“ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ”

Πεταμένα rapid test στη Μ. Αλεξάνδρου

  • Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:24

Για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας εντοπίστηκαν πεταμένα rapid test σε κάδο ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας το μεσημέρι της Παρασκευής. Τα μολυμαστικά υλικά εντοπίστηκαν στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου εμπρός από την Εθνική Τράπεζα από συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας.

Το περιστατικό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς φαίνεται ότι είναι επαναλαμβανόμενο στην ευρύτερη περιοχή και αποδεικνύει την τραγική ανευθυνότητα όσων το έπραξαν, αφού έθεσαν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας, αδιαφορώντας εάν η απόθεση των, κατά πάσα πιθανότητα, μολυσματικών υλικών μπορεί να προκαλέσει νέα διασπορά της πανδημίας στην περιοχή μας που έχει ήδη δοκιμαστεί αρκετά.

Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας κ. Χρήστος Κυριακίδης, εξηγεί ότι η υπηρεσία του δήμου εντόπισε ένα ακόμα περιστατικό πεταμένων rapid test σε μπλε κάδους ανακύκλωσης το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου. Τα χρησιμοποιημένα rapid test βρέθηκαν σε κάδο ανακύκλωσης μπροστά στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι, πέραν του ότι η πράξη αυτή είναι ανεπίτρεπτη, δημιουργήθηκε ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος από το γεγονός ότι τα μολυσματικά υλικά πετάχτηκαν σε κάδο ανακύκλωσης και, εάν δεν εντοπίζονταν έγκαιρα, θα κατέληγαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Εκεί, όπως είναι γνωστό, γίνεται διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών με το χέρι από τους εργαζόμενους της μονάδας.

«Αν δεν εντοπίζαμε αυτά τα επικίνδυνα υλικά, θα έρχονταν σε άμεση επαφή με εργαζομένους του ΚΔΑΥ. Ο εντοπισμός των rapid test έγινε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του μεσημβρινού δρομολογίου αποκομιδής. Οι κάδοι στους οποίους υπήρχαν τα μολυσματικά υλικά περισυλλέχθηκαν. Αρχικά, δεν έγινε αντιληπτό το επικίνδυνο περιεχόμενό τους. Τα μολυσματικά υλικά εντοπίστηκαν όταν σκόρπισε το υλικό των κάδων μέσα στην υποδοχή του απορριμματοφόρου. Οι εργαζόμενοι με ειδοποίησαν άμεσα και τους είπα να σταματήσουν την περισυλλογή. Τα επικίνδυνα υλικά που εντοπίστηκαν παραμένουν μέσα στο απορριμματοφόρο, μέχρι να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τη ΔΙΑΑΜΑΘ για να δούμε πώς θα χειριστούμε το επικίνδυνο υλικό. Τα πεταμένα rapid test, πέραν των άλλων, κατέστρεψαν όλο το φορτίο με τα ανακυκλώσιμα που μετέφερε το απορριμματοφόρο. Στείλαμε ήδη έγγραφη ενημέρωση προς τη Διεύθυνση Υγείας, την Αστυνομία και τον Ιατρικό Σύλλογο» επισημαίνει ο κ. Κυριακίδης.

O ίδιος χαρακτηρίζει το γεγονός, το οποίο επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ως εγκληματικό, καθώς τέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο πρωτίστως οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, ενώ υπήρξε και κίνδυνος περαιτέρω διασποράς της πανδημίας στην τοπική κοινωνία, αφού θα μπορούσε να ανοίξει τον κάδο οποιοσδήποτε και να πετάξει ανακυκλώσιμα υλικά.

«Είναι εγκληματικές τέτοιες πράξεις και δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. Απαγορεύεται ρητά να πετιούνται κάθε είδους ιατρικά απόβλητα μέσα στους κοινούς κάδους. Είναι εγκληματικό για τη δημόσια υγεία και για την υγεία των εργαζομένων στην καθαριότητα. Υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες που αναλαμβάνουν την απομάκρυνση αυτών των υλικών. Περάσαμε ήδη πολύ δύσκολες ημέρες στη Δράμα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, είδαμε το επιδημιολογικό φορτίο να μειώνεται και φροντίζουμε όλοι ώστε να μην ξαναζήσουμε πάλι τις δύσκολες καταστάσεις που βιώσαμε στην πόλη μας» τονίζει με έμφαση στα «Χ» ο κ. Κυριακίδης σημειώνοντας τον κίνδυνο να υπάρξει επανάληψη αυτού του φαινομένου, καθώς είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει.

Όπως είχαν γράψει τα «Χ» πριν από τρεις μήνες, και συγκεκριμένα στις 15 Νοεμβρίου του 2020, από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Δράμας, είχε εντοπιστεί μεγάλος αριθμός χρησιμοποιημένων τεστ γρήγορης ανίχνευσης του κορωνοϊού σε κάδους της οδού Λαμπριανίδου και δίπλα στο παλιό δημαρχείο. Η υπόθεση εκείνη είχε δημιουργήσει δικαιολογημένη αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία αλλά και προβληματισμό για την εγκληματική αδιαφορία αυτών που το διέπραξαν, γνωρίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, τρεις μήνες μετά, μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης ανεύθυνης και επικίνδυνης ενέργειας. Σαν να μην έφθανε αυτό, σημειώθηκε και επανάληψη του ίδιου επικίνδυνου φαινομένου.