Βιντεοσκοπημένες παραστάσεις ερασιτεχνικών θιάσων των Κυκλάδων και του Αιγαίου

Ταξίδι στην τέχνη… από το σπίτι

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε σήμερα και της σειράς υπουργικών αποφάσεων που διαδέχονται η μία την άλλη, στοχεύοντας στην αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας, οι δραστηριότητες των θεατρικών ομάδων που δημιουργούν και παρουσιάζουν επί σκηνής τις δουλειές τους, έχουν ανασταλεί.

Πρόβες επερχόμενων παραστάσεων διακόπηκαν, ενώ παραγωγές που ήταν έτοιμες να δουν το «φως», μπήκαν στον πάγο. Σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι «δεν έχουν σβήσει οι φωτιές οι πλάστρες», θεατρικές ομάδες, μέλη της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου έχουν ξεκινήσει ήδη την ανάρτηση βιντεοσκοπημένων παραστάσεών τους, σε καλή ανάλυση, για τους φίλους της θεατρικής τέχνης που μένουν στο σπίτι, όπως όλοι μας.

Έργα κλασικών και σύγχρονων δημιουργών

Η πρωτοβουλία αυτή, που ακολουθεί τα χνάρια μεγάλων Θεάτρων, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο Πορεία που δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό μέσω ψηφιακής πλατφόρμας να απολαύσουν παραστάσεις τους είτε δωρεάν είτε με ένα χαμηλό αντίτιμο, ξεκίνησε στην περιοχή μας και υποστηρίζεται δυναμικά από ομάδες της Πάρου.

Οι χρήστες του διαδικτύου, μέλη της σελίδας της Ομοσπονδίας στο Facebook μπορούν να οδηγηθούν εύκολα στα βίντεο από παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας («Οι συμπέθεροι από τα Τίρανα» - 2019), της Θεατρικής Ομάδας Νηρέα («Ο Ταρτούφος» -2006, «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» - 2009», "Δεν Πληρώνω δεν πληρώνω" -2010, "Amazing Thailand” – 2015), «Play On» - 2019), της Θεατρικής ομάδας του συλλόγου γυναικών Νάουσας Πάρου («Ο Μπακαλόγατος» - 2018) και της θεατρικής ομάδας ΥΡΙΑ Λευκών («Δύο γυναίκες χορεύουν» - 2019).

Στη σελίδα υπάρχουν επίσης σχετικοί σύνδεσμοι για τις παραστάσεις «Η γυναίκα και ο λάθος» - 2012) από τη Λαϊκή Σκηνή Άνδρου, «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» (2011), «Περπατώ εις το δάσος» (2012), «Ο Άη-Βασίλης είναι σκέτη λέρα» (2015) και «Λιωμένο Βούτυρο» (2018) από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου, «Άντε πάλι» (2012) της Θεατρικής Ομάδας Μυτιλήνης, «Γκόλφω» (2010) της Θεατρικής Ομάδας Χίου, «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» (2019) από την Πατμιακή Σκηνή, "Έτσι είναι..αν έτσι νομίζετε" (2018) από τη Θεατρική Ομάδα «Theorion», «Το όνειρο του σκιάχτρου» (2017), «Θάψτε τους νεκρούς» και «Εχθροί Εξ’ αίματος» (2019) από τη Λαϊκή Σκηνή του Μ.Ε.Α.Σ. Λήμνος,

Οι παραστάσεις του «Απόλλωνα» τώρα στις οθόνες μας

Η προσπάθεια αυτή έχει αγκαλιαστεί εξίσου θερμά από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Ο Απόλλων», ο οποίος ψηφιοποίησε και ανέβασε στο διαδίκτυο την μεγάλη παραγωγή του «Κόκκινα Φανάρια» του Αλέκου Γαλανού, που παρουσιάστηκε το 2011 σε σκηνοθεσία Γιώργου Πάχου. Ακολούθησαν κι άλλες πιο πρόσφατες παραστάσεις του Ομίλου, που άφησαν ιστορία στα θεατρικά δρώμενα της Σύρου. Μία από αυτές είναι η απόδοση του ιστορικού έργου του Νίκου Σφυρόερα «Θαλασσινή Πολιτεία» και η παιδική παράσταση «Κωμoδύσσεια» της Μαρίας Κίτρα η οποία επαναλαμβανόταν με την ίδια επιτυχία επί τρία συνεχή έτη (2014-2017).

Η διάθεση αυτών των παραστάσεων είναι μια ευγενική προσφορά του «Απόλλωνα» ο οποίος μας προτρέπει με τη σειρά του να «μείνουμε σπίτι» και να ξεχαστούμε, απολαμβάνοντας την ερασιτεχνική δημιουργία η οποία εμπεριέχει πολλή αγάπη και αφοσίωση σε αυτή τη μαγική τέχνη.

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επικροτεί τους ερασιτεχνικούς θιάσους του νησιού, που επιχειρούν μέσω της διάθεσης παραστάσεών τους να δώσουν μια ευχάριστη νότα στη νέα καθημερινότητά μας, αλλά και να θυμίσουν στο κοινό όμορφες στιγμές από τη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Επιπλέον, το Τμήμα θα ανεβάζει άλμπουμ φωτογραφιών στη σελίδα του και θα συνεχίσει με σημαντικές στιγμές από το παρελθόν.

«Με αυτό το ταξίδι ελπίζουμε να ενισχύσουμε την αισιοδοξία σας γιατί η τέχνη πάντα βοηθάει! Ο πολιτισμός θέλουμε να παραμείνει ενεργός και να δίνει δύναμη για ζωή. Με την ελπίδα ότι αυτή η δύσκολη περίοδος θα περάσει σύντομα και με την ευχή να επανέλθουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής μας, η τέχνη θα μας κρατάει συντροφιά από μακριά», υπογραμμίζει η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αλίκη Λεονταρίτη.

Ο ευγενής ρόλος του θεάτρου στην ενεργοποίηση της ανθρωπότητας

Εξαιτίας της σημερινής κατάστασης, η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας από το 1961, δεν εορτάστηκε φέτος στις 27 Μαρτίου με τις καθιερωμένες ξεναγήσεις μαθητών στο Θέατρο Απόλλων και την προσφερόμενη από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης επαγγελματική παράσταση.

Κάθε χρόνο, ένας άνθρωπος του θεάτρου αναλαμβάνει να γράψει το μήνυμα του εορτασμού, το οποίο είθισται να διαβάζεται στα θέατρα πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου. Το φετινό μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου του θεατρικού συγγραφέα από το Πακιστάν Shahid NADEEM, μπορεί -αυτή τη χρονιά- να μη διαβάστηκε σε όλα τα Θέατρα, αλλά μπορεί να μεταδοθεί απ’ τον καθένα μας και να δώσει αισιοδοξία και ελπίδα πως θα επιστρέψουμε στην πραγματικότητα σύντομα.

Στο μήνυμά του, ο συγγραφέας και επικεφαλής του φημισμένου Θεάτρου Ajoka (Σύγχρονο Θέατρο) επισημαίνει: «Στον κόσμο του σήμερα όπου η μισαλλοδοξία, το μίσος και η βία ακολουθούν ανοδική πορεία και ο πλανήτης μας βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κλιματική καταστροφή, πρέπει να αναπληρώσουμε την πνευματική μας δύναμη. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την απάθεια, το λήθαργο, την απαισιοδοξία, την απληστία και την αδιαφορία προς τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, προς τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε. Το θέατρο έχει ρόλο, έναν ευγενή ρόλο, στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση της ανθρωπότητας ώστε να ανυψώσει τον εαυτό της από αυτή την κατάβαση προς την άβυσσο. Μπορεί να ανυψώσει τη σκηνή, τον παραστατικό χώρο, σε κάτι ιερό».