Φάρμακο: «Παγώνει» η στρατηγική του υπουργείου Υγείας για το 2023

  • Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023 - 14:05

Σε μια δύσκολη αναμονή βρίσκονται σχεδόν όλοι οι κρίκοι της προμηθευτικής αλυσίδας φαρμάκου, λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Χθες, Τετάρτη, κατατέθηκαν τροπολογίες για τη διαχείριση των νοσοκομειακών φαρμάκων αλλά και για το προϋπολογισμό των ηπαρίνων, όμως λόγω της έκτακτης πολιτικής επικαιρότητας, η σχετική νομοθέτηση θα καθυστερήσει.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών στο ygeiamou.gr, η προεκλογική περίοδος είναι σε σημαντικό βαθμό αρνητική για την προώθηση των θεμάτων που άπτονται στην πολιτική υγείας και δη του φαρμάκου. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μια επιφυλακτική στάση τις φαρμακευτικές εταιρείες σε όλα τα μέτωπα της δραστηριότητας τους. Φυσικά και δεν στερούν τις θεραπείες τους από τους ασθενείς, αλλά δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε άλλες δράσεις όπως π.χ. σε κινήσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Οι καθυστερήσεις στο νοσοκομειακό φάρμακο

Το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης στο χώρο του φαρμάκου, είναι να μπορέσει να διαχειριστεί τη σχετική δαπάνη στα νοσοκομεία. Μια προτεινόμενη λύση αποτελεί να αναλάβει το ρόλο αυτό η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2023, αλλά τελικά η έναρξη της δραστηριότητάς της μετατέθηκε για την 1η Φεβρουαρίου 2023. Αυτό όμως δεν θα είναι τελικά εφαρμόσιμο αφού η τροπολογία που δίνει τις δυνατότητες στην ΕΚΑΠΥ κατατέθηκε προχθές Τρίτη σε νομοσχέδιο το οποίο όμως πάει προς ψήφιση στο τέλος του μήνα.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΑΠΥ, θα καταστεί κεντρικός αγοραστής φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Πρόκειται για μία πλήρως ψηφιακή διαδικασία, μέσω ειδικής πλατφόρμας, τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών και η πληρωμή θα γίνεται πλέον εντός 90 ημερών. Οι παραγγελίες των νοσοκομείων θα τίθενται ηλεκτρονικά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά για τις εξής τρεις κατηγορίες φαρμάκων:

  • Φάρμακα που προέρχονται από τις κεντρικές διαγωνιστικές διαδικασίες της ΕΚΑΠΥ (γενόσημα).

  • Φάρμακα από το σύνολο των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (για το 2023).

  • Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) του άρθρου 12 του Ν.3816/10.

Σκοπός είναι η διαδικασία να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων, αλλά και αναλώσιμων.

Ηπαρίνες

Στον αέρα παραμένει και η δαπάνη των ηπαρίνων, τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και στο ΕΣΥ, για το 2022. Για τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων για το προηγούμενο έτος, ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί λύση, και όντως αυτό έγινε επίσης με προχθεσινή τροπολογία. Όμως και αυτή η διαδικασία θα καθυστερήσει αφού η σχετική τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο , η ψήφιση του οποίου μετατίθεται.

Ανησυχούν οι φαρμακευτικές εταιρείες

Γενικότερα, όλοι οι εκπρόσωποι της αλυσίδας του φαρμάκου αναμένουν το τι μέλλει γενέσθαι στον πολιτικό στίβο. Οι εκκρεμότητες είναι πολλές και η φαρμακευτική δαπάνη ξεφεύγει σε δυσθεώρητα επίπεδα, τόσο όσον αφορά τα εξωνοσοκομειακά όσο και τα νοσοκομειακά. Η συμβολή των φαρμακευτικών εταιρειών φτάνει τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022 μέσω των εκπτώσεων (rebate) και των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), και όπως φαίνεται δεν υπάρχει λόγω προεκλογικής περιόδου κυβερνητικός συνομιλητής για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Όπως σημειώνουν δε, οι σχετικές υπηρεσίες εργάζονται για να μην υπάρχουν προβλήματα στα φαρμακεία αλλά δεν σκέφτονται το αύριο και την επόμενη μέρα. Αυτό οδηγεί και τις φαρμακευτικές σε περικοπές οι οποίες έχουν συνέπειες.

 

 

 

Πηγή: ygeiamou.gr