Κοστολόγηση της ασθένειας
- Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10
Με στόχευση την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας, κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υγεία, με κύριο στοιχείο την ανάθεση σε Ανώνυμη Εταιρεία της διαχείρισης των οικονομικών ολόκληρου του ΕΣΥ.
Την στιγμή που οι δομές υγείας, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, αποδυναμώνονται λόγω της ελλιπούς στελέχωσης και των μεγάλων περικοπών, που τα ασφαλιστικά ταμεία, ως κύριοι τροφοδότες του ΕΣΥ, βρίσκονται σε οριακή φάση κατάρρευσης, που μεγάλες και υπερσύγχρονες υγειονομικές μονάδες, όπως το νοσοκομείο της Σαντορίνης, παραμένουν ανενεργές, μόνο και μόνο για να περάσει η εκμετάλλευση τους σε ιδιώτες, με το νέο νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, ανοίγει ο δρόμος της οικονομικής διαχείρισης του συστήματος από ιδιώτες.
Με καίριες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας, ο υπουργός, ακολούθησε τις εντολές της τρόικας για την υιοθέτηση των γερμανικών προτύπων, που υπαγορεύτηκαν στα πλαίσια εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών.
Η εισαγωγή του γερμανικού μοντέλου διαχείρισης των δομών υγείας, η προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου των ιδιωτών όχι μόνο ως προς το σκέλος των οικονομικών, αλλά και γενικότερα σε ότι σχετίζεται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, έχουν υιοθετηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν οι απαραίτητες εκείνες διασφαλίσεις ως προς την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στο σύνολο του πληθυσμού, ασχέτως οικονομικής δυνατότητας, αλλά και το ύψος του κόστους, που θα επωμισθούν οι πολίτες.
Η σταδιακή αποδόμηση του συστήματος υγείας, οδηγεί στο να φαντάζει η λειτουργία του με κριτήρια ελεύθερης αγοράς ως η λύση σωτηρίας, γεγονός που θα μειώσει και τις αντιδράσεις παράδοσης του στους ιδιώτες, αρκεί επιτέλους οι πολίτες να μπορούν να χαίρουν της στοιχειώδους περίθαλψης.
Βάσει αυτού ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που υπεραμύνονται της παραχώρησης της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα, ευελπιστώντας πως η λειτουργία του υγειονομικού συστήματος με τους κανόνες της αγοράς θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στα πλαίσια του επιχειρηματικού ανταγωνισμού.
Η σύσταση της Ανωνύμου
Με σημείο αιχμής την δημιουργία μίας πολυμετοχικής «ανώνυμης εταιρείας δημοσίου συμφέροντος», που θα αναλάβει τη δημιουργία, τη διαχείριση και την επικαιροποίηση του Συστήματος Αμοιβών των Νοσοκομείων, κατατέθηκε προς συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την υγεία, το οποίο εν μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων και πολλών επιφυλάξεων, πέρασε επί της αρχής, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της κατ’ άρθρο ψήφισης του.
Το υπουργείο επικαλείται ένα σύστημα «καθολικό και δίκαιο» και προς την επίτευξη του, στα πλαίσια μιας δίκαιης κατανομής των πόρων μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών, θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «Είναι ένας αυτοματισμός ο οποίος επιτρέπει να γίνονται σχετικά ακριβείς χρεώσεις», θέτοντας παράλληλα το ερώτημα «Πώς θα φτιάξουμε αξιόπιστους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία, εάν δεν έχουμε μια εικόνα του ποιες και πόσες είναι οι ιατρικές πράξεις που έκαναν, και αν δεν έχουμε ένα μηχανισμό να κοστολογήσουμε αυτό το πράγμα;».
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση ανώνυμης εταιρείας που θα ονομάζεται «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε.» και θα φέρει τον διακριτικό τίτλο «Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε», επιφορτιστεί με τη συγκρότηση, τον έλεγχο και την ετήσια επικαιροποίηση του μηχανισμό κοστολόγησης, με τον κ. Βορίδη να αναφέρει «Μέσω ενός σύνθετου, περίπλοκου και περίτεχνου μηχανισμού ενσωμάτωσης όλων των κοστολογικών στοιχείων, η εταιρεία θα καταλήγει σε μια κοστολόγηση με ακρίβεια».
Οι κοστολογήσεις στις οποίες θα προβαίνει η εταιρεία θα βασίζονται στη σοβαρότητα της νόσου και την αναγκαιότητα της ιατρικής πράξης, που θα αποτελούν και το στοιχείο συμβάσεων του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα με το σύστημα υγείας.
Το σύνολο των στοιχείων και των ιατρικών δεδομένων των ασθενών θα αποστέλλονται προς την εταιρεία, ακόμα και από ιδιωτικές κλινικές και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα έχει πρόσβαση και στα στοιχεία των δημοσίων υπηρεσιών «προς επαλήθευση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων κοστολόγησης, ανά περιστατικό ασθενούς, που αποστέλλονται».
Τα δικαιώματα χρήσης του συστήματος κοστολόγησης θα αγοραστούν από το γερμανικό ινστιτούτο ΙΝΕΚ, έναντι 600.000 ευρώ όπως δήλωσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά από την 1η Ιουνίου του 2015 σε μερικά νοσοκομεία και όπως ανέφερε ο υπουργός «Ευελπιστούμε ότι εάν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με τους χρόνους ότι την 1η/1/2017 θα έχουμε τη δυνατότητα πλήρους εφαρμογής του συστήματος. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμά μας».
Διστακτικός ο Π. Ρήγας
Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, ως ειδικός αγορητής του κόμματος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ναι μεν δήλωσε σύμφωνος με το σύστημα ενιαίων αμοιβών των νοσοκομείων, όμως διατήρησε τις επιφυλάξεις του όσον αφορά στη συγκρότηση της ανωνύμου εταιρείας.
Ο κ. Ρήγας εστίασε στην ανάγκη χάραξης των επιχειρησιακών προγραμμάτων και των στρατηγικών για την υγεία από πολιτικούς φορείς και όχι από μία ανώνυμη εταιρεία, ενώ άφησε αιχμή για τις πιθανές υπόνοιες του τρόπου λειτουργίας και αποφάσεων, που το καθεστώς της ανωνύμου θα υποβάλλει.
Είπε συγκεκριμένα «Τα επιχειρησιακά προγράμματα, οι στρατηγικές και όλα αυτά, δεν μπορούν και δεν πρέπει να χαραχθούνε μέσα από μία Α.Ε.. Σε τι έγκειται η ευελιξία αυτής της δομής και γιατί είναι απαραίτητο να την δημιουργήσουμε; Γιατί δεν μπορεί να είναι μια άλλη δομή, ένα Ινστιτούτο ή ένα φόρουμ, αντί για την ανώνυμη εταιρεία η οποία παραπέμπει σε άλλου είδους συλλογισμούς;».
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίστηκε και με τις συμμετοχές των παρόχων υγείας στην εταιρεία, λέγοντας «Δεν βλέπω κανέναν λόγο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, εάν αυτή η Α.Ε. δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Επιμένω λοιπόν και λέω, ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την Α.Ε. σε ξεκάθαρα τεχνοκρατικό ρόλο».
Θετικό βήμα
Θετικά κρίνει την νέα λογική κοστολόγησης που θα ισχύσει για το σύνολο των παρόχων υγείας, ο διοικητής του νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης, καθώς αναφέρει ότι ο δημόσιος φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να γνωρίζει τι έχει να εισπράξει.
Βάσει αυτού όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος κοστολόγησης μόνο των ακριβών ασθενειών, αναλόγως του οικονομικού συμφέροντος που θα έχει η δομή, γεγονός που θα οδηγήσει σε μία συμπεριφορά πολύ μακράν του κοινωνικού ρόλου του δημόσιου φορέα.
Σχολιάζοντας τις μεταβολές που προωθούνται ως προς το σύστημα αποζημιώσεων, ο κ. Πετράκης τις χαρακτήρισε «αναγκαίες», συμπληρώνοντας «μακάρι αυτό να βοηθήσει και στον τρόπο αποζημίωσης από τον ασφαλιστικό φορέα, διότι τώρα με ένα σύστημα που δεν είναι τόσο ακριβές στην κοστολόγηση, έχουμε έναν ΕΟΠΥΥ που δεν πληρώνει στην ώρα του».
Παράλληλα ενημέρωσε πως γίνονται προσπάθειες το νοσοκομείο της Σύρου να συμπεριληφθεί στις δημόσιες μονάδες στις οποίες θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δημιουργία τετραψήφιου αριθμού για όλα τα θέματα υγείας
14 Ιαν. 2025 - 9:42 - Υγεία: Θερίζουν γρίπη, κορωνοϊός και ιώσεις
31 Δεκ. 2024 - 9:44 - ΕΣΥ: Οι 10 μεγάλες αλλαγές που έρχονται μέσα στο 2025
30 Δεκ. 2024 - 8:58 - Υγεία: Οι περιφέρειες με τους περισσότερους γιατρούς
19 Δεκ. 2024 - 18:56 - Υγεία: Ο ένας στους δέκα δεν πάει στον γιατρό λόγω κόστους
17 Δεκ. 2024 - 9:34