20 χρόνια θεατρικής δράσης Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος

Ο θρήνος των «Τρωάδων» δονεί την Πάρο

Τα βάσανα των «Τρωάδων» ειπώθηκαν… Τα άκουσαν το φεγγάρι και οι φίλοι τους… οι πέτρες από τα σπλάχνα της γης του Αρχιλόχου.

Η σπαραχτική κραυγή ενάντια στον πόλεμο και τη βία που φτάνει μέχρι τις μέρες μας βγαίνει φέτος από το στόμα των μελών της Θεατρικής Ομάδας Αρχίλοχου.

Η τραγωδία «Τρωάδες» του Ευριπίδη παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων δράσης της ομάδας με τη συγκινητική συνεργασία παλαιών και νέων συντελεστών και φίλων της.

Από το 2000 μέχρι το 2020 πολλοί καλλιτέχνες – ερασιτέχνες ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί σε φώτα και ήχο, σκηνογράφοι και κατασκευαστές σκηνικών, μουσικοί, επιμελητές κόμμωσης και μακιγιάζ, κινησιολόγοι και βοηθοί πάσης φύσεως – έβαλαν το λιθαράκι τους, ως εθελοντές, και στήριξαν την αδιάλειπτη παρουσία της ομάδας στο νησί αλλά και σε κάθε συνάντηση της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου (Ο.Ε.Θ.Α.).

Η παράσταση «Τρωάδες» σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Νίκου Συνόδη έκανε πρεμιέρα την 1η Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Αρχιλόχου, ενώ τρεις ημέρες αργότερα παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Ανοιχτό Θέατρο Πάρκου Πάρου όπου θα επαναληφθεί στις 9 Αυγούστου 2020.

Διάλογος μεταξύ αρχαίου δράματος και σύγχρονης δράσης

Επιπλέον, στον χώρο του Αρχίλοχου παρουσιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής «Τρωάδες» με την επιμέλεια της Σοφίας Μπόμπολη. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν σύγχρονα έργα με αναφορές στα ιστορικά και μυθικά γεγονότα, έργα σε καμβά, μετάξι και  fabriano, έργα που περιέχουν συνθετική σκέψη ή αφαιρετική. Καλλιτέχνες από την Αθήνα, την Πάρο, και την Ινδία, παρουσίασαν τη δουλειά τους και τη ματιά τους για την πολύπαθη Τροία, λαμπρή μες τους βαρβάρους κάποτε, που τ’ όνομά της τελικά δεν σβήστηκε, γιατί της έπρεπαν περισσότερες τιμές.  Στην έκθεση έλαβαν μέρος οι: Ελένη Κύρου Τσακάλου, Ελένη Φωκιανού , Θεανώ Καμπόλη, Κωνσταντίνος Κόντος,  Μάνος Καστρινάκης, Μάρθα Τριάντη , Μαρία Συρίγου,  Σοφία Μπόμπολη, και η Ινδή καλλιτέχνιδα Rukmini Chakravarty.