίας, που απόψε το βράδυ γιορτάζει τα 20 χρόνια του με ένα μεγάλο επετειακό live

«Η Νέα Τάξη Πραγμάτων ωρίμασε σαν το καλό κρασί»

Το 1998 ο Ιωσήφ Πρίντεζης και ο Χρήστος Πανοηλίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία «νέα τάξη πραγμάτων» στο μέχρι τότε μουσικό γίγνεσθαι και να βάλουν τη γενέτειρά τους, τη Σύρο, στο χάρτη του χιπ-χοπ.

Ο στόχος τους επιτεύχθηκε και απόψε το βράδυ, οι δύο φίλοι επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος για να γιορτάσουν τα 20 χρόνια του μακροβιότερου hip hop συγκροτήματος της ελληνικής επαρχίας με ένα μεγάλο επετειακό live στην Έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία (21:30).

Τα είκοσι αυτά χρόνια δημιουργίας, ταλαιπωρίας και τέχνης θα παρουσιαστούν μέσα από hip hop φόρμες, με επιρροές από Funk, Blues, Rock ακόμα και έντεχνη ελληνική μουσική, αλλά και πολύ χιούμορ. Το κοινό θα ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και θα ξαναζήσει σε ένα εκπληκτικό live όλες τις στιγμές που έχει αναπόφευκτα συνδέσει με τα κομμάτια τους αυτά τα χρόνια.

Στο πλευρό τους θα έχουν όλους τους ανθρώπους που τους συντροφεύσαν στη μουσική τους πορεία, από την πρώτη diy κασέτα μέχρι το δίσκο από Sony Music "Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν", από την πρώτη συναυλία στο ιστορικό Rodeo το 2001 μέχρι το Ηρώδειο και ακόμα παραπέρα. Καλεσμένοι των ΝΤΠ. θα είναι οι: Μαρία Κουσουλάκου, Ευτυχία Πανοπούλου, Πάρις Ξυνταριανός, Μαίρη Γκούβρα και στα decks ο Jaman. Το συγκρότημα συμπληρώνουν οι: Πάνος Καλκάνας (κιθάρες), Σπύρος Βαλκανιώτης (μπάσο), Θάνος Καραγιάννης (πλήκτρα) και Ντένις Παναγιωτίδης (τύμπανα – λούπες).

Με αφορμή την αποψινή συναυλία τους, ο Ιωσήφ Πρίντεζης και ο Χρήστος Πανοηλίας μιλούν στην «Κοινή Γνώμη» για τη μαγική αυτή «κόλλα» που τους κρατά ενωμένους για περισσότερο από δύο δεκαετίες, για τη διαφορετικότητα των χαρακτήρα τους που εκτός από πηγή καυγάδων, αποτελεί επίσης πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, αλλά και για τις «νοστιμιές» της Σύρου, η οποία όπως διαλαλούν, σε όλη τη Μεσόγειο, σε όλο το Αιγαίο έχει το πιο ωραίο λουκούμι…

Μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια «θητείας» στα μουσικά πράγματα, το ερώτημα είναι ένα: η Νέα Τάξη Πραγμάτων «πάλιωσε» ή ωρίμασε;

«Η Νέα Τάξη Πραγμάτων ωρίμασε σαν το καλό κρασί, και πού και πού τη σερβίρουμε επιλεκτικά και με επιλεγμένες γεύσεις, στο κοινό. Ότι αγαπάς δεν παλιώνει ποτέ».

 

Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο, τι θα επιλέγατε να βγάλετε από μέσα, να το ξεσκονίσετε, να το χαζέψετε με νοσταλγία και έπειτα να το επιστρέψετε προσεκτικά στη θέση του;

«Η πρώτη μας κασέτα, η πρώτη μας συναυλία, η πρώτη φορά που μας είδαν οι γονείς μας να τραγουδάμε, ο πρώτος μας δίσκος, η πρώτη συναυλία σε 1.000 άτομα, αλλά κυρίως το πρώτο «ευχαριστώ» που ακούσαμε από ακροατή, που συνδέθηκε και ταυτίστηκε με τη μουσική μας».

 

Η μακρόχρονη πορεία του σχήματος ήταν ένα από τα στοιχήματα που είχατε θέσει από τη δημιουργία του; Υπήρξαν στιγμές έντασης, πίεσης ή φυσιολογικής κούρασης, κατά τις οποίες να είπατε «καλά ήταν ως εδώ, ας γυρίσουμε σελίδα;».

«Στην πολύχρονη πορεία του συγκροτήματος υπήρχαν περισσότερες στιγμές έντασης και ταλαιπωρίας παρά ηρεμίας και κανονικότητας. Παρόλα αυτά σαν ένα ζευγάρι παλιόγερων που διαφωνεί για τα πάντα, συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε, και πώς αυτή η διαφορετικότητα είναι πηγή δημιουργίας και έμπνευσης. Σαν το ζευγάρι που χρειάζεται κάποιο καβγαδάκι για να αναζωπυρώσει τη φλόγα του έρωτά του»!

 

Η μουσική συνύπαρξη δύο φίλων, που στο πέρασμα των ετών κάνουν νέα όνειρα, εκφράζουν καινούριες επιθυμίες και αρχίζουν να χαράσσουν ο καθένας τον δικό του προσωπικό δρόμο, μπορεί να αντέξει χωρίς να χάσει καθόλου από την πρώτη νιότη της;

«Η νιότη έχει τα καλά της έχει και τα κακά της. Στα καλά θα βάζαμε τον αυθορμητισμό, το πάθος, την ένταση και το τρίπτυχο "όπου να ναι όπως να ναι ότι να ναι πάμε.!!"

Μεγαλώνοντας παίρνει ο καθένας περισσότερο το χρόνο του για να τον αφιερώσει στη δημιουργία, με περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και με μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης για αυτά που γράφουμε και αυτά που λέμε».

Ποια είναι τα στοιχεία του σχήματος που αγάπησε το νεανικό και όχι μόνο κοινό και κατά πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείτε πλέον μαζί του;

«Το διαδίκτυο έχει αλλάξει πάρα πολύ τον τρόπο επικοινωνίας με το ακροατήριο μας. Από τη μία πλευρά αυτή έγινε πιο άμεση, από την άλλη δημιουργήθηκε μία οικειότητα η οποία συχνά είναι αχρείαστη!! Πιστεύουμε όμως ότι οι επικοινωνίες όταν είναι επικοινωνίες καρδιάς και αυθεντικές, δεν επηρεάζονται από το μέσο».

 

Ποιες λαμπρές στιγμές στην πορεία των ΝΤΠ ξεχωρίζετε και πώς αισθάνεστε που μέσω της δουλειάς σας ο κόσμος γνώρισε ακόμη περισσότερο τη Σύρο, αλλά και τις «νοστιμιές» του;

«Βάλαμε το νησί μας στο χάρτη του χιπ-χοπ, και αυτό ήταν το μεγάλο μας κατόρθωμα. Λατρεύουμε τη Σύρο και είναι μεγάλη μας χαρά να την προβάλλουμε με κάθε ευκαιρία. και όπως και να το κάνουμε: Σε όλη τη Μεσόγειο σε όλο το Αιγαίο, το συριανό λουκούμι είναι το πιο ωραίο..!!».

 

Τα είκοσι χρόνια είναι το τέρμα… ή έπεται και συνέχεια;

«Η αλήθεια είναι πως ήδη έχουν περάσει 21 χρόνια, και πλέον βαδίζουμε ακάθεκτοι για τα 30. Θα δημιουργήσουμε ένα είδος που θα λέγεται ΓεΡαπ και αισίως θα συνεχίσουμε να τα πάρουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα!! Αν μας αντέχετε δηλαδή...».