Η Πωλίνα Γκιωνάκη μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" για την θεατρική παράσταση "Έγκλημα Λάθους" στο θέατρο Απόλλων

Αφιερωμένη στη ζωή της Ελένης Παπαδάκη

"Η Σύρος είναι ο μόνος τόπος που τίμησε τη μεγάλη αυτή ηθοποιό"

Μια μοναδική θεατρική εμπειρία, όπου η ιστορία της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, μέσα από την παράσταση της Πωλίνας Γκιωνάκη, θα ζωντανεύσει στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων.

Πρόκειται για το θεατρικό έργο "Έγκλημα Λάθους" που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ και το οποίο αναμένεται να συγκλονίσει, αλλά και να προκαλέσει σκέψεις, μέσα από τις δραματικές στιγμές της σπουδαίας καλλιτεχνικής διαδρομής της μεγάλης ηθοποιού που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή στα Δεκεμβριανά.

Τόσο για τη συγκεκριμένη παράσταση, όσο και για τη Σύρο, μίλησε μέσω της "Κοινής Γνώμης", η συγγραφέας και η κεντρική πρωταγωνίστρια του έργου, Πωλίνα Γκιωνάκη.

Μία παράσταση που φέρνει στο προσκήνιο την κοινωνική δικαιοσύνη

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο Απόλλων το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση "Έγκλημα Λάθους", ένα θεατρικό έργο που φέρει την υπογραφή της Πωλίνας Γκιωνάκη.

Το έργο είναι αφιερωμένο στη ζωή της Ελένης Παπαδάκη, μιας σημαντικής μορφής του ελληνικού θεάτρου, της οποίας η πορεία και η τραγική κατάληξη έχουν αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην καλλιτεχνική κοινότητα της χώρας.

Η Ελένη Παπαδάκη, μια ηθοποιός με σπουδαίο ταλέντο και έντονη προσωπικότητα, σημάδεψε τη θεατρική σκηνή της εποχής της με τις αξέχαστες ερμηνείες της.

Δυστυχώς, το νήμα της ζωής της κόπηκε πρόωρα και τραγικά, σε μια περίοδο κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών, καθιστώντας την ένα σύμβολο της αδικίας και της ανθρώπινης ευαλωτότητας.

Η Πωλίνα Γκιωνάκη, μέσα από το έργο της, εξερευνά τις πολυδιάστατες πτυχές της ζωής και της καριέρας της Παπαδάκη, προσφέροντας μια βαθιά και συγκινητική ματιά στην προσωπική και επαγγελματική της διαδρομή, δίνοντας το κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα όχι μόνο τη μεγάλη ηθοποιό, αλλά και τη γυναίκα πίσω από το μύθο.

Η παράσταση υπόσχεται να προσφέρει μια έντονη θεατρική εμπειρία, φέρνοντας στο προσκήνιο ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση, την τέχνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η προτομή της Ελένης Παπαδάκη στο θέατρο Απόλλων

Να σημειωθεί ότι στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου Απόλλων, υπάρχει τοποθετημένη από το 2002, επί δημαρχίας του Γιάννη Δεκαβάλλα, μία μαρμάρινη προτομή της Ελένης Παπαδάκη, έργο του γλύπτη Γεωργίου Τσακίρη, καθώς επίσης στον εσωτερικό του χώρο, εκτίθεται στο κοινό ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα της τραγικής ηθοποιού.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Συριανός, Μάνος Ελευθερίου, το 2006 έγραψε το μυθιστόρημα "Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές", βασισμένο στη ζωή της ηθοποιού.

Με την υπογραφή της Πωλίνας Γκιωνάκη

"Το συγκεκριμένο έργο το έχω γράψει εγώ και αφορά στη ζωή και στη δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη", δηλώνει στην εφημερίδα η Πωλίνα Γκιωνάκη, η οποία στη συνέχεια αναφέρεται στην μεγάλη της επιθυμία για την παρουσίαση της συγκεκριμένης παράστασης στη Σύρο.

"Ήταν πολύ μεγάλη μου επιθυμία η συγκεκριμένη παράσταση, την οποία έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος Χριστοδούλου, να παρουσιαστεί στη Σύρο, διότι ο μόνος τόπος που τίμησε τη μεγάλη αυτή ηθοποιό, είναι αυτό το νησί, μέσω του αείμνηστου Μάνου Ελευθερίου. Μάλιστα έξωθεν του θεάτρου Απόλλων υπάρχει η προτομή της, όπως και στον εσωτερικό του χώρο υπάρχει το καμαρίνι της", δήλωσε στην εφημερίδα.

Η συγγραφέας και η πρωταγωνίστριας του έργου, αποκαλύπτει μέσω της ¨Κοινής Γνώμης" ότι την παράσταση θα παρακολουθήσει και συγγενικό πρόσωπο της Ελένης Παπαδάκη, το οποίο και θα δωρήσει στο θέατρο Απόλλων προσωπικά αντικείμενα της ηθοποιού.

"Οφείλω να σας σας πω ότι οι θεατές δεν θα απολαύσουν μία απλή θεατρική παράσταση, καθώς συγγενικό πρόσωπο της Ελένης Παπαδάκη θα μιλήσει κατά τη διάρκειά της, δωρίζοντας παράλληλα στη Σύρο, την πόρπη της ηθοποιού, όπως έχω την τιμή να έχω στην κατοχή μου το μαργαριταρένιο της κολιέ που φοράω στην παρουσίασή μου στη σκηνή. Όλο αυτό, πρέπει να πω ότι είναι πολύ σημαντικό για το νησί, που με πολύ μεγάλη συγκίνηση το οργανώνω", τόνισε.

Στην ερώτηση εάν μέσα από αυτό το έργο, εκτός από την παρουσίαση του έργου και τη ζωή της Ελένης Παπαδάκη, επιθυμεί να περάσει και ένα επιπλέον μήνυμα που αφορά γενικότερα την παρουσία της γυναίκας, η κα. Γκιωνάκη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "βεβαίως και επιθυμώ να περάσω και ένα επιπλέον μήνυμα. Ότι το σημαντικότερο αγαθό του ανθρώπου, όχι μόνο της γυναίκας, είναι η ελευθερία. Που δυστυχώς έχουμε φθάσει στο 2024 και ακόμα η γυναίκα δεν έχει την ελευθερία της και αυτό το βιώνουμε καθημερινά. Υπάρχουν γυναίκες που ζουν κάτω από το φόβο", υποστήριξε.

"Η Σύρος και οι κάτοικοί της πρεσβεύουν τον πολιτισμό"

Η κα. Γκιωνάκη σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβάζει παράσταση στη Σύρο και στο θέατρο Απόλλων, τονίζοντας ότι το νησί είναι συνυφασμένο με τον πολιτισμό.

"Έχω ξανά παίξει στη Σύρο, καθώς είναι ένα νησί που αγαπώ πάρα πολύ, διότι το κοινό του νησιού, οι άνθρωποί του, είναι καλλιεργημένοι και έχουν πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο περιμένω την ανταπόκριση του κοινού και σε αυτή την παράσταση, η οποία έχει λάβει πολύ καλές κριτικές και ελπίζω τις ίδιες να λάβει και στη Σύρο", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτώμενη για τα επόμενα σχέδια της, η κα. Γκιωνάκη τόνισε ότι θα συνεχίσει με την ίδια παράσταση στο θέατρο Βικτώρια στην Αθήνα.

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιώγος Χριστοδούλου

Σκηνικά : Λύμπερτη Πολύζου

Κοστούμια: Ειρήνη Χρόνη

Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Βολανάκης

Χορογραφίες: Τάκης Λουκάτος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σπύρος Κάρδαρης

Σχεδιασμός Ήχου: Κώστας Ματσιούλας

Copyright Φωτογραφιών: Υπατία Κορνάρου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λευτέρης Παπανικολάου Γκιωνάκης

Γραμματεία Παραγωγής: Ισαβέλλα Γιαγιάννη

Επικοινωνία-Προβολή Παράστασης: Άντζυ Νομικού

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Χρυσηίδα

Παίζουν:

Πολύνα Γκιωνάκη, Λίζυ Ξανθοπούλου, Λευτέρης Παπανικολάου Γκιωνάκης

Στο Πιάνο Τραγούδι η Μαρία Κάτσαρη