“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ: Γεμίζουν οι ΜΕΘ, στα κάγκελα οι γιατροί

  • Τρίτη, 17 Αυγούστου, 2021 - 06:24

Νέα δραματική έκκληση προς τους ανεμβολίαστους κάνει ο συντονιστής διευθυντής των ΜΕΘ της Κρήτης καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος, υπογραμμίζοντας τις δικές τους ευθύνες που δεν είναι του κράτους.

Ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρει:

“Προς ανεμβολίαστους. Είναι θέμα χρόνου η Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, που ας σημειωθεί είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας (27 κλίνες), να μην έχει τη δυνατότητα να δεχθεί ασθενείς με COVID-19.

Η κοινή φράση “γιατρέ κάντε ό,τι μπορείτε για τον πατέρα μου ή τη μητέρα μου” (όταν ο πατέρας ή η μητέρα θα μπορούσαν εδώ και πολύ καιρό να είναι πλήρως εμβολιασμένοι) φαντάζει παράταιρη. Ιδιαίτερα εάν γνωρίζουμε ότι η Μ.Ε.Θ. ελάχιστα (ή και τίποτε) μπορεί να προσφέρει σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ασθενείς με σημαντικά χρόνια προβλήματα υγείας.

Κάνω έκκληση τώρα που τελειώνουν οι διακοπές να εμβολιαστείτε με τα ασφαλή εμβόλια που υπάρχουν. Αλλιώς οι υπηρεσίες υγείας (προς ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους) θα είναι προβληματικές. Και αυτό θα συμβεί με ευθύνη των ανεμβολίαστων και όχι του κράτους”.

ΠΑΥΛΑΚΗΣ: “Σ’ έναν πόλεμο δεν μπορούν οι μισοί να φυγομαχούν”

Χρειάζεται, εκτός των άλλων, γενικός εμβολιασμός μαθητών και καθηγητών, τονίζει ο Κρητικός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνοντας ότι σε έναν πόλεμο δεν μπορεί οι μισοί να φυγομαχούν.

Ο κ. Παυλάκης αναφέρει: “Θα επαναλάβω απλές και προφανείς αλήθειες που κρύβονται σε κοινή θέα μέσα στο γενικό ορυμαγδό και κακοφωνία. Ακόμα και από ειδικούς που χρυσώνουν το χάπι, επαναλαμβάνουν μύθους και ανακρίβειες, εξωτερικεύουν τις επιθυμίες τους αντί να περιγράφουν την πραγματικότητα, η απλά παρασύρονται σε λάθος εκτιμήσεις.

– Το ΔΕΛΤΑ διαδίδεται αστραπιαία από τον αέρα και σταματάει μόνο με λοκνταουν, εκτός και αν αφήσουμε το 4ο κύμα να σκοτώσει και να τραυματίσει όσους μπορεί και να διαγράψει τον κύκλο του, με τεράστιο κόστος για την κοινωνία.

– Ο Σεπτέμβρης δεν είναι διαχειρίσιμος με 4,000-6,000 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.

– Ένα καινούριο τσουνάμι στα νοσοκομεία δεν έχει αποσοβηθεί. Όταν το πιθανό κόστος γίνει κατανοητό, θα ευχόμαστε να δουλέψουν, έστω και αργά, τα λοκντάουν.

– Είναι αστείο να λέγεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν όπως πέρυσι αν έχουμε 3,000-6,000 κρούσματα την ημέρα.

Χρειάζεται σοβαρός εξαερισμός με συχνή αλλαγή του αέρα σε όλες τις τάξεις, καλές μάσκες (όχι πάνινες) φορεμένες σωστά και συνέχεια, απόσταση και καθαριότητα.

Χρειάζεται γενικός εμβολιασμός μαθητών και καθηγητών. Ακούγονται απαράδεκτες απόψεις ότι θα γίνει επανάσταση αν επιχειρηθεί γενικός εμβολιασμός μαθητών. Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα ανοίξει ρουθούνι. Αυτά ακούγαμε και για τις μάσκες, τις ποδοπάτησαν οι γραφικοί στο Σύνταγμα και είναι εδώ. Τα Ελληνόπουλα μας έβαλαν όλων τα γυαλιά τηρώντας τους κανόνες. Δεν θα φταίνε αυτά αν τα αφήσουμε απροστάτευτα στο ΔΕΛΤΑ. Αυτός ο ιός προσβάλλει περισσότερα παιδιά και προκαλεί βαρύτερη νόσο σε όλους.

Είναι ώρα η κυβέρνηση να εφαρμόσει γενικό εμβολιασμό. Γι αυτό τη θέλουμε την κυβέρνηση, για τα δύσκολα, γι αυτά που έχουν πρόσκαιρο πολιτικό κόστος αλλά είναι σωτηρία και στο τέλος θα αναγνωριστούν. Αν είμαστε σε πόλεμο, δεν μπορούν οι μισοί να φυγομαχούν και άλλοι να διαδίδουν εχθρική προπαγάνδα ατιμώρητα.

Τουλάχιστον ας αρχίσουν νωρίς τους εμβολιασμούς κατά σχολείο, βάζοντας μια μονάδα εμβολιασμού έξω από κάθε σχολείο, εμβολιάζοντας τα παιδιά που θέλουν”.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ: Το κλειδί είναι ο καθολικός εμβολιασμός

Στο ερώτημα πότε θα βγούμε από την πανδημία απαντά ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, τονίζοντας ότι το κλειδί βρίσκεται στον καθολικό εμβολιασμό του πλανήτη.

Ο καθηγητής σημειώνει:

“Επιτρέψτε μου την υπενθύμιση της άποψής μου (όχι απαραίτητα σωστής) που από πολλούς μήνες δυσάρεστα αναφέρω: ο μαζικός εμβολιασμός (>80%) θα μετατρέψει την λοίμωξη σε μια γριπωδη νόσο (ελαχιστοποίηση θανάτων και νοσηλειών, η νόσος στο σπίτι).

Λόγω της ικανότητας του στελέχους Δέλτα να μολύνει και ένα ποσοστό των εμβολιασμένων η μάσκα μέσα κι έξω σε συνωστισμό, η αποφυγή του δίχως μέτρα προφύλαξης θα συνεχίσουν σε όλους.

Εάν δεν υπάρξει άλλο πιο επιθετικό στέλεχος του ιού τον επόμενο χρόνο θα έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του στελέχους Δέλτα που θα κάνουν ακόμη πιο αποτελεσματική την μετατροπή της νόσου σε γριπώδη (σημαντικός περιορισμός της διασποράς του ιού από κάποιους εμβολιασμένους).

Προς το τέλος του επόμενου χρόνου ίσως έχουμε και τα εξειδικευμένα αντιικά φάρμακα που αναπτύσσονται και θα χορηγούνται από το στόμα αμέσως με την διάγνωση της νόσου, που θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις νοσηλείες και θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην μετατροπή της σε γριπώδη νόσο και την έξοδο από την πανδημία.

Θα βγούμε από την πανδημία μάλλον τέλος του επόμενου χρόνου, μέσα του μεθεπόμενου, όπου μάλλον η λοίμωξη θα γίνει ενδημική. Ελπίζω να κάνω λάθος και η έξοδος να έρθει γρηγορότερα. Βέβαια, με την προϋπόθεση να μην υπάρξει νέο επιθετικό στέλεχος του ιού, κι αυτό εξαρτάται καθοριστικά από τον καθολικό εμβολιασμό όλου του πλανήτη.

Αν αγνοήσουμε αλαζονικά τον 3ο κόσμο θα το πληρώσουμε με την καθυστέρηση της εξόδου. Εμβολιαστείτε!”.