Οι συναυλίες του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ταξίδεψαν» σε όλο τον κόσμο, σκορπίζοντας δύναμη και ελπίδα

Το «ΑΝΩ» κέρδισε το στοίχημα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» θέτει κάθε χρόνο το ίδιο στοίχημα: να ξεπεράσει τον εαυτό του, ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας ολοένα και υψηλότερα.

Φέτος, η επιτυχημένη διοργάνωση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου βρέθηκε αντιμέτωπη με μία ακόμη πρόκληση. Η συγκυρία της πανδημίας έκανε «άνω κάτω» τον αρχικό σχεδιασμό της 4ης διοργάνωσής του, όπως και όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Ωστόσο, οι ιθύνοντες του φεστιβάλ όχι μόνο δεν το έβαλαν «κάτω», αλλά βρήκαν και την τέλεια λύση ώστε η μουσική να συνεχίσει να έχει το «πάνω» χέρι στο μυαλό και την καρδιά όσων αναζητούν μία δυνατή πολιτιστική ανάσα.

Η μουσική πέρασε τα όρια του χρόνου και του τόπου

Οι συναυλίες του 4ου Φεστιβάλ ΑΝΩ πραγματοποιήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο και μεταδόθηκαν ζωντανά σε τρία μοναδικά σημεία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Την Πέμπτη, 20 Αυγούστου, η Ελένη Κεβεντσίδου, στο εκκλησιαστικό όργανο και ο Σπύρος Λάμπουρας, στα κρουστά, έστειλαν το σήμα τους σε όλο τον κόσμο μέσω της live streaming μετάδοσης και ταυτόχρονα, ένα παγκόσμιο μήνυμα ότι η μουσική περνάει τα όρια του χρόνου και του τόπου και δίνει δύναμη κι ελπίδα.

To πρόγραμμα που παρουσίασαν περιελάμβανε σπάνιες συνθέσεις Ελλήνων και ξένων συνθετών, γραμμένες για τον συνδυασμό αυτών των οργάνων. Η συναυλία προβλήθηκε απευθείας στο προαύλιο του Ποιμαντικού Κέντρου «Άγιος Παύλος», στην Ποσειδωνία, σε ένα μαγικό σκηνικό, με τους ήχους της φύσης και της μουσικής να ενώνονται. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, έργο του οποίου παρουσιάστηκε στη συναυλία.  

Το επόμενο βράδυ, η Ελένη Κεβεντσίδου και ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, στο  εκκλησιαστικό όργανο μαζί με τη Susan Norton, στο βιολοντσέλο ανέδειξαν τον απαιτητικό συνδυασμό των δυο οργάνων μέσα από κλασσικά έργα αλλά και γνωστές, σύγχρονες μελωδίες όπως του Ennio  Morricone , του Andrew Lloyd  Webber και του Bob Marley.

Ξεχωριστή  ήταν η εμπειρία για όσους παραβρέθηκαν στα Χρούσσα όπου έγινε η αναμετάδοση της συναυλίας. Στον καταπράσινο και φιλόξενο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου, οι ήχοι της μουσικής του εκκλησιαστικού οργάνου  μέσα απ’ τον ναό μαζί με τις πανέμορφες εικόνες της Σύρου που μεταδίδονταν μέσω οθόνης, οδήγησαν σε μια απόλυτη μουσική μυσταγωγία.

Ο κύκλος των φετινών συναυλιών ολοκληρώθηκε το Σάββατο 22 Αυγούστου με τον Χρήστο Παρασκευόπουλο στο εκκλησιαστικό όργανο και τον τενόρο Ιωάννη Κάβουρα, οι οποίοι παρουσίασαν έργα Πολωνών συνθετών. Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Αγίου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και προβλήθηκε απευθείας στον μαγικό χώρο στο Ενυδρείο στο Κίνι με συνοδεία  τα κύματα της θάλασσας.

Τις συναυλίες προλόγισε  ο μουσικός παραγωγός και σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.

Έκθεση για τη ζωή και το έργο του Αγίου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, παρουσιάστηκε στον πρόναο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, η έκθεση «Ο Πάπας του Διαλόγου», που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας. Στη λιτή τελετή των εγκαινίων, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. Π. Πέτρος Στεφάνου, μίλησε στους παρευρισκόμενους για τη ζωή και το έργο του Αγίου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, τονίζοντας πως για τον ίδιο, ο διάλογος δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, αλλά αποτελούσε πάντα ένα μέσο αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους. Στην έκθεση που ετοίμασε το Κέντρο Σκέψης του Ιωάννη Παύλου Β’, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν καθαρά ότι για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ ο διάλογος καθορίστηκε και αναδείχθηκε από τα ίδια τα θεμέλια της Χριστιανικής ταυτότητας, βασίστηκε δε σε μια στάση ανοιχτού πνεύματος και τιμιότητας, και σε μια από κοινού, ειλικρινή και γενναία αναζήτηση της αλήθειας.