“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ”

Χωρίς προβλήματα αλλά ελάχιστα τα χειρουργεία

ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ -ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ -ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΝΕΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟ
  • Δευτέρα, 11 Μαΐου, 2020 - 06:28

Του Δημ. Κατσανάκη

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Λαρισαίοι ασθενείς στην πρόσκληση των δύο νοσοκομείων να προγραμματίσουν χειρουργική επέμβαση, μετά το «πράσινο φως» που άναψε το Υπουργείο Υγείας

για τη σταδιακή επαναλειτουργία των νοσοκομείων, μετά και την παρατεταμένη περίοδο αυστηρών μέτρων λόγω κορονοϊού. Αν και οι πρώτες ημέρες επανόδου στην κανονικότητα είναι μάλλον διερευνητικές του ρυθμού μετάβασης στη νέα πραγματικότητα στη λειτουργία των νοσοκομείων, είναι εμφανής η απροθυμία των ασθενών που βρίσκονται στη λίστα αναμονής των χειρουργείων να αποδεχθούν την πρόσκληση ζητώντας πίστωση χρόνου και επικαλούμενοι προσωπικά προβλήματα.

«Συνιστά πρόβλημα όταν καλείς τον ασθενή να προσέλθει για να χειρουργηθεί και δεν έρχεται...» σημειώνει στέλεχος νοσοκομείου που επικοινωνεί με ασθενείς από τη λίστα των χειρουργείων, προσθέτοντας ότι αν και επικαλούνται προσωπικούς λόγους μπορεί να διακρίνει κανείς ότι δεν έχει φύγει ακόμα ο φόβος και η ανησυχία για τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού στις νοσηλευτικές δομές.

Με εξαίρεση τη στάση των ασθενών αλλά και τις διαδοχικές συζητήσεις και προβληματισμούς για τους προεγχειρητικούς μοριακούς ελέγχους βάσει πρωτοκόλλου για να αποκλειστεί ότι οι ασθενείς που θα χειρουργηθούν δεν πάσχουν από τη νόσο covid 19, οι πρώτες ημέρες κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Τριάντα πέντε χειρουργεία εκ των οποίων τα 15 έκτακτα έγιναν το πρώτο διήμερο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και 10 χειρουργεία το προηγούμενο τριήμερο στο Γενικό Νοσοκομείο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες με το βλέμμα όλων να στρέφεται στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και στη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις εξετάσεις όλων των δειγμάτων που θα φθάνουν από όλα τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ στο πλαίσιο των προεγχειρητικών ελέγχων.

Το Νοσοκομείο μετά από συσκέψεις της διοίκησης με την Επιστημονική Επιτροπή και την καθηγήτρια Μικροβιολογίας κα Έφη Πετεινάκη αποφάσισε να αναλάβει την εργαστηριακή εξέταση όλων των δειγμάτων από το σύνολο των Νοσοκομείων με εξαίρεση το Νοσοκομείο της Χαλκίδας που εξυπηρετείται από εργαστήρια της Αθήνας.

Ωστόσο ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Δημ. Κατσικονούρης δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την επιβάρυνση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου με το κόστος των ελέγχων για το σύνολο των νοσοκομείων, προβληματισμό που μετέφερε τόσο στη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ όσο και στο Υπουργείο Υγείας, ενώ ήδη ζήτησε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 500 χιλιάδες μηνιαίως, δηλαδή κατά 4 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για τη νόσο Covid-19 ως νοσοκομείο αναφοράς της νόσου για την 5η ΥΠΕ.

Το κόστος εργαστηριακών ελέγχων φαίνεται να προβληματίζει τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και να εμφανίζεται διστακτική στην αποδοχή της πρότασης του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού να προμηθευτεί νέο ειδικό μηχάνημα μοριακού ελέγχου για ανίχνευση κρουσμάτων της νόσου Covid-19, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να εντάξει την προμήθεια του μηχανήματος στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Με δυνατότητες που ξεπερνούν τον έλεγχο 300 και πλέον δειγμάτων ανά 8ωρο, το προτεινόμενο ειδικό μηχάνημα μοριακού ελέγχου σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που παραμένει νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην 5η ΥΠΕ, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες εργαστηριακών ελέγχων ολόκληρης της Υγειονομικής Περιφέρειας μειώνοντας τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων, γεγονός που σημαίνει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία και ταχύτερη προσφορά υπηρεσιών υγείας στους Θεσσαλούς πολίτες.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του περιφερειάρχη, ο κ. Κατσικονούρης τόνισε ότι η προμήθεια του συγκεκριμένου μηχανήματος, που θα ήταν χρήσιμο στην παρούσα χρονική περίοδο, δεν μπορεί να γίνει άμεσα εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών του ΕΣΠΑ, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τριπλάσιο κόστος ανά δείγμα –εκτιμάται ότι με το νέο μηχάνημα το κόστος εξέτασης του δείγματος ανέρχεται σε 60 ευρώ ανά δείγμα, όταν με τα υπάρχοντα μηχανήματα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας το κόστος αγγίζει τα 22 ευρώ ανά δείγμα.

Σημειώνεται πάντως ότι αν και η πρόταση του κ. Αγοραστού προκάλεσε συζητήσεις στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης.