“Μαργαρίτα, Πενθεσίλεια, Ιώ” στο Φεστιβάλ Τήνου 2015

  • Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2015 - 06:20

Μετά το θεατρικό αναλόγιο “Μαργαρίτα, Πενθεσίλεια, Ιώ” (ΚΕΤ, Οκτ. 2014), η παράσταση που δημιουργήθηκε από το πολυπολιτισμικό work in progress και τη συνάντηση της Γαλλίδας Élisabeth Marie με τις ηθοποιούς Ρηνιώ Κυριαζή (Ελλάδα) και Selin Altiparmak (Τουρκία) παρουσιάζεται στις 11 Ιουλίου 2015 στο Θέατρο Ξινάρας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τήνου 2015.

Ανάμεσα σε τρεις γλώσσες και δύο ηπείρους, η σκηνοθέτις, οι δύο ηθοποιοί, ο μουσικός Cyril Alata, η εικαστικός Raffaëlle Bloch και ένας θεατής εξερευνούν το μυθικό και ιστορικό παρελθόν της Ευρώπης, αναζητώντας, ελλείψει μιας καινούργιας πολιτικής ουτοπίας, τις οδούς της συνύπαρξης και του διαλόγου, τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ξαναρχίσουμε να φανταζόμαστε το μέλλον.

Σ’ ένα σταυροδρόμι μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, κάπου, σ’ ένα συνοριακό σταθμό στον οποίο δεν οδηγεί κανένας δρόμος και που συμβολίζει ίσως το αδιέξοδο της σημερινής Ευρώπης, η ομάδα φαντάζεται τη συνάντηση τριών γυναικών - της Πενθεσίλειας, της μυθικής βασίλισσας των Αμαζόνων, της Ιούς, της περιπλανώμενης ερωμένης του Δία, και της Μαργαρίτας, της γιατρού από την πρώην Σοβιετική Ένωση που συναντάμε στο έργο της Λευκορωσίδας Σβιετλάνα Αλεξίεβιτς.

Μυθικές ή ιστορικές φιγούρες, έχουν και οι τρεις τους υποστεί τη βία των αντρών και της Ιστορίας, έχουν και οι τρεις τους κάτι να μας πουν για τους θεμελιακούς μύθους, το παρελθόν και το παρόν της Γηραιάς Ηπείρου. Παγιδευμένες σε αυτόν τον τόπο από την ίδια την Ιστορία, ψάχνουν, μέσα από την αναγκαστική συνύπαρξή τους, τρόπους να διαφύγουν.

Η διαδρομή αντλεί στοιχεία από τους ελληνικούς μύθους και την αρχαία τραγωδία, από τον γερμανικό ρομαντισμό (Kleist) και τη μνημειώδη συλλογή μαρτυριών της Σβιετλάνα Αλεξίεβιτς για το τέλος του κομμουνισμού, για να επιστρέψει στο πιο αόρατο και βίαιο σημείο της επικαιρότητάς μας: στην εκμετάλλευση των ανθρώπων και ιδίως των γυναικών στα σύνορα και στην καρδιά της σημερινής Ευρώπης.

Η παράσταση παρουσιάζεται στην ελληνική γλώσσα, με αποσπάσματα στη γαλλική και τουρκική με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Ετικέτες: