Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων - Kαμπανάκι για τη μετάλλαξη Flirt

  • Σήμερα - 13:30

Έως τα τέλη Ιουλίου αναμένουν οι επιστήμονες να διαρκέσει το θερινό κύμα κορωνοϊού που χτυπά τη χώρα με περισσότερη ορμή, συγκριτικά με το αντίστοιχο του περσινού καλοκαιριού. Μάλιστα, οι προβλέψεις δείχνουν νέα έξαρση από τα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου, γεγονός που αποκαλύπτει την επιμονή του SARS-CoV-2 να ταράζει τα… νερά της κανονικότητάς μας.

Ενδεικτική της δυναμικής πορείας των νέων υποπαραλλαγών που κυκλοφορούν στην κοινότητα, είναι πως ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, σε διάστημα επτά ημερών, άγγιξε τις 575. Μάλιστα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες οι νοσηλείες ήταν 380, όταν ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα πέρσι ήταν 198.

Η υψηλή ικανότητα των υποπαραλλαγών FLiRT να μεταδίδονται με ταχείς ρυθμούς σε συνδυασμό με τη χαμένη ανοσία του πληθυσμού είναι οι αιτίες της νέας έξαρσης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Επισημαίνουν, εντούτοις, πως και σε αυτό το κύμα ο πιο αδύναμος κρίκος είναι οι ηλικιωμένοι και τα ευπαθή άτομα.

Το φαινόμενο, άλλωστε, δεν περιορίζεται μόνο εντός συνόρων. Στην παρατηρουύμενη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι του πανδημικού ιού αναφέρθηκε και ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει μειωθεί μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών άνω των 60 ετών, δύο εκ των ομάδων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας που εκτοξεύει τις μεταδόσεις είναι και η καλοκαιρινή κινητικότητα. Ταξίδια, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, πολιτισμικές εκδηλώσεις κ.ο.κ., λειτουργούν ως καύσιμο, συντηρώντας την κυκλοφορία του ιού. Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης εκτιμά πως στα τέλη καλοκαιριού θα σημειωθεί νέα άνοδος κρουσμάτων. Και σημειώνει στα «ΝΕΑ» πως τα τελευταία χρόνια τα… απόνερα του Δεκαπενταύγουστου και η έναρξη των δραστηριοτήτων από τις αρχές φθινοπώρου αποτυπώνεται σταθερά στους «σκληρούς δείκτες».

tovima.gr

Ετικέτες: