Η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Σύρου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

«Η θωράκιση του Γ.Ν. Σύρου σημαίνει θωράκιση της υγείας στις Κυκλάδες»

  • Τρίτη, 26 Μαΐου, 2015 - 06:10

Ανάγνωση της ανακοίνωσης του Δ.Σ  της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Σύρου (ΕΙΝΟΣ), σχετικά με τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά και τα αιτήματα των ιατρών, πραγματοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Η υποστελέχωση, την οποία αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο «Βαρδάκειο και Πρώιο» της Σύρου, έχει οδηγήσει τα συλλογικά όργανα ιατρών και εργαζομένων, να προβούν το τελευταίο διάστημα σε εκτενείς κινητοποιήσεις, προκειμένου να γνωστοποιηθεί και να γίνει αισθητό από τον κόσμο της Σύρου, αλλά και των Κυκλάδων γενικότερα, το γεγονός, ότι, λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών, που απορρέουν από τις γενικότερες ασφυκτικές περικοπές στον τομέα της υγείας, το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο περεταίρω υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας, που δύναται να προσφέρει.

Υποστελέχωση που αγγίζει το 50%

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΙΝΟΣ, στη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, η δωρεάν υγεία απειλείται σκοπίμως και μόνο αυτονόητη δεν θεωρείται. Τα δημόσια νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα νοσούν, έχοντας πληγές σε πολλούς βασικούς τομείς λειτουργίας τους. Από αυτή την κατάσταση δεν εξαιρείται και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Όπως τονίζουν οι ιατροί του νοσοκομείου, «πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, έχουμε επισημάνει εγγράφως, τόσο στις διοικήσεις του νοσοκομείου, όσο και στη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων, τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Με ανακοινώσεις, στάσεις εργασίας και συζητήσεις με τους φορείς του τόπου, έχει ενημερωθεί ο πληθυσμός του νησιού για την οριακή κατάσταση, στην οποία λειτουργεί το νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια. Η μοναδική επίσημη απάντηση, που λάβαμε από τη διοίκηση, είναι ότι οι ελλείψεις είναι κυρίως στο διοικητικό προσωπικό. Οι υπηρεσίες υγείας προσφέρονται από γιατρούς και νοσηλευτές».

Στην ανακοίνωση καταγράφονται, για ακόμη μια φορά, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, αναγκαίου για τη λειτουργία του νοσοκομείου, που φτάνουν το 50%. Πιο συγκεκριμένα, από τις 60 προβλεπόμενες θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι 35, με προοπτική αποχώρησης ακόμη 5 τουλάχιστον ιατρών, εντός του έτους. Το νοσοκομείο λειτουργεί πλέον χωρίς ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) και οδοντίατρο, με έναν ορθοπεδικό, ένα ουρολόγο και έναν παιδίατρο, ενώ και οι υπόλοιπες ειδικότητες, καλύπτουν διπλάσιες αρμοδιότητες και εφημερίες, από το προβλεπόμενο. Η λειτουργία του έχει πρακτικά υποβαθμιστεί, σύμφωνα με την ΕΙΝΟΣ, από Δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου, σε Κέντρου Υγείας αστικού τύπου.

Στις παραπάνω ελλείψεις έρχεται να προστεθεί η μη καταβολή των εφημεριών των τελευταίων 4 μηνών και για πρώτη φορά στα χρονικά, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει καμία δέσμευση, ότι θα καταβληθούν, καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια, σύμφωνα με πληροφόρηση από το Υπουργείο Υγείας. Από την 1η Μαΐου, οι ειδικευόμενοι και οι αγροτικοί ιατροί του Γ.Ν. Σύρου, οι οποίοι σηκώνουν μεγάλο μέρος του φόρτου των καθημερινών περιστατικών, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Σε αυτή τους την κίνηση θα είχαν τη στήριξη όλων των ειδικών ιατρών του Γ.Ν. Σύρου, οι οποίοι θα προέβησαν σε αποχή από τα τακτικά ιατρεία τις πρωινές και απογευματινές ώρες, καθώς και σε ακύρωση όλων των τακτικών χειρουργείων για όσες ημέρες διήρκησε η επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων ιατρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αυτονόητο της ύπαρξης του νοσοκομείου απειλείται πλέον σοβαρά.

Αιτήματα στελέχωσης του νοσοκομείου και προσφοράς κινήτρων στους ιατρούς

Το συμπέρασμα, που προέκυψε, έπειτα από τη συνέλευση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Σύρου και τη συνάντηση των εργαζομένων του νοσοκομείου με τον κόσμο στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, είναι, όπως αναφέρεται, ότι το νοσοκομείο του νησιού βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με τις ελλείψεις σε προσωπικό, να φτάνουν σε σημείο ασφυκτικό.

Πέραν των απλήρωτων δεδουλευμένων και των ελλείψεων σε υλικά μέσα, οι γιατροί σημειώνουν πως, «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου το Γ.Ν. Σύρου, θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν εξαιρετικά αυξημένο πληθυσμό, λόγω τουριστικής κίνησης και λοιπών παραθεριστών», ενώ υπογραμμίζεται πως, «παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, καμία ενέργεια δεν έχει φέρει αποτελέσματα έως ΄τώρα για τη στελέχωση του νοσοκομείου μας».

Σύμφωνα με την ΕΙΝΟΣ, η έλλειψη ειδικευομένων σε όλες τις κλινικές και τομείς (παθολογικό-χειρουργικό-εργαστηριακό) είναι πλέον πιεστικό πρόβλημα. Το αποτέλεσμα, είναι οι ελλείψεις να φτάνουν σε σημείο απαγορευτικό, όχι μόνο για την εύρυθμη, αλλά ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία του νοσοκομείου και μάλιστα, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Δεδομένων των παραπάνω, τα αιτήματα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Σύρου, διαμορφώνονται ως εξής:

- Πρόσληψη μονίμων ειδικευμένων και επικουρικών ιατρών (υπερεπείγουσες ελλείψεις για ορθοπεδικό, ουρολόγο, παιδίατρο, ΩΡΛ)

- Να δοθούν κίνητρα, ώστε νέοι ιατροί ειδικευόμενοι και αγροτικοί, να επιλέξουν το Γ.Ν. Σύρου προς εργασία (ήτοι δωρεάν στέγαση και σίτιση, επιπερόσθετες διευκολύνσεις για τους ειδικευόμενους ιατρούς, σχετικά με τις λίστες αναμονής ειδικότητας)

- Δημιουργία και παροχή του επιδόματος περιφέρειας

- Δημιουργία νέων θέσεων αγροτικών ιατρών σε χωριά της Σύρου, καθώς και έκτακτη απορρόφηση αγροτικών ιατρών από νησιά με λιγότερες ανάγκες για τους καλοκαιρινούς μήνες.

- Πρόσληψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού

Τέλος, η ΕΙΝΟΣ κλείνει την ανακοίνωσή της, τονίζοντας, πως «η θωράκιση του νοσοκομείου μας, σημαίνει θωράκιση της Υγείας στις Κυκλάδες».