Η θεατρική ομάδα και το θεατρικό εργαστήρι του "Αρχίλοχου" παρουσιάζουν το έργο με τίτλο: "Γιατί έπαψες, αγάπη να θυμίζεις"

Μία σπονδυλωτή παράσταση με κοινά σημεία αναφοράς

Πάνος Κέκας: "Πρόκειται για μία παράσταση που γεννήθηκε από τις σιωπές, τα ραγίσματα και τις κραυγές που δεν ακούστηκαν ποτέ"

Μία σπονδυλωτή παράσταση με έξι διαφορετικές ενότητες που όμως έχουν κοινά σημεία, παρουσιάζει το τριήμερο 11, 12 και 13 Απριλίου, η θεατρική ομάδα και το θεατρικό εργαστήρι του "Αρχίλοχου".

Ο λόγος για το έργο με τον τίτλο "Γιατί έπαψες, αγάπη να θυμίζεις", σε σκηνοθεσία του Πάνου Κέκα και το οποίο θα παρουσιαστεί στο ΕΠΑΛ Πάρου.

"Πρόκειται για μία παράσταση που έρχεται ως αποτέλεσμα της πολύμηνης δουλειάς του θεατρικού εργαστηρίου και το οποίο θα επικοινωνηθεί στους θεατές", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη" ο κ. Κέκας.

"Μία παράσταση που εστιάζει στις αθέατες πλευρές της ζωής"

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Πάνος Κέκας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στην Πάρο, έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους, ταινίες μικρού μήκους, τηλεταινίες, θεατρικές παραστάσεις, αρκετά διαφημιστικά, ενώ έχει καταγράψει πολλές ώρες πάνω σε τηλεοπτικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, πορτραίτα, κ.λπ..

Οι ταινίες του συμμετείχαν σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με το ντοκιμαντέρ "Στα Μονοπάτια των Κενταύρων", να λαμβάνει το βραβείο ταινίας για το περιβάλλον, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μιλάνο.

Κάνοντας την προσωπική του πολιτισμική αποκέντρωση, βρήκε στην Πάρο πρόσφορο έδαφος, αλλά και ανθρώπους που αγαπούν τις τέχνες και ειδικά το θέατρο. Ενδεικτικό στοιχείο ότι αυτή τη στιγμή η Πάρος διαθέτει επτά θεατρικές ομάδες, πέντε χορευτικούς Συλλόγους, αλλά και έντονη δραστηριότητα πάνω στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Σε αυτούς τους Συλλόγους, ανήκει και ο Σύλλογος "Αρχίλοχος", ο οποίος διανύει μία μακρά πορεία 50 και πλέον χρόνων, δημιουργώντας μία σημαντική εστία πολιτισμού και παράδοσης.

Ο κ. Κέκας, μέλος του συγκεκριμένου Συλλόγου, μιλώντας για την παράσταση "Γιατί έπαψες, αγάπη να θυμίζεις" που ανεβαίνει σήμερα Παρασκευή, αύριο Σάββατο και την Κυριακή στις 9 το βράδυ στο χώρο του ΕΠΑΛ Πάρου, τόνισε ότι πρόκειται για το τρίτο έργο που παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον Αρχίλοχο.

"Η συγκεκριμένη παράσταση είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα μία δουλειάς που έγινε τους προηγούμενους μήνες, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ενός θεατρικού εργαστηρίου, πάνω στο οποίο άνθρωποι που ενδιαφέρονται με το θέατρο ενημερώθηκαν πάνω σε συγκεκριμένες δομές, αλλά και σε εργαλεία που αφορούν το συγκεκριμένο κομμάτι", δήλωσε ο κ. Κέκας.

Σκιαγραφώντας τώρα το τι θα περιλαμβάνει το έργο, σημείωσε ότι πρόκειται για μία σπονδυλωτή παράσταση από έξι διαφορετικά έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

"Ο τίτλος "Γιατί έπαψες, αγάπη να θυμίζεις", είναι παρμένος από ένα πολύ γνωστό τραγούδι των Πυξ Λαξ, ενώνοντας έξι διαφορετικά έργα, τα οποία υποστηρίζονται από τους ηθοποιούς σε μία ενότητα, όπου αυτή είναι προσαρμοσμένη ώστε να υπάρχει μία συνέχεια. Συγκεκριμένα, έχουμε τον "Ελέφα" του Κώστα Μποσταντζόγλου, την "Παρεξήγηση" του Αλμπέρ Καμύ, οι "Εχθροί εξ αίματος" του Αρκά, ο "Αποχωρισμός" ένα δικό μου έργο, "Μια παράξενη ιστορία", μία διασκευή του έργου Dirty Laundry, και το "Δεν πληρώνω – δεν πληρώνω" του Ντάριο Φο, δυστυχώς πάντα επίκαιρο. Θα συμμετάσχει και η Χορωδία του "Αρχίλοχου" με δύο τραγούδια και αυτά ενταγμένα μέσα στα παράσταση", υπογράμμισε.

Δίνοντας ακόμη περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη σπονδυλωτή παράσταση, είπε ότι "ουσιαστικά αυτά τα έργα και τα αποσπάσματά τους, μιλούν ακριβώς γι' αυτό που λέμε "έπαψες αγάπη να θυμίζεις". Το ένα έχει να κάνει με μία κακοποιητική συμπεριφορά του άνδρα προς τη γυναίκα του σε μία ελληνική επαρχιακή πόλη, ένα πολύ επίκαιρο θέμα που δυστυχώς βλέπουμε τέτοιες συμπεριφορές να οδηγούνται σε ακραίο τρόπο, ακόμη και στο θάνατο. Εμείς τολμούμε ως ερασιτέχνες να αγγίζουμε τέτοια θέματα, οπότε μπήκαμε σε μία "περιπέτεια" και να εμβαθύνουμε μέσα μας και να προσφέρουμε και στον κόσμο κάτι που συνήθως δεν παρουσιάζεται στα νησιά, καθώς συνήθως οι θεατρικοί σύλλογοι προσανατολίζονται σε κωμωδίες. Συνεχίζουμε με το "Εχθροί εξ αίματος" που έχουμε ένα έργο που αφορά την αγάπη προς το σώμα μας, ο "Αποχωρισμός" έχει να κάνει με τα όνειρα μίας νέας κοπέλας που θέλει να φύγει από το νησί και να γίνει ηθοποιός σε μία μεγάλη πόλη. Η "Μια παράξενη ιστορία" αφορά ένα ζευγάρι που προσπαθεί να ξαναβρεί τον χαμένο έρωτά του και τέλος το "Δεν πληρώνω – δεν πληρώνω" που παρ' όλο που είναι γραμμένο τη δεκαετία του 1970, μεταφέρει την αγάπη για τον συνάνθρωπο".

Στην επισήμανση ότι υπάρχουν διαφορετικές ενότητες που όμως έχουν κοινά στοιχεία, ο σκηνοθέτης τόνισε ότι "όντως. Έχουν κοινά σημεία, όπως την έλλειψη και την αναζήτηση της αγάπης. Επίσης, σας αποκαλύπτω ότι υπάρχουν δύο ευρήματα, το ένα είναι ο θάνατος και το άλλο το ταξίδι. Όλα αυτά είναι τα έξι κομμάτια που δημιουργούν τη συνοχή των επιμέρους έργων, ως μία ενότητα".

Κλείνοντας την αναφορά του στην παράσταση, ο κ. Κέκας επεσήμανε ότι "πρόκειται για μία θεατρική παράσταση που γεννήθηκε από τις σιωπές, τα ραγίσματα και τις κραυγές που δεν ακούστηκαν ποτέ. Μια εσωτερική διαδρομή στο λαβύρινθο των ανθρώπινων σχέσεων, εκεί όπου η αγάπη άλλοτε ανθίζει και άλλοτε μαραίνεται. Ένα έργο που εστιάζει στις αθέατες πληγές που αφήνουν οι διαπροσωπικές συγκρούσεις, στη βία που κουβαλά η καθημερινότητα, στη σιωπηλή κακοποίηση και στον πόνο που συχνά ντύνεται με σχήματα οικεία".