ΘΕΠΟΣ Απόλλων: Τα σχέδια του 2020 που «ναυάγησαν», οι νέοι στόχοι και η ανυπομονησία για την πολυπόθητη επιστροφή στο θεατρικό σανίδι

«Η δημιουργικότητά μας βρίσκεται σε διαρκή φόρτιση»

Συνέντευξη της προέδρου, Εύης Αριστείδου

Η παρουσίαση της «Αυλής των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και η επανάληψη της ανθολογίας κωμικών μονόπρακτων έργων «Σημεία των Καιρών» θα αποτελέσουν προτεραιότητες του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων» μετά το τέλος της πρωτόγνωρης περιπέτειας που βιώνει επί σειρά μηνών και η χώρα μας.

Η θαλασσοταραχή της πανδημίας που προκάλεσε σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας, παρέσυρε μοιραία και το -φορτωμένο με πλήθος νέων παραγωγών για το 2020- «καράβι» του δραστήριου πολιτιστικού ομίλου που ανυπομονεί για την ημέρα που θα ξανοιχτεί και πάλι στα θεατρικά πέλαγα του νησιού και όχι μόνο.

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η πρόεδρος του ΘΕΠΟΣ Απόλλων αναφέρεται στα σχέδια του Ομίλου που δυστυχώς «ναυάγησαν» λόγω κορωνοϊού, τονίζοντας παράλληλα ότι η δημιουργικότητα των μελών της όχι μόνο δε στερεύει, αλλά βρίσκεται σε διαρκή φόρτιση.

Το 2020, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες απώλειες και «εκπτώσεις» ήταν μια χρονιά δημιουργικά και καλλιτεχνικά «φτωχή». Ποιες ήταν οι «τρικλοποδιές» της πανδημίας στον δικό σας προγραμματισμό και τι σας έλειψε όλο αυτό το διάστημα;

“Από τις αρχές του 2020 είχαμε εντατικοποιήσει τις πρόβες μας  προκειμένου να παρουσιάσουμε την «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στις 28 Μαρτίου. Ήμασταν έτοιμοι για την πρεμιέρα, αλλά με αίσθημα ευθύνης πήραμε τη γενναία απόφαση να αναβάλουμε τις παραστάσεις.  Λίγο μετά  ανακοινώθηκε  και επισήμως η αναστολή των πολιτιστικών δράσεων ως μέτρο πρόληψης της πανδημίας. Προγραμματίζαμε ακόμη αμέσως μετά τις παραστάσεις της Αυλής να ξεκινήσουμε το πολυπρόσωπο παιδικό έργο «Οι Άθλιοι του Ηρακλή». Ποτέ δεν ξεκινήσαμε βεβαίως πρόβες αφού οι συνθήκες μας οδήγησαν σε ολιγοπρόσωπα, σύντομα σε διάρκεια μονόπρακτα, τα οποία και παρουσιάσαμε τον Σεπτέμβρη στο θέατρο Ευανθία Καΐρη με τον γενικό τίτλο «Σημεία των καιρών», συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Σύρος-Πολιτισμός 2020. Με εναλλακτικούς χώρους πρόβας, εξωτερικούς κατά προτίμηση, με χρήση μάσκας, με προσωπίδες  και βιβλίο παρουσιών κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε.  Ήμασταν επιφυλακτικοί για έναν ουσιαστικό προγραμματισμό αλλά ελπίζαμε ότι τα Χριστούγεννα θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε ξανά τα μονόπρακτά μας, κάτι που βεβαίως δεν έγινε αφού μας πρόλαβε το δεύτερο κύμα του covid. Τόσο η «Αυλή των Θαυμάτων» όσο και τα «Σημεία των Καιρών» βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Προσμένουμε με λαχτάρα να τελειώσει αυτή η περιπέτεια για να ξαναβρεθούμε παρέα όλοι οι συντελεστές, να κάνουμε τις πρόβες μας και να δώσουμε τις παραστάσεις μας. Στα μηνύματα που ανταλλάσσουμε φαίνεται πόσο μας έχει λείψει η συντροφιά, η παρουσία των φίλων μας - γιατί οι περισσότεροι φίλοι είμαστε, η δημιουργική διασκέδαση, τα πειράγματα, το κρασί του Ιωάννη, οι πίτες της Βέτας, τα παξιμάδια του Βαγγέλη και της Αλεξάνδρας, το μωσαϊκό της Αργυρώς, τα γλυκάκια της Μαριάννας”.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας μετά τη λήξη της καραντίνας και την επιστροφή σας στη θεατρική παραγωγή;

“Πρόβες να θυμηθούμε πάλι την «Αυλή» και τα «Σημεία των Καιρών» και να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες παραστάσεις. Πέρα από την ευχαρίστηση που αντλούμε μέσα από τη θεατρική μας παραγωγή, έχουμε χρέος να κρατήσουμε όρθιο τον Απόλλωνα. Τι εννοώ; Είμαστε ένας Όμιλος με συγκεκριμένα λειτουργικά έξοδα τα οποία μόνο αμελητέα δεν είναι. Μέχρι τώρα είχαμε καταφέρει να στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας και να καλύπτουμε χωρίς βοήθεια τα έξοδα του χώρου μας, να υποστηρίζουμε πολυπρόσωπες, πλούσιες παραγωγές σε σκηνικά και κοστούμια προσέχοντας την κάθε λεπτομέρεια. Ευτυχώς χάρη στην πολύ καλή διαχείριση των οικονομικών μας επιβιώσαμε αυτή τη χρονιά ακόμη και χωρίς καθόλου έσοδα, πέρα από τις συνδρομές των μελών μας και την ενίσχυση του Δήμου μας. Κάποια στιγμή όμως, η οποία ελπίζουμε να έρθει σύντομα, θα πρέπει οι παραγωγές μας να αρχίσουν να φέρνουν και πάλι έσοδα ώστε να συνεχίσουμε τη δράση μας χωρίς εκπτώσεις”.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού, μοιραστήκατε διαδικτυακά αρκετές παραστάσεις του Ομίλου σας, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών μεγάλων θεάτρων, ομάδων και παραγωγών. Θα σας ενδιέφερε η πραγματοποίηση live streaming παραστάσεων σε  περίπτωση που κάτι τέτοιο ήταν εφικτό;

“Δεν το έχουμε συζητήσει αλλά ελπίζουμε ότι μέσα στο 2021, θα ανέβουμε και πάλι στη σκηνή μπροστά σε θεατές που μακάρι να μη χρειάζεται να φορούν καν μάσκα”.

Σε περίπτωση συνέχισης των σημερινών μέτρων, πώς θα ενεργήσετε ως Όμιλος προκειμένου να διατηρήσετε την επαφή σας τόσο μεταξύ σας όσο και με το κοινό;

“Είναι κάτι που θα μας απασχολήσει αν δούμε ότι συνεχίζονται τα μέτρα για μεγάλο διάστημα στο μέλλον. Ελπίζουμε ότι  το εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά και η φαρμακευτική έρευνα θα αποδώσουν καρπούς κι ότι σύντομα θα θυμόμαστε την περίοδο αυτή ως μια παρένθεση που μας τρόμαξε και μας έκλεισε για λίγο σπίτι”.

Ο ΘΕΠΟΣ Απόλλων ήταν ο μοναδικός θεατρικός Όμιλος της Σύρου που συμμετείχε με παράστασή του στη Διαδικτυακή Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

“Η Συνάντηση είναι ένας θεσμός με ιστορία πολλών χρόνων. Ήταν πολύ σημαντική η απόφαση  του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας να γίνει και φέτος η διοργάνωση έστω και διαδικτυακά. Κάποιοι είχαμε κάποιο έργο στο συρτάρι που θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε, άλλοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες ετοίμασαν κάτι νέο.  Εμείς συμμετείχαμε με τη «Θαλασσινή Πολιτεία» που δεν είχαμε καταφέρει να παρουσιάσουμε μέχρι τώρα σε Συνάντηση. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, με τις δυσκολίες της βέβαια, που μας έδωσε την ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί έστω και εικονικά. Σπουδαίο το εγχείρημα αλλά ας είναι το τελευταίο και από του χρόνου όλοι μαζί στη Νάξο που θα φιλοξενήσει την επόμενη Συνάντησή μας.

Ας είναι το 2021 μια καλύτερη χρονιά για όλους μας φέροντας πρώτα-πρώτα την πολυπόθητη υγεία, χαρά κι ευημερία. Η δημιουργικότητά μας δε στερεύει, βρίσκεται σε διαρκή φόρτιση, έτοιμη να διατρέξει τη σκηνή, κάνοντας εμάς τους ερασιτέχνες  ηθοποιούς αλλά και τους θεατές συγκοινωνούς της τέχνης του θεάτρου που αγαπούμε και  υπηρετούμε με σεβασμό και πάθος".