“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Όργιο φημών προκαλεί τρόμο στον Βόλο ~ Δύο μέτρα και σταθμά στην υποχρεωτικότητα

  • Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:28

Εύλογη ανησυχία, φόβο, που εδράζεται κυρίως στην αβεβαιότητα και στην έλλειψη έγκυρης ενημέρωσης, αλλά και σοβαρά ερωτήματα προκαλεί στην τοπική κοινωνία το όργιο φημών, ότι ενδεχομένως να παραμένουν στην ενεργό δράση ιδιώτες γιατροί, που είναι ανεμβολίαστοι, μολονότι από τις 11 Σεπτεμβρίου έπρεπε να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Πριν από λίγες μέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας διά του προέδρου του Ευθύμη Τσάμη, μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, κάλεσε τον υπουργό Υγείας να δοθεί στον επιστημονικό φορέα η λίστα με τους ανεμβολίαστους γιατρούς «ώστε να λάβει γνώση για την κατάσταση που επικρατεί στη Μαγνησία». Το γεγονός τροφοδότησε ακόμη περισσότερο την ανησυχία.

Αν δεν έχει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία ο επίσημος εκπρόσωπος του ιατρικού κόσμου της περιοχής, πώς μπορεί να έχει ο κάθε ανυποψίαστος πολίτης που θέλει να προγραμματίσει ραντεβού σε γιατρό, δίχως προηγουμένως να γνωρίζει, αν είναι εμβολιασμένος ή όχι;

Η δημοσιογραφική έρευνα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για το συγκεκριμένο θέμα έφτασε μέχρι το γραφείο του ίδιου του υπουργού Υγείας Αθανάσιου Πλεύρη. Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε σχετικά. Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ήταν διαφωτιστικές, επέτειναν περισσότερο τη θολούρα που υπάρχει γύρω από το όλο ζήτημα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, οι έλεγχοι είναι κυρίως δειγματοληπτικοί. Γίνονται υπό την εποπτεία της ΑΑΔΕ, εξετάζονται επίσης όσες καταγγελίες φτάνουν στο υπουργείο και αν έχουν βάση κινείται η διαδικασία διακοπής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. To θέμα βέβαια είναι πόσο γρήγορα κινείται η διαδικασία και αν στο μεσοδιάστημα γράφονται συνταγές, μέχρι η ΑΑΔΕ να ενημερώσει σχετικά το σύστημα ΗΔΙΚΑ και να σταματήσει η συνταγογράφηση.

Ακόμη ο κ. Πλεύρης ήταν κάθετος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποσταλεί λίστα στον Ιατρικό Σύλλογο, διότι αφορά σε προσωπικά δεδομένα.

«Τη λίστα δεν την έχει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, διότι αφορά σε προσωπικά δεδομένα. Ως υπουργείο εμείς έχουμε στοιχεία από την πλατφόρμα, που είναι καταγεγραμμένοι, ανά κατηγορία, οι εμβολιασμένοι και μη επαγγελματίες κάθε κλάδου υγείας. Γίνονται κυρίως δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ, αλλά και μετά από καταγγελίες. Σε γενικές γραμμές έχουμε εικόνα. Ομως για το τι γίνεται αποκλειστικά στη Μαγνησία αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας πω. Ούτε λίστα με ονόματα μπορεί να δοθεί. Πώς θα δώσω τη λίστα με προσωπικά δεδομένα; Δεν γίνεται. Οπως δεν μπορεί ο Ιατρικός Σύλλογος να δώσει ονόματα γιατρών που αντιμετωπίζουν διάφορα άλλα προβλήματα, έτσι και το υπουργείο δεν μπορεί να προωθεί λίστες για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Υπάρχουν αρμόδια όργανα που ελέγχουν την κατάσταση. Ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία και έχουμε στείλει για να γίνει διακοπή συνταγογράφησης εκεί όπου χρειάζεται», δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Από το ρεπορτάζ είναι σαφές ότι η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στο προσωπικό της υγείας εφαρμόζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, δημιουργώντας ουσιαστικά υγειονομικούς δύο ταχυτήτων.

Στην περίπτωση των υγειονομικών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, δηλαδή στο Νοσοκομείο Βόλου, τα Κέντρα Υγείας και άλλες δημόσιες δομές υγείας, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι δεν έκαναν το εμβόλιο έχουν βγει σε αναστολή. Επί τέσσερις περίπου μήνες βρίσκονται εκτός εργασίας και εκτός μισθολογίου. Οι λίστες με τα ονόματά τους εστάλησαν στην 5η ΥΠΕ και την 1η Σεπτεμβρίου αποχώρησαν. Αυτομάτως έπαψαν και να πληρώνονται.

Την ίδια ώρα στην περίπτωση των ιδιωτών γιατρών υπάρχει κενό στον νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή για αυτό και τα ερωτήματα παραμένουν.

Πόσοι είναι εκείνοι που έχουν ιδιωτικά ιατρεία και είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης για να μπορούν να διατηρούν τα ιατρεία τους ανοιχτά; Πόσοι από τους ανεμβολίαστους επέστρεψαν ξανά στην ενεργό δράση, αφού πρώτα εμβολιάστηκαν ή νόσησαν από κορωνοϊό; Σε πόσους επιβλήθηκε παύση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης; Ποιος ελέγχει αν τηρείται η νομοθεσία και σε ποιο βαθμό;

Στα παραπάνω ερωτήματα σαφή απάντηση δεν υπάρχει. Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας κάνει λόγο για «θολό τοπίο», με τον κ. Τσάμη να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είμαστε στα σκοτάδια».

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, που ρωτήθηκε επίσης, ανέφερε πως «οι υπηρεσίες της ΥΠΕ δεν έχουν αρμοδιότητα να εμπλακούν στη διαδικασία που αφορά στους ιδιώτες γιατρούς».

Βαριές καμπάνες σε δύο μετά από έλεγχο

Στην αρχή εφαρμογής του μέτρου της αναστολής από άτυπη ενημέρωση που είχε ο ΙΣΜ μιλούσε για πέντε ιατρεία που έχουν κλείσει. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να βάλει το χέρι στη φωτιά αν είναι λιγότερα, ή περισσότερα, ή αν ορισμένα επαναλειτούργησαν διότι οι γιατροί εμβολιάστηκαν.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ σε δύο περιπτώσεις ιδιωτικών ιατρείων οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας επέβαλαν καμπάνες 10.ο0ο ευρώ στον καθένα. Τα κλιμάκια που κάνουν ελέγχους λειτουργούν χωρίς «μπούσουλα». «Χωρίζουμε τους δρόμους της πόλης και όπου υπάρχει πολυκατοικία που λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία μπαίνουμε και κάνουμε ελέγχους στους γιατρούς και το προσωπικό», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας, επιβεβαιώνοντας και σε αυτή την περίπτωση ότι οι έλεγχοι γίνονται «στα τυφλά».

Στο σκοτάδι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Στο σκοτάδι βρίσκεται και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ο πρόεδρος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επιβεβαίωσε τα όσα λέει ο συνάδελφός του Ευθ. Τσάμης, ότι δηλαδή οι ιατρικοί σύλλογοι δεν έχουν λάβει γνώση της λίστας που θα έπρεπε να υπάρχει για κάθε περιοχή αναφορικά με τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν τεθεί σε αναστολή. Επιπροσθέτως ενημέρωσε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι η αρμόδια για να ελέγχει τους «εμβολιασμένους ΑΜΚΑ κάνοντας διασταύρωση στοιχείων με τα αντίστοιχα ΑΦΜ των γιατρών» και σε συνεργασία με τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς να προβεί στη συνέχεια σε ελέγχους για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παραβάσεις ή όχι.

Όμως, μέχρι να δρομολογηθεί όλη αυτή η διαδικασία, διότι η ΑΑΔΕ θα πρέπει να κάνει ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, πώς μπορεί να διασφαλιστεί πρωτίστως η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που προβλέπονται την περίοδο της πανδημίας; Επίσης, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αποτραπεί ο προσηλυτισμός κατά του εμβολίου του κορονοϊού, σε μία περίοδο μάλιστα που η μάχη δίνεται για να ορθοποδήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών και να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας απέναντι στις θανατηφόρες μεταλλάξεις που κρατούν σε κατάσταση ομηρίας ολόκληρο το πλανήτη;

«Είναι μία πολύπλοκη διαδικασία. Εμείς, ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, δεν έχουμε εικόνα, ούτε φυσικά καμία λίστα ποιοι συνάδελφοι είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι. Η ΑΑΔΕ όμως που έχει την ευθύνη των ελέγχων θα έπρεπε να ενημερώνει σχετικά, αφού προβεί στη διασταύρωση των «εμβολιασμένων ΑΜΚΑ και ΑΦΜ», ώστε όσοι είναι ανεμβολίαστοι να παραπέμπονται στο σύστημα ΗΔΙΚΑ για να σταματάει το δικαίωμα στη συνταγογράφηση, και εφόσον υπάρξει παράβαση να υποστούν και τις πειθαρχικές ή άλλου είδους συνέπειες», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Εξαδάκτυλος. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το κενό… που υπάρχει πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να μην προκαλείται σύγχυση σε όλα τα επίπεδα».

Τι προβλέπει η τροπολογία για τους ιδιώτες γιατρούς

Με τροπολογία που ψηφίστηκε αρχές Σεπτεμβρίου στη Βουλή συγκεκριμενοποιήθηκε το πλαίσιο όσον αφορά στους ιδιώτες γιατρούς που απασχολούνται σε δημόσιες δομές ως ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά την υποχρεωτικότητα.

Ειδικότερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 10.000 ευρώ, για κάθε παράβαση, και έως 50.000. Σε περίπτωση υποτροπής, τότε το πρόστιμο φτάνει τις 20.000 ευρώ, για κάθε παράβαση, και έως τις 200.000.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις ανωτέρω δομές, κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλονται, επιπλέον, οι εξής κυρώσεις:

- Καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από ημερομηνία βεβαίωσης παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.

- Αναστέλλεται δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ν. 3892/2010 (Α’ 189).

- Αναστέλλεται δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών του ν. 3892/2010.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ