Συνέντευξη των Χ. Βεκρή και Χρ. Παρασκευόπουλου

Πραγματοποίηση του 4ου Φεστιβάλ ΑΝΩ σε πείσμα των καιρών

  • Πέμπτη, 20 Αυγούστου, 2020 - 06:17

Για το 4ο Φεστιβάλ ΑΝΩ μιλούν στην “Κοινή Γνώμη” οι: Χάρης Βεκρής, εκτελεστικός διευθυντής και Χρήστος Παρασκευόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ».

Παρότι το φετινό καλοκαίρι τα περισσότερα φεστιβάλ του νησιού ακυρώθηκαν, εσείς σήμερα, Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020, στις 8:15 μ.μ. ξεκινάτε τις συναυλίες του 4ου Φεστιβάλ ΑΝΩ. Πως τα καταφέρατε;

Χ.Β.: Δεν ήταν εύκολο. Από πολύ νωρίς αρχίσαμε να εξετάζουμε τις συνθήκες και να μετράμε τις δυνάμεις μας. Θα είναι ψέμα να πούμε πως δεν συζητήσαμε κι εμείς το ενδεχόμενο να ακυρώσουμε όλες τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Όπως ξέρετε κι έχετε δημοσιεύσει και στην εφημερίδα σας, ο προγραμματισμός μας για τις εκδηλώσεις του 2020 ήταν έτοιμος από πολύ νωρίς. Δυστυχώς, η χρονιά για το Φεστιβάλ ξεκίνησε με την ακύρωση του ΑΝΩ ΕΑΡ και μετά του ΑΝΩ ΠΡΟ. Δύο συναυλίες βασισμένες σε μετακλήσεις καλλιτεχνών από Ιταλία και Μάλτα. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, μας ανάγκασαν να αποκλείσουμε εντελώς εκδηλώσεις που θα είχαν ένα επιπλέον ρίσκο ακύρωσης. Έτσι αποφασίσαμε ολόκληρο το πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ ΑΝΩ να βασιστεί αποκλειστικά σε καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα.

Πείτε μας λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες που πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις του εφετινού Φεστιβάλ.

Χρ.Π.: Οι φετινές συναυλίες πλαισιώνονται από τους δύο Έλληνες οργανίστες Ελένη Κεβεντσίδου που ζει και εργάζεται μόνιμα στο Λονδίνο, καθηγήτρια εκκλησιαστικού οργάνου και πιάνου σε Κολλέγια και με πλούσια διεθνή δραστηριότητα και τον υποφαινόμενο, Χρήστο Παρασκευόπουλο, καθηγητή εκκλησιαστικού οργάνου, αρχιμουσικό και οργανίστα της Γερμανικής Εκκλησίας Αθηνών και καλλιτεχνικό διευθυντή των Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» του Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου και του ελληνικού σκέλους του Φεστιβάλ “Terra Sancta” που διεξάγεται στη Ρόδο στον Άγιο Φραγκίσκο, αλλά και σε άλλες 6 χώρες της Μεσογείου. Στα κρουστά έχουμε φέτος τον Σπύρο Λάμπουρα, ο οποίος είναι μόνιμο στέλεχος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και καθηγητής σε Ωδεία της Αθήνας. Η βρετανίδα βιολοντσελίστρια Susan Norton ζει και εργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια ως στέλεχος της Καμεράτας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και της Ορχήστρας των Κυκλάδων και με πλούσια δράση στον χώρο της διδασκαλίας. Ο τενόρος Γιάννης Κάβουρας που συμμετέχει στην τελευταία συναυλία του Φεστιβάλ, είναι σολίστ στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ποιες άλλες παραμέτρους σταθμίσατε για να καταλήξετε στην απόφασή σας να μην ακυρώσετε το Φεστιβάλ του 2020; Ποια ήταν η στάση των υποστηρικτών και συνεργατών σας σε αυτή σας την πρωτοβουλία;

Χ.Β.: Βασική μας παράμετρος ήταν και είναι η συνέχεια. Δεν θέλουμε κάτι που ξεκινήσαμε πριν 4 χρόνια και με πολύ δουλειά έχουμε καταφέρει να γίνει ευρύτερα γνωστό, να εξαφανιστεί από τον πολιτιστικό χάρτη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όποιες κι αν είναι οι τρέχουσες συνθήκες. Επίσης, κάτι άλλο πολύ σημαντικό γι εμάς, ήταν και είναι η στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και των ανθρώπων που την υπηρετούν. Αν εμείς που ασχολούμαστε με τη διοργάνωση καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, εκείνοι που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους; Και δεν είναι μόνο οι καλλιτέχνες οι ωφελούμενοι από αυτές τις διοργανώσεις, αλλά ένας πολλαπλάσιος αριθμός ανθρώπων που απασχολούνται στον χώρο (ηχητικά, τηλεοπτική μετάδοση, δημιουργικό, μεταφράσεις, διαδίκτυο). Φυσικά, πολύ λίγα πράγματα θα μπορούσαμε να καταφέρουμε χωρίς τη στήριξη των φορέων και των επιχειρήσεων που εκτιμούν την προσπάθειά μας, αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα του όλου εγχειρήματος και είναι δίπλα μας, στηρίζοντας οικονομικά ή σε είδος, τις συγκροτημένες προτάσεις που υποβάλλουμε κάθε φορά. Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, καθώς και του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής - Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ χορηγοί μας είναι ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, η Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, η COSMOTE και η ΓΑΔ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ. Τους ευχαριστούμε θερμά για μια ακόμη χρονιά. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε, τον μεγάλο μας δωρητή Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για την ανεκτίμητη συμβολή του στην πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του εκκλησιαστικού οργάνου του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου.

Πως διαμορφώνεται λοιπόν το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης;

Χρ.Π.: Οι εκδηλώσεις φέτος έχουν σαν πυρήνα τη συνεύρεση του εκκλησιαστικού οργάνου, με μουσικά όργανα που δεν είναι συνηθισμένο να ακούγονται μαζί του. Έτσι, θα ακούσουμε έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό εκκλησιαστικού οργάνου και κρουστών οργάνων. Τα περισσότερα έργα είναι σε διασκευή, ενώ υπάρχει και έργο που έχει συντεθεί ειδικά για τα δύο αυτά όργανα. Επίσης, ο συνδυασμός βιολοντσέλου κι εκκλησιαστικού οργάνου δεν είναι διαδεδομένος, ωστόσο ο γλυκός και ζεστός ήχος του βιολοντσέλου συνοδεύεται υπέροχα από τα χαμηλά ηχοχρώματα του εκκλησιαστικού οργάνου. Τέλος, θα έχουμε συνδυασμό φωνής και εκκλησιαστικού οργάνου, με αποσπάσματα από ορατόρια και θρησκευτικά άσματα. Η τελευταία αυτή συναυλία του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Αγίου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και περιλαμβάνει έργα Πολωνών συνθετών.

Πείτε μας κλείνοντας και για το πώς προέκυψε το «ΑΝΩ Festival / ΚΑΤΩ Tour 2020»;

Χ.Β.: Το live streaming είναι για εμάς η φετινή πρόκληση. Από την αρχή της δημιουργίας του Φεστιβάλ, θέσαμε ως στόχο την ανάδειξή του και εκτός ελληνικών συνόρων. Αφού εφέτος δεν μπορούμε να γεμίσουμε τον ναό με κόσμο όπως τις προηγούμενες χρονιές, θα ταξιδέψουμε το Φεστιβάλ μας σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Η μετάδοση θα γίνει από το κανάλι του Φεστιβάλ ΑΝΩ στο Youtube, όπου μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να οδηγηθεί μέσω της ιστοσελίδας μας www.anofestival.gr . Παράλληλα, μέσω εγκατάστασης οθόνης προβολής, τις συναυλίες θα μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός θεατών, με ελεύθερη είσοδο, σε επιλεγμένους ανοιχτούς χώρους του νησιού, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Πέμπτη, 20 Αυγούστου, ώρα 20:15

Ελένη Κεβεντσίδου, εκκλησιαστικό όργανο

Σπύρος Λάμπουρας, κρουστά

Χώρος προβολής: Προαύλιο Ποιμαντικού Κέντρου «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», Ποσειδωνία

Παρασκευή, 21 Αυγούστου, ώρα 20:15

Ελένη Κεβεντσίδου & Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλησιαστικό όργανο

Susan Norton, βιολοντσέλο

Χώρος προβολής: Ανοιχτός χώρος εκδηλώσεων Πολιτιστικού Συλλόγου Χρουσσών, Χρούσσα

Σάββατο, 22 Αυγούστου, ώρα 20:15

Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλησιαστικό όργανο

Ιωάννης Κάβουρας, τενόρος

Χώρος προβολής: Προαύλιο Ενυδρείου, Κίνι

Ετικέτες: