Κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας

  • Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022 - 21:17

Ο ζεστός καιρός αλλά και η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται πως έδωσαν το πράσινο φως για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας, μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή από 01/06/2022.

Μετά από μια ολιγοήμερη έξαρση των κρουσμάτων τις ημέρες του Πάσχα, τα νούμερα στους επιδημιολογικούς δείκτες έχουν εξασθενήσει, γεγονός που επιτρέπει πλέον στους εμπειρογνώμονες να προτείνουν χαλάρωση των μέτρων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καταργείται από 1η Ιουνίου 2022 η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Παραμένει ωστόσο, ισχυρή προτροπή και σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, ιδιαιτέρως για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. 

Η μάσκα θα είναι προαιρετική για όλους τους κλειστούς χώρους του εμπορίου αλλά και για τα μέσα μεταφοράς που έχουν αριθμημένες θέσεις, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ. Η άρση του μέτρου αφορά και του εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους.

Οι υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές καθώς επίσης και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου όπως είναι τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Για τις εκπαιδευτικές δομές και τις ακτοπλοϊκές γραμμές θα υπάρξει νεότερη εισήγηση της επιτροπής σε σχετική συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει πως δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, είπε ο υπουργός.

Η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε όλους τους χώρους δεν θα είναι ένα μόνιμο μέτρο φυσικά αλλά θα ισχύσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οπού και θα επανεξεταστεί βάσει των τότε επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο υπουργός, στην αρχή της ενημέρωσής του, αναφέρθηκε και στην καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας η οποία επιτρέπει στην κοινότητα να προχωρήσει στην χαλάρωση ορισμένων μέτρων.