Κινητοποιήσεις για την υγεία στη Θήρα

  • Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Αντίδραση των φορέων της Σαντορίνης για την υποβάθμιση των δομών υγείας στο νησί, με προειδοποίηση κινητοποιήσεων, από το Συντονιστικό που συστήθηκε προκειμένου να αντιμετωπισθεί συλλογικά το χρονίζον πρόβλημα. Γενικότερα, το σύνολο των φορέων του νησιού αντιδρά στη μείωση των δαπανών για την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη στα χρόνια του μνημονίου. Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία είναι θλιβερή λόγω έλλειψης γιατρών, εξοπλισμού, φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Τονίζουν σε ανακοίνωση τους ότι το Κέντρο Υγείας Θήρας βρίσκεται σε κατάσταση υπολειτουργικότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσφέρει τις υποτυπώδεις υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα αναφέρουν ότι λειτουργεί χωρίς αγροτικούς γιατρούς, χωρίς ορθοπεδικό, χωρίς αναισθησιολόγους και οδηγούς ΕΚΑΒ. Οι υπάρχοντες γιατροί αναγκάζονται να κάνουν συνεχείς εφημερίες, με αποτέλεσμα να εξουθενώνονται πνευματικά και σωματικά. Εκτός των άλλων παρατηρείται μεγάλη ανάγκη για ιατρικό και νοσηλευτικό εξοπλισμό και τα υπάρχοντα μηχανήματα χρειάζονται συντήρηση.

Αναφορά γίνεται επίσης και στο υπερσύγχρονο νοσοκομείο του νησιού, το οποίο είναι έτοιμο εδώ και 3 χρόνια, όμως παρ’ όλα αυτά δεν τίθεται σε λειτουργία, με κύρια δικαιολογία ότι το κράτος αδυνατεί να το λειτουργήσει. Μάλιστα, μετά από επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, τον περασμένο Δεκέμβρη, στην οποία αναγράφονταν τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, το αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες της Θήρας, αλλά και η απαίτηση για άμεση λειτουργία και στελέχωση του νέου νοσοκομείου. Ως απάντηση στην επιστολή έλαβαν την αδιαφορία των αρμόδιων, αναγκάζοντας έτσι τους φορείς του Συντονιστικού Υγείας Θήρας να οργανωθούν σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία του νησιού και να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα απαιτήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα για δωρεάν και δημόσια υγεία.

Με ανακοίνωση τους οι φορείς που συμμετέχουν στο συντονιστικό για την υγεία, καλούν την Κυριακή 30 Μαρτίου και ώρα 11π.μ. στη γενική συνέλευση Θηραίων Πολιτών στο κλειστό Γυμναστήριο Σαντορίνης.

  •  
Ετικέτες: