Ενίσχυση των δομών υγείας στις Κυκλάδες
- Πέμπτη, 7 Ιουνίου, 2018 - 06:20
Σαφής και κοινά αποδεκτή η βελτίωση και αναβάθμιση στον τομέα της υγείας, όπως καταγράφηκε από τις τοποθετήσεις στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Σύρο, όχι μόνο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και από τους Διοικητές των τριών νοσοκομειακών μονάδων των Κυκλάδων, όπως και από αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους των νησιών.
Σχέδιο ριζικής αναδιοργάνωσης του τομέα υγείας
Με την επισήμανση ότι «Για μας δεν νοείται ανάπτυξη μόνο με οικονομικούς όρους», ξεκίνησε τον τοποθέτηση του στο Περιφερειακό Συνέδριο στη Σύρο, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, εξηγώντας ότι «αν θέλουμε να μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη και για διάχυση του κοινωνικού οφέλους αυτό πρέπει να συνδυάζεται οπωσδήποτε με παρεμβάσεις που να ενισχύουν κρίσιμους τομείς για την αξιοπρέπεια και για την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι ο τομέας της υγείας».
«Αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για την ασφάλεια των ανθρώπων των νησιωτικών περιοχών να υπάρχει ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας», ανέφερε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι είναι σημαντική η εδραίωση του αισθήματος υγειονομικής ασφάλειας τόσο στους μονίμους κατοίκους των νησιών όσο και στους επισκέπτες, ιδιαίτερα για τις τουριστικές περιοχές, που κρίνεται σημαντική η δυνατότητα επαρκούς και αξιόπιστης αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.
Εκ μέρους του υπήρξε η παραδοχή ότι η παρουσία στο Συνέδριο δεν αφορά στην παρουσίαση μιας εξωραϊσμένης κατάστασης, αλλά στην επικαιροποίηση της εικόνας που αφορά στην κατάσταση του συστήματος υγείας στα νησιά, την κάλυψη των αναγκών, ακόμα και των διαχρονικών προβλημάτων, που θα ενταχθούν στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, ένα σχέδιο «ριζικής αναδιοργάνωσης του τομέα υγείας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Δίνοντας απαντήσεις στην κριτική που ασκείται περί ασυνέπειας λόγων και έργων, ο Υπουργός Υγείας, αφού σημείωσε ότι προβλήματα, στρεβλώσεις, αδυναμίες, παθογένειες και ελλείψεις στο σύστημα υγείας προϋπήρχαν της κρίσης, στα χρόνια της οποίας επιδεινώθηκαν, τόνισε ότι η βασική δέσμευση, η οποία υλοποιήθηκε, αφορούσε στην παροχή πλήρους υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, με χαρακτηριστική αναφορά στην παύση του αποκλεισμού των ανασφάλιστων πολιτών από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που το χαρακτήρισε ως «κοινωνική βαρβαρότητα η οποία σοβούσε για πολλά χρόνια χωρίς να αντιμετωπίζεται».
Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι μετά τον Αύγουστο θα είναι εφικτή η αναπροσαρμογή του ορίου δαπανών με στόχο την περεταίρω στήριξη και αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας.
Αναφερόμενος στην ΠΟΕΔΗΝ ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Ομοσπονδία έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα- παραμονή του Συνεδρίου- «έρευνα» με τον τίτλο «καταρρέει η δημόσια υγεία στα νησιά» ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα ενίσχυσης και βελτίωσης του συστήματος όπως η λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στη Νάξο και η Παιδιατρική Κλινική που άνοιξε στο Νοσοκομείο Σύρου. «Εμείς δεν λέμε ότι έχουν γίνει τα πάντα σωστά, με την ταχύτητα και τη πληρότητα που θα θέλαμε. Έχουμε, όμως, καταφέρει- παρά το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο- να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει και να το κάνουμε πιο προσβάσιμο με την πλήρη, δωρεάν και ισότιμη υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.
Η αναβάθμιση του δημόσιων δομών στα νησιά των Κυκλάδων αποτυπώνεται στο δείκτη των διακομιδών (με πλωτά και εναέρια μέσα) που όπως τόνισε ο Υπουργός έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Πιο συγκεκριμένα ενώ το 2015 κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή 820 ασθενών, το 2017 διακομίστηκαν 685 ασθενείς που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με την ενίσχυση που έλαβαν σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να «κρατήσουν»περισσότερα περιστατικά.
Στη συνέχεια ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στον τομέα της διαφθοράς, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ανοίξει ένα σθεναρό μέτωπο κατά της διαπλοκής στο χώρο της Υγείας. «Αυτό δεν έγινε τυχαία αλλά επειδή υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να τελειώσει το «πάρτυ» την Υγεία. Αυτό δε γινόταν τόσα χρόνια επειδή αυτοί που πρωτοστατούσαν στο «πάρτυ» είχαν την πολιτική κάλυψη και την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων» είπε ο Υπουργός επισημαίνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που έχουν επωμιστεί δεν πάνε πλέον στις τσέπες «ημετέρων» αλλά στη δημόσια περίθαλψη, στο κοινωνικό κράτος και στις παρεμβάσεις ανακούφισης του πληθυσμού που έχει πληγεί όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Κλείνοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που είναι σε εξέλιξη και στην ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην αποτροπή των μειζόνων παραγόντων κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική για την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου και ιδιαίτερα της νόσου «Νάξος», μιας μορφής αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας που έχει υψηλή επίπτωση στο πληθυσμό των Κυκλάδων. Ο κ. Ξανθός δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει ένα σχέδιο συστηματικού πληθυσμιακού ελέγχου και συμβουλευτικής γενετικής για την αποφυγή γέννησης πασχόντων παιδιών σε συνεργασία με το Κέντρο Αναφοράς Σπάνιων Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στο Ωνάσειο Νοσοκομείο.
Επιβεβαίωση έργου με στοιχεία
Για την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, ενίσχυσης του τομέα της υγείας, μίλησε ο Αν. Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, παρουσιάζοντας τα συγκριτικά στοιχεία από την κατάσταση που παραδόθηκε το 2015 έως την σημερινή εξέλιξη, με τους αριθμούς να επιβεβαιώνουν την ενίσχυση των δομών υγείας.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πολάκης, για το Γ. Ν. Σύρου το 2015 είχε προϋπολογιστεί, από την προηγούμενη κυβέρνηση, 1.792.000 ευρώ, ενώ τελικά η χρηματοδότηση ανήλθε σε 1.982.000 ευρώ, το 2016 ανήλθε σε 2.489.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και 807.000 ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ και για το 2017 ανήλθε σε 1.709.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και 2.725.000 ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ.
Αντιστοίχως για το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου για το 2015 είχε προϋπολογιστεί χρηματοδότηση 461.000 ευρώ, το 2016 η χρηματοδότηση του ανήλθε σε 932.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και 377.000 ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ, το 2017 η χρηματοδότηση ανήλθε σε 483.000 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 452.000 ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ.
Για το Γ.Ν. Σαντορίνης, το 2015 παρέμενε ανενεργό, με τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης να έχουν προγραμματίσει την παραχώρηση του σε ιδιώτες ως κέντρο ευεξίας και πώληση των μηχανημάτων του, με τα δεδομένα αυτά να αλλάζουν άρδην, με αποτέλεσμα να λειτουργεί σήμερα ως νοσοκομείο με 40 κλίνες, στελεχωμένο με 32 ιατρούς και 125 άτομα προσωπικό, εξυπηρετώντας δεκάδες χιλιάδες περιστατικά ετησίως.
Χαρακτηριστική η αναφορά του Αν. Υπουργού Υγείας στο πλήγμα που επέφερε η λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης στην ιδιωτική κλινική που δραστηριοποιούνταν στο νησί, συμφερόντων στελέχους του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας συγκεκριμένα «…έχει κόψει τη μάσα από το διπλανό ιδιωτικό μαγαζί, το οποίο ανήκει σε παλιό στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που έχει την κεντρική κλινική στην Αθήνα, που χρηματοδοτήθηκε με δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα επί Λάμπρου για να φτιάξει την Κεντρική κλινική, με το χρηματιστήριο τότε, την έφτιαξε και μετά επένδυσε εκεί (Σαντορίνη) και κονόμησε μια δεκαετία με άλλους τζίρους και βέβαια σε διατεταγμένη υπηρεσία η ΠΟΕΔΗΝ κάθε τρεις και λίγο λέει τι κάνει η Σαντορίνη». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πολάκης και στους αριθμούς των αεροδιακομιδών της Σαντορίνης, καθώς αυτές μειώθηκαν στις 42 έναντι των 115 αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ το 2015.
Όσον αφορά στη δημιουργία της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, υπενθύμισε πως αυτό αποτελούσε πάγιο πολυετές αίτημα των Κυκλαδιτών, το οποίο έμενε ανικανοποίητο.
Σε ότι αφορά στο θέμα της στελέχωσης των δομών υγείας των νησιών, ο Αν. Υπουργός Υγείας, υπενθύμισε ότι τέτοια μαζική προκήρυξη θέσεων μονίμων ιατρών δεν έχει επαναληφθεί, ειδικά για τις πρωτοβάθμιες δομές στα νησιά των Κυκλάδων, ενώ αντιστοίχως έγινε μαζική πρόσληψη και επικουρικών ιατρών.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι «οποιοσδήποτε καλόπιστος παρατηρητής, ας συγκρίνει τι συνέβαινε το 2015 και τι συμβαίνει τώρα. Υπάρχει άλλη ευστάθεια και άλλη ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας συνολικά στο νησιωτικό χώρο και θα πάμε ακόμα καλύτερα».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υπουργείο Υγείας: Οι νέες προληπτικές δράσεις σε ηλικιωμένους
3 Δεκ. 2024 - 14:58 - Υπουργείο Υγείας: Τρεις αλλαγές στον προσωπικό γιατρό
13 Νοε. 2024 - 8:14 - Προσωπικός γιατρός για όλους και δωρεάν επισκέψεις σε παιδιάτρους
25 Σεπ. 2024 - 9:26 - Νέο σχέδιο ανακατατάξεων στα νοσοκομεία ως το τέλος του 2024
25 Σεπ. 2024 - 8:24 - Εφημερίες: Εν μέσω σοβαρών ελλείψεων αναζητείται λύση για αποσυμφόρηση στα Επείγοντα
20 Σεπ. 2024 - 9:26