Μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου Τήνου κατά του υπουργού υγείας

Ύστατη προσπάθεια

Η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στο χώρο της υγείας, με τις υγειονομικές μονάδες των νησιών να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης, εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας των νησιωτών, αφήνοντας παράλληλα εκτεθειμένο το αρμόδιο υπουργείο, που ενώ παρείχε συνεχείς υποσχέσεις για μεταστροφή της κατάστασης, αποδείχθηκε τελικά ανακόλουθο.

Οι υπουργοί των τελευταίων χρόνων, που διαδοχικά πέραν από το υπουργείο Υγείας, περιόρισαν το έργο τους στις μεγαλόστομες εξαγγελίες και τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, αποδεικνύοντας μηδενική αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των διογκούμενων προβλημάτων.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις, διαμαρτυρίες, διεκδικήσεις των τοπικών φορέων των νησιών, για εξασφάλιση των στοιχειωδών παροχών υπηρεσιών υγείας, που κατά το σύνταγμα δικαιούται δικαιωματικά να λαμβάνει το σύνολο των πολιτών, όχι μόνο δεν υπήρξε η στοιχειώδης ικανοποίηση τους, αλλά αντιθέτως επήλθε περεταίρω επιδείνωση της κατάστασης.

Η ευαισθησία των τοπικών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εκφράστηκε με έντονη αντίδραση προκειμένου να υπάρξει επίλυση των ολοένα εντεινόμενων προβλημάτων, παρ’ όλα αυτά ουδέποτε βρήκε ανταπόκριση, ενώ υπήρξαν και οι περιπτώσεις αυτοδιοικητικών που αρκέστηκαν στην υιοθέτηση μίας μετριοπαθούς στάσης, προκειμένου να διατηρήσουν πολιτικές ισορροπίες με την κεντρική εξουσία.

Το απροχώρητο της κατάστασης οδήγησε τον Δήμαρχο Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά, να προβεί σε μήνυση κατά του υπουργού Υγείας, Ά. Γεωργιάδη, προκειμένου να υπερασπιστεί τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων του νησιού.

Μία πράξη στην οποία δεν τόλμησε να προχωρήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς δίστασε να υιοθετήσει ανάλογη πρόταση που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του με κεντρικό θέμα την υγεία στα νησιά.

Η τελευταία λύση

Η μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Υγείας και κάθε αρμοδίου, που κατέθεσε ο Δήμαρχος Τήνου στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Σύρου, βασίστηκε σε ομόφωνη, περί του κειμένου, συμφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου, ‘σε σχέση με την απερίγραπτη κατάσταση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί».

Η κίνηση αυτή προέκυψε ως απόρροια της «οδυνηρής χειροτέρευσης της ήδη τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Τήνου λόγω της ελλείψεως γιατρών, των αγροτικών γιατρών (φεύγει ένας ακόμη, 5 κενά επί συνόλου 6 θέσεων!), της παθολόγου που ουσιαστικά δεν εκτελεί εφημερίες και της επικείμενης παύσης συνταγογράφησης από 6-12-2013».

Αφορμή για την ύστατη αυτή προσπάθεια του Δήμου «στάθηκε ιδιαίτερα το πρόσφατο στοιχείο της παραίτησης της Επιστημονικής Διευθύντριας και της αναπληρώτριάς της στο Κέντρο Υγείας Τήνου αλλά και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα τίθεται σε έγγραφο που φέρει την σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στην διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού».

Στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς παρατίθενται οι φορείς του νησιού που παρείχαν την μέγιστη δυνατή στήριξη στο Κέντρο Υγείας, όπως ο Δήμος, το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, οι δύο Εκκλησίες του τόπου και πρωτίστως ο Σύλλογος Φίλων Κέντρου Υγείας «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΓΚΟΣ» και ιδιώτες με τις αγνές προσφορές τους σε φαρμακευτικά ήδη και εθελοντισμό.

Στον αντίποδα λειτουργεί «δυστυχώς, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου, η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και το Υπουργείο Υγείας, που επέδειξαν και επιδεικνύουν προκλητική και επικίνδυνη αδιαφορία».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της μήνυσης, το θέμα τίθεται προς τον εισαγγελέα «διότι μετά άπειρες διαμαρτυρίες, συναντήσεις, έγγραφα, δελτία τύπου, αποφάσεις του ΔΣ, κλήση στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κλπ, κλπ, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και η εξακολούθηση αξιοπρεπούς λειτουργίας (αν όχι και της λειτουργίας ακόμη) του Κέντρου Υγείας Τήνου τίθεται εν αμφιβόλω».

Όπως δε επισημαίνεται «Ελπίδα του Δήμου και της Τήνου είναι η ελληνική δικαιοσύνη να σταματήσει τον κατήφορο της κατάργησης του κράτους πρόνοιας, ειδικά σε ένα νησί, που μάλιστα στερείται και αεροδρομίου. Διαφορετικά είναι σαν να διώχνουν τους νησιώτες από τα νησιά, οι δε εκκλήσεις για επενδύσεις, υπό τις συνθήκες που μέρα τη μέρα διαμορφώνονται, ακούγονται σαν ανέκδοτο».

Η μηνυτήρια αναφορά

Προκειμένου η εισαγγελική αρχή να λάβει πλήρη γνώση, παρατίθενται τα στοιχεία που αφορούν στην επικρατούσα κατάσταση.

Το νησί, στο οποίο κατοικούν 10.000 άνθρωποι και ετησίως έχει να παρουσιάσει, με επίσημα στοιχεία, αριθμό άνω του 1.000.000 αφιξοαναχωρήσεων, διαθέτει ένα εξαθέσιο Κέντρο Υγείας. Δεν διαθέτει αεροδρόμιο και τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται με μεταφορά τους με πλωτό μέσο στην Σύρο (έδρα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου) και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις με αεροδιακομιδές στην Αθήνα.

Γίνεται επίσης αναφορά στην συνεργασία του Δήμου με ιδιωτική Υπηρεσία Παροχής Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας, που λειτουργεί από την 1-1-2013 και σώζει ζωές, λόγω της απροθυμίας του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί στα αιτήματα αεροδιακομιδών, συνεπεία προφανώς της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των νησιών που δεν διαθέτουν νοσοκομείο, παρέχοντας κάλυψη σε έκτακτα και σοβαρά περιστατικά για όλους τους μονίμους κατοίκους του νησιού, που περιλαμβάνει και την μεταφορά τους με ελικόπτερο στην Αθήνα.

Σκιαγραφώντας τη σημερινή κατάσταση αναφέρεται πως από τις έξι θέσεις αγροτικών ιατρών του νησιού είναι καλυμμένες μόνο οι δύο, εκ των οποίων η μία θα είναι αρχές Δεκέμβρη κενή λόγω αποχωρήσεως της ιατρού.

Στο Κέντρο Υγείας Τήνου υπηρετούν επτά γιατροί, εκ των οποίων δύο γενικοί ιατροί και μία παθολόγος, που διορίστηκε στο ΕΣΥ σε ασυνήθιστα μεγάλη ηλικία, αδυνατεί (με διαρκή επίκληση λόγων υγείας) να προσφέρει στα πλαίσια των καθηκόντων της και να εκτελέσει εφημερίες, παρόλα αυτά εξακολουθεί, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, να καταλαμβάνει την συγκεκριμένη οργανική θέση, γεγονός που προκαλεί προβλήματα, με χαρακτηριστικό ότι αρχικά έλαβε αναρρωτικές άδειες μεγάλης διάρκειας (άνω των 50 ημερών για το έτος 2013), στην συνέχεια εξασφάλισε εξαίρεση από τις εφημερίες με απόφαση της Α΄ βάθμιας Επιτροπής και μετά την ένσταση του Νοσοκομείου, η Β΄ βάθμια Επιτροπή την θέτει στην διάθεση της διοίκησης του Κ.Υ. Τήνου για εφημερίες. Αμέσως μόλις συνέβη αυτό η ανωτέρω έλαβε μέρος της κανονικής της άδειας, την οποία βεβαίως δικαιούται, με αποτέλεσμα η γραπτή ένταξή της στις εφημερίες, να διατηρήσει το ίδιο αδιέξοδο που υπήρχε και πριν.

Προτάσεις εύρυθμης λειτουργίας

Η Δημοτική αρχή δεν αρκείται στην αναφορά των προβλημάτων, αλλά προχωρά και στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων «για την αξιοπρεπή λειτουργία του Κ. Υ. Τήνου» που θα έπρεπε να εφαρμοστούν κατ ελάχιστον.

Α. Κάλυψη των κενών θέσεων των Ιατρών στο Κ.Υ. Τήνου, που αυτή την στιγμή είναι μία θέση Γενικής Ιατρικής. Στην πραγματικότητα απαιτούνται δύο θέσεις διότι η μία ήδη καταλαμβάνεται από ιατρό, η οποία έχει αποχωρήσει από την Τήνο εδώ και 3 χρόνια, από το ΕΣΥ εδώ και 2 χρόνια, δεν έχει αναπληρωθεί και συνεχίζει να κατέχει την οργανική θέση.

Β. Κάλυψη των κενών θέσεων σε αγροτικούς ιατρούς. Αυτή την στιγμή τα κενά είναι 4 και από αρχές Δεκεμβρίου θα είναι 5.

Γ. Κάλυψη του κενού του ιατρού ακτινολόγου.

Παράλληλα με όλα αυτά, ήδη έχει εξαγγελθεί από την διοίκηση, ότι από 6-12-2013, καθώς μέχρι τότε είναι κλεισμένα τα ραντεβού, σταματάει η συνταγογράφηση στο Κέντρο Υγείας Τήνου, ελλείψει επαρκούς ιατρικού προσωπικού. Στα περιφερειακά ιατρεία του νησιού επί μήνες δεν πραγματοποιείται συνταγογράφηση. Άρα, όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι από 6-12-2013 η συνταγογράφηση θα κοστίζει στους κατοίκους 10 ευρώ, αλλιώς, για να γίνει δωρεάν, θα τους κοστίζει την μετάβαση στην Σύρο, που ως ποσόν υπερβαίνει κατά πολύ τα 10 ευρώ.

Αποκορύφωμα όλων των ανωτέρω είναι έγγραφο του Κέντρου Υγείας από 7-11-2013, με το οποίο γνωστοποιείται ότι ήδη από 5-11-2013 η Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Τήνου και η αναπληρώτριά της, παραιτήθηκαν των καθηκόντων τους εξαιτίας της έλλειψης αγροτικών ιατρών και της αδυναμίας προσαρμογής της Παθολόγου του Κέντρου Υγείας, με αποτέλεσμα την αδυναμία κατάρτισης προγραμμάτων εφημεριών ενώ προκύπτουν εντάσεις, δυσλειτουργία της υπηρεσίας και σοβαροί κίνδυνοι στην διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού.

Υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία

Η μηνυτήρια αναφορά στοιχειοθετείται κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών στην υγεία, που κατοχυρώνει το Ελληνικό Σύνταγμα, όπως επίσης και της συνταγματικής υποχρέωσης των διοικούντων να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, ενώ παράλληλα καθιερώνεται το έγκλημα της έκθεσης, κατά το οποίο όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που έχει υποχρέωση να το περιθάλπει, τιμωρείται.

Επίσης αναφέρεται ότι η πρόθεση προκύπτει από το γεγονός ότι οι άνθρωποι στους οποίους εμπιστεύθηκε η συντεταγμένη Πολιτεία το καθήκον να φροντίζουν για την καλή λειτουργία των υποδομών υγείας στο νησί της Τήνου, δηλαδή η διοίκηση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου και ο Υπουργός Υγείας όχι μία και δύο αλλά συστηματικά κωφεύουν στα αιτήματα με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να είναι πλέον ακέφαλο, να μην συνταγογραφεί από 6-12-2013 και να ομολογεί πανηγυρικά αυτό που επισημαίνεται από τον Δήμαρχο εγγράφως και προς πάσαν κατεύθυνση δύο χρόνια τώρα, δηλαδή τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού, αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών κατά την θερινή περίοδο.

Σε προσωπικό δε ύφος ο Δήμαρχος, ως συντάκτης της μήνυσης αναφέρει «Δεν ανέχομαι εν έτει 2013 οι συμπολίτες μου να είναι σε διαρκή δυνητικό κίνδυνο ζωής ή σωματικής ακεραιότητας λόγω της προκλητικής και διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης των υποδομών υγείας στο νησί. Δεν ανέχομαι την λογική πρώτα να χαθεί ένας άνθρωπος και μετά να αρχίσει η γνωστή και απαράδεκτη, πλην συνήθης πλέον πρακτική των τηλεδικαστηρίων και της ετεροχρονισμένης απόδοσης ευθυνών. Τα έχω θέσει σε όλους, πλην της Δικαιοσύνης, χωρίς αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθήσω και αυτόν τον δρόμο προκειμένου ο πυλώνας της έννομης τάξης που λέγεται Ελληνική Δικαιοσύνη να έχει την ευκαιρία να προασπίσει, προληπτικά, την υγεία 10.000 νησιωτών».

Μιλά για ανυποληψία του εθνικού συστήματος υγείας, στέλνει μήνυμα προς την ηγεσία του υπουργείου ότι δεν προτίθεται ο Δήμος να αναλάβει την λειτουργία του Κ. Υγείας, διότι όπως σημειώνει «η υγεία είναι και πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και όχι φυσικά των Δήμων» και θέτει προς των ευθυνών τους αρμοδίους λέγοντας ότι «για οτιδήποτε ήθελε προκύψει στην υγεία των συμπολιτών και των επισκεπτών μας, κατονομάζω ως αποκλειστικά υπεύθυνο το Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό Υγείας και ζητώ να διερευνήσετε τις ποινικές ευθύνες του ιδίου του κ. Υπουργού, των άλλων Διευθυντών και λοιπών αξιωματούχων του Υπουργείου του οποίου αυτός προΐσταται, κατά το μέτρο της αρμοδιότητος και της ευθύνης ενός εκάστου, της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και της Διοίκησης του Γ.Ν. Νοσοκομείου Σύρου».

Ζητά δε την έρευνα της εν λόγω καταστάσεως που εγκυμονεί κινδύνους ζωής και σωματικής ακεραιότητος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού της Τήνου και τον καταλογισμό των ευθυνών στους αρμοδίους, κατά το μέτρο της ευθύνης και της αρμοδιότητος ενός εκάστου.

Ετικέτες: