Ανάπτυξη δεσμών ανάμεσα στο Γ. Νοσοκομείο Σύρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Θεμέλια συνεργασίας μέσω της Υγείας

- Ενεργός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου με δωρεάν εξετάσεις - Από 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου η διεξαγωγή του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στη Σύρο

Μία νέα εποχή εποικοδομητικής συνεργασίας ξεκινά ανάμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αφού ενώνοντας τις δυνάμεις τους μέσω της συνεργασίας τους για τη διεξαγωγή του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στο νησί, αλλά και την εφαρμογή του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου από το νέο έτος, επιχειρούν να ενισχύσουν σημαντικά την παρουσία της υγειονομικής δομής που καλύπτει τις ανάγκες των Κυκλάδων.

Αναφορικά με τα νέα θεμέλια συνεργασίας που θέτουν, ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιάννης Πετράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για τη συνάντηση που είχαν ενόψει και του Φόρουμ που έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου με τη συμβολή και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Αιγαίου και του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας του νομού Κυκλάδων.

Γ. Πετράκης: Θεσμός με προοπτικές

Προχωρώντας στην αναφορά του για το 5ο Συνέδριο, ο Γιάννης Πετράκης τόνισε πως, η διεξαγωγή του για πέμπτη συνεχή χρονιά στη Σύρο συνηγορεί στην πεποίθηση ότι πλέον αποτελεί θεσμό.

“Πρέπει ο κόσμος να συμμετέχει καθώς θα υπάρξει ενημέρωση από εξαιρετικούς ομιλητές ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα να τεθούν επί τάπητος ερωτήματα και να απαντηθούν απορίες” δήλωσε αρχικά, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Όταν μιλάμε και για ιατρικό Τουρισμό, τί καλύτερο από έναν άμεσο συνεδριακό Τουρισμό”. Υπογράμμισε δε, πως η σημαντικότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας, “δεν περιορίζεται μόνον στο περιεχόμενο του Συνεδρίου και στους έγκριτους ομιλητές τόσο από το Νοσοκομείο, όσο όμως και από ακαδημαϊκούς φορείς, αλλά θα υπάρχει και κάποιο όφελος για τη Σύρο, τις τοπικές επιχειρήσεις, τους φορείς και τους κατοίκους”.

Σημειώνεται πως το Συνέδριο θα ξεκινήσει από αύριο και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή.

Δωρεάν 19.000 εξετάσεις το 2015 “καταργώντας” το εισιτήριο

Παράλληλα, εστιάζοντας την αναφορά του και στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που θα εφαρμοσθεί από το 2015 πιλοτικά στη Σύρο και αφορά στην παροχή 19.000 δωρεάν εξετάσεων (τραχήλου μήτρας, προστάτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων) στη Σύρο, ο διοικητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που αναπτύσσει με την Περιφέρεια και τον Δήμο, λέγοντας, “Χαίρομαι πραγματικά που έχω συνεργασία με τον κ. Μαραγκό και τον κ. Λεονταρίτη από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης καθώς στηρίζουν εκ βαθέων την προσπάθεια για την έναρξη ενός μεγάλου εγχειρήματος. Το πρόγραμμα έρχεται να προσφέρει δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για όλους. Η πρωτοβουλία μας αφορά στη μη χρέωση ούτε του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα τακτικά ιατρεία και θα καλύπτει τόσο τους ασφαλισμένους, όσο και τους ανασφάλιστους πολίτες”.

Στην ερώτηση αν μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, προβλέπεται να επαναληφθεί η δωρεάν παροχή εξετάσεων μέσω νέου “κύκλου” που μπορεί να “ανοίξει”, ο κ. Πετράκης διευκρινίζει, “Με το πιλοτικό πρόγραμμα στόχος αρχικά είναι να δοκιμάσουμε τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, όσο και των οικονομικών συνθηκών και φυσικά να εξετάσουμε αν σε ένα ή δύο χρόνια θα μπορούμε να έχουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα σε όλο το νομό Κυκλάδων”.

Στη δυσμενή οικονομική συγκυρία μάλιστα, όπως συμπλήρωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου, αυτή η δράση έρχεται να ανακουφίσει ως ένα βαθμό αρκετούς πολίτες.

“Επιστημονικά αυτή η προσπάθεια πατά στο βρετανικό σύστημα προσυμπτωματικών ελέγχων και σε μία παλαιότερη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας” πρόσθεσε παρακάτω, διευκρινίζοντας με αφορμή δημοσιογραφική ερώτηση πως, το οικονομικό κόστος το οποίο έχει προβλεφθεί και αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του Φόρουμ, θα καλυφθεί με ποικίλους τρόπους πυ θα συμφωνηθούν, ενώ δεν αποκλείεται πλην των άμεσα εμπλεκομένων (Νοσοκομείο, Περιφέρεια, Δήμος) να εξετασθούν προτάσεις για χορηγίες κ.α..

Να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο Νοσοκομείο

Ταυτόχρονα, ο κ. Πετράκης κατέστησε σαφές πως μέσω αυτών των δράσεων, το Νοσοκομείο “ανοίγει” περισσότερο την “πόρτα” του στην τοπική κοινωνία αποκτώντας μία εξωστρέφεια. “Κάτι που συμφωνήθηκε στη συνάντησή μας είναι πως σκοπός θα πρέπει να είναι όχι μόνον η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος και η επιτυχής ολοκλήρωσή του, αλλά η αλλαγή της νοοτροπίας και η εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης του κόσμου για το Νοσοκομείο Σύρου” επεσήμανε, δηλώνοντας ακόμη πως, “Μπορεί τα επόμενα χρόνια να ζητάμε αύξηση των ορίων του προϋπολογισμού, να ζητάμε στελέχωση, εξοπλισμό, μαγνητικό τομογράφο, θέσεις αιμοκάθαρσης, αλλά, όλα αυτά τα αιτήματα να αποδειχθούν άχρηστα αν δεν στηριχθούν από τον κόσμο της Σύρου”. Συμπληρώνοντας μάλιστα τις δηλώσεις του, υποστήριξε πως, “Δεν μπορεί το Νοσοκομείο Σύρου σήμερα να έχει “κίνηση” που πλησιάζει το 50 – 60%. Δεν είναι λογικό να ζητάμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων κλινών όταν δεν γεμίζουμε τις υπάρχουσες” καταλήγοντας πως, “Σε σύγκριση με άλλα νησιά, ο κόσμος της Σύρου έχει εμπιστοσύνη, όμως χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πως αυτή, πρέπει να ενισχυθεί”.

Γ. Μαραγκός: Ενεργός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ένας εκ των πολύτιμων συνοδοιπόρων στις ανωτέρω δράσεις και ενέργειες θα είναι και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αφού πλέον γίνεται φανερό με τον πιο επιτακτικό τρόπο, πως η Αυτοδιοίκηση αποκτά ενεργό ρόλο στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη. “Ο Δήμος θα δείξει κι εκεί τις δυνατότητές του για το θέμα προαγωγής υγείας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής” δηλώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, υποστηρίζοντας πως, “Πιστεύουμε ότι η πρόληψη μπορεί να προλάβει πολλά, όπως να σώσει ανθρώπινες ζωές αλλά και σε δεύτερο επίπεδο να μειώσει το κόστος νοσηλείας κ.α.. Στόχος μας είναι να μπει στην πρώτη γραμμή ο Δήμος και να ευαισθητοποιήσουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά και ειδικότερα στο κομμάτι της πρόληψης στα καρδιαγγειακά νοσήματα να ενεργοποιήσουμε και μαθητές των σχολείων (δημοτικών και γυμνασίων), ώστε να γίνει κτήμα τους η αλλαγή νοοτροπίας και η σημασία της πρόληψης”.

Στο συγκεκριμένο σημείο μάλιστα, όσον αφορά στην αλλαγή νοοτροπίας, ο κ. Μαραγκός επικεντρώθηκε, λέγοντας στη συνέχεια πως, “Δεδομένου ότι πολλά παιδιά γράφονται σε αθλητικά σωματεία και κατά καιρούς έχουν προκύψει διάφορα περιστατικά είναι πολύ βασικό, πέραν της ουσίας να δείξουμε και στις πολύ μικρές ηλικίες ότι η πρόληψη είναι σπουδαία πράξη”.

Απαίτηση για αλλαγή νοοτροπίας

Συμπληρωματικά στην αναφορά του κ. Πετράκη περί ενίσχυσης της παρουσίας του Νοσοκομείου, ο ίδιος τόνισε, πως, “Πρέπει να βοηθήσουμε να υπάρξει εμπιστοσύνη στο Νοσοκομείο και στη Δημόσια Υγεία. Αυτές οι δράσεις που θα υπάρξουν από κοινού, έχουν στόχο να προσθέσουν στη φήμη του Νοσοκομείου. Αυτό πρέπει να επικοινωνηθεί”, δήλωσε κατηγορηματικά, αναφέροντας τέλος, πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όπως απεδείχθη και στη συνάντηση με τον κ. Πατούλη πριν από αρκετές ημέρες, είναι έτοιμος να λάβει θέση στην πρώτη γραμμή σε επίπεδο δράσεων στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης. “Η πρόληψη και ο προσυμπτωματικός έλεγχος ισχύει σε χώρες και κράτη του ευρωπαϊκού κόσμου αλλά εδώ δεν ισχύει καθόλου. Θέλουμε να βοηθήσουμε να αλλάξει η νοοτροπία που επικρατεί. Οι πιλοτικές δράσεις χωρίς κόστος που παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων σε πολίτες βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση” υποστήριξε ολοκληρώνοντας το θέμα.

 

Γ. Λεονταρίτης: Ενημέρωση και συνεδριακός Τουρισμός

“Πολύ σημαντικό γεγονός για τη Σύρο” χαρακτήρισε το προγραμματισμένο Συνέδριο ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης, καθώς το ότι αφορά σε όλη την Ελλάδα θεωρείται μία “αξιοσημείωτη προσπάθεια που πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί”. Απαριθμώντας τους λόγους αναφορικά με τους οποίους η Περιφέρεια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, ο κ. Λεονταρίτης είπε πως, πρώτον κρίνεται αναγκαίο ώστε να ενημερωθούν σχετικά με την πρόληψη οι κάτοικοι της Σύρου αλλά και των Κυκλάδων, ενώ επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στην πρωτεύουσα του νομού να ανοίξει νέες δυνατότητες όσον αφορά στο συνεδριακό Τουρισμό και να ενισχύσει αυτή την κατεύθυνση του θεματικού Τουρισμού.

Καταλυτική παρουσία

“Είχαμε ξεκινήσει να δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και προεκλογικά ότι θα ασχοληθούμε με όλα τα ζητήματα Υγείας του Νοτίου Αιγαίου” πρόσθεσε στη συνέχεια, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι παρά το γεγονός πως “δεν είναι στην άμεση αρμοδιότητα της Περιφέρειας το θέμα της Υγείας, ωστόσο ως Β΄ Βαθμός Αυτοδιοίκησης, “θα εμπλακούμε σε όλα τα επίπεδα και η παρουσία μας θα είναι συστηματική και σε καθημερινή βάση”. Ως εκ τούτου, ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι “θα ενισχύσουμε τόσο τη δράση για την προληπτική ιατρική, όσο και τις παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε σε κεντρικό επίπεδο για να επιτύχουμε καλύτερη στελέχωση των υπηρεσιών μας, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, όσο όμως και για να βοηθήσουμε στην προσπάθεια αύξησης των προϋπολογισμών που χρειάζονται οι υγειονομικές μονάδες προκειμένου να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες Υγείας στους κατοίκους”.

Εξωστρέφεια και ανάκτηση εμπιστοσύνης

Στο προαναφερθέν πλαίσιο στόχων της Περιφέρειας εντάσσεται και η ουσιαστική παρουσία της στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που θα ξεκινήσει από το 2015. “Πρόθεση είναι ο προληπτικός έλεγχος να ξεκινά από τη σχολική ηλικία. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τα νέα παιδιά, καθώς από μικρή ηλικία “χτίζουν” τη νοοτροπία ότι το σημαντικότερο κομμάτι είναι η πρόληψη της Υγείας” τόνισε, απαντώντας καταφατικά μετά από σχετική ερώτηση πως, σε επίπεδο οικονομικής στήριξης, “η Περιφέρεια αν χρειαστεί θα συμβάλλει με κάθε τρόπο”. Από την εν λόγω δράση και την προώθηση του προγράμματος θα υπάρξει διπλό όφελος όπως αξιολόγησε στη συνέχεια, ο Γιώργος Λεονταρίτης μέσω των δηλώσεών του. “Η προληπτική ιατρική πρώτον συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και δεύτερον, αν γίνεται με το σωστό τρόπο, εξοικονομούνται πόροι οι οποίοι δαπανώνται προκειμένου να θεραπευθούν οι άνθρωποι”.

Οι δομές να πλησιάσουν τον πολίτη

Ο Γιώργος Λεονταρίτης, πρόσθεσε μάλιστα, πως “είναι μία ευκαιρία τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όσο και το Νοσοκομείο της Νάξου αλλά και οι άλλες δομές Υγείας να γίνουν πιο εξωστρεφή και να πλησιάσουν τον πολίτη”. Κατέληξε δε, πως, “είναι κρίμα να έχουμε τόσο καλούς ιατρούς και προσωπικό που καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες και ακόμη οι κάτοικοι πολλές φορές να μην εμπιστεύονται αυτές τις δομές Υγείας, αλλά να ταξιδεύουν και να ζητούν αν μη τι άλλο, την ίδια περίθαλψη, πέραν εξειδικευμένων περιπτώσεων”.

Ο κ. Λεονταρίτης ολοκληρώνοντας την αναφορά του, τόνισε πως τις επόμενες ημέρες θα προβεί στη γνωστοποίηση μίας ιδέας και μίας πρωτοβουλίας που επιθυμεί να αναπτύξει και η οποία θα προσφέρει στους κατοίκους των Κυκλάδων. “Θα μου επιτρέψετε πρώτα να ολοκληρώσω το διάλογο με όλους τους υπόλοιπους φορείς και μετά να ανακοινώσω περί τίνος πρόκειται” κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ετικέτες: