Εθελοντική αιμοδοσία: Γιατί ακόμη έναν Αύγουστο καταγράφονται ελλείψεις αίματος
- Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024 - 08:59
Έκκληση σε εθελοντές αιμοδότες να επισκεφτούν τις μονάδες αιμοδοσίας της χώρας προσφέροντας αίμα, απευθύνουν οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς αλλά και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Ο Αύγουστος είναι διαχρονικά ένας προβληματικός μήνας κυρίως λόγω των διακοπών. Και παρότι εφέτος η συγκέντρωση εθελοντικού αίματος κινείται, κατά κοινή ομολογία, σε υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, αυτήν την περίοδο παρατηρούνται… αρρυθμίες στις μεταγγίσεις. Εν τω μεταξύ, την αιμοδοτική κανονικότητα αποδιοργανώνει περαιτέρω η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς εφέτος έχει σημάνει συναγερμός σε πολλές περιοχές της χώρας για μολυσμένα κουνούπια και περιστατικά λοίμωξης.
«Για ένα ακόμα καλοκαίρι, όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος που λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις στα νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και της Περιφέρειας. Για τους πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, η μετάγγιση αίματος είναι η μοναδική θεραπεία τους και το καλοκαίρι αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις αίματος πιο έντονα από κάθε άλλη εποχή. Αυτές τις μέρες, οι θαλασσαιμικοί ασθενείς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες αίματος που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.
Οι ασθενείς με θαλασσαιμία στη χώρα μας υπολογίζονται σε 4.500. Εξ αυτών, πολυμεταγγιζόμενοι είναι οι 2.500 περίπου, με τους 1.500 να συγκεντρώνονται στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Ανδρέα Λίβανο, είναι θετικό το γεγονός ότι εφέτος με την κεντρική διαχείριση του αίματος από το ΕΚΕΑ που είναι σε εξέλιξη – μια εντατική προσπάθεια από τον Υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους – οι ελλείψεις παρουσιάστηκαν Αύγουστο, ενώ άλλες χρονιές ξεκινούσαν από τον Μάιο.
Παρ’ όλα αυτά παρατηρούνται αυτές τις ημέρες αναβολές και καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, σε αναβολές προχωρά το νοσοκομείο «Λαϊκό», σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ στα νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Ιπποκράτειο» οι ασθενείς μεταγγίζονται με μία φιάλη αντί για δύο. Οι… εκπτώσεις σε αίμα και οι αναβολές, όπως είναι φυσικό, έχουν αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών, καθώς μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μακροχρόνιες επιπλοκές.
«Προηγούνται αυτή την περίοδο τα βαριά περιστατικά, όπως είναι χειρουργεία, αιμορραγίες, περιστατικά λευχαιμίας, μεταμοσχεύσεις, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα», σημειώνει στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, κ. Παναγιώτης Κατσίβελας. Προσθέτει δε ότι ο Δεκαπενταύγουστος έπεσε εφέτος κοντά σε Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα ακόμη και άδεια να μην είχαν πολλοί εθελοντές, πιθανόν πήραν την ημέρα της Παρασκευής και εκμεταλλεύτηκαν το τετραήμερο.
«Πρέπει τις ημέρες που έρχονται να ανατρέψουμε το κλίμα και να δημιουργήσουμε τοπικά αποθέματα», συμπληρώνει ο κ. Κατσίβελας. Ο ίδιος τονίζει ότι το 2024 είναι μια χρονιά πολύ καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες σε ό,τι αφορά στην προσφορά αίματος. Ενδεικτικά ο Ιούλιος έκλεισε με 3.700 μονάδες αίματος περισσότερες συγκριτικά με τον περυσινό αντίστοιχο μήνα. Ακόμη και τον Αύγουστο, κάποιες ημέρες κινήθηκαν με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αίματος σε σχέση με τις ίδιες περυσινές.
Το πρόβλημα με τον ιό του Δυτικού Νείλου
Στα οριακά αυτή την περίοδο αποθέματα αίματος προστίθεται το πρόβλημα με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Οι επηρεαζόμενες περιοχές είναι ήδη πολλές σε αριθμό (51 σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ), γεγονός που σημαίνει ότι οι κατά τόπους υγειονομικές αρχές πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας του αίματος που συλλέγουν.
Οι μονάδες αιμοδοσίας των επηρεαζόμενων περιοχών της χώρας μας οφείλουν, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, να παρέχουν οδηγίες στους αιμοδότες. Εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, πρέπει να ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.
Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της και γίνεται έλεγχος του δότη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πηγή:ygeiamou.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παγώνη: Είμαστε γεμάτοι ιούς – Κάθε οικογένεια έχει γρίπη ή covid
20 Δεκ. 2024 - 19:02 - Στο σπίτι θα παραλαμβάνουν τα ακριβά φάρμακα 120.000 πολίτες – Από πότε αρχίζει το μέτρο
20 Δεκ. 2024 - 17:03 - Υγεία: Οι περιφέρειες με τους περισσότερους γιατρούς
19 Δεκ. 2024 - 18:56 - Σύρος: Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διεξαγωγής τεστ διάγνωσης Covid-19
19 Δεκ. 2024 - 13:05 - Τα μικροπλαστικά μπορεί να συσχετίζονται με υπογονιμότητα και καρκίνο
19 Δεκ. 2024 - 10:47