Στη Σέριφο το καινοτόμο Ιατρικό πρόγραμμα αναβάθμισης των Ιατρικών Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Πέντε χρόνια Κινητές Ιατρικές Μονάδες στο Αιγαίο

  • Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2019 - 06:12

Δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα παρέχει στους κατοίκους της Σερίφου το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων.

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιανουάριο 2014 από την ΑΜΚΕ “Αναγέννηση & Πρόοδος” σε συνεργασία με την ΑΕΜΥ – Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, οι οποίες έχουν σκοπό να προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε μόνιμους κατοίκους νησιών της άγονης γραμμής και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Με συνεχή διάθεση προσφοράς, υψηλή επιστημονική κατάρτιση, εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία και σύγχρονο άρτιο εξοπλισμό, οι γιατροί του προγράμματος συμμετέχουν εθελοντικά στις αποστολές, σε νησιά της άγονης γραμμής, και τώρα στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας.

Μετά από σχεδιασμό δύο ετών σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα, το πρόγραμμα διανύει φέτος τον 5ο χρόνο του, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόληψη ασθενειών, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, και στην μείωση έκτακτων ιατρικών περιστατικών.

Μέσω της δημιουργίας Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου, καταγράφεται το ιστορικό του κάθε εξεταζόμενου και τυχόν ευρήματα των εξετάσεων με σκοπό την παρακολούθηση και ενημέρωσή του σχετικά με την κατάρτιση της υγείας του και τη σύσταση περισσότερων οδηγιών, όπου κρίνεται απαραίτητο, με βάση τα ευρήματα προηγούμενων επισκέψεων της επιστημονικής ομάδας.

Στόχος του η ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων –ανεξαρτήτως τόπου διαμονής – σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

Τριήμερο πρόγραμμα

Στο πλαίσιο αυτό, ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (Καρδιολόγος, Ορθοπεδικός, Γυναικολόγος, Οφθαλμίατρος, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Ωρλ, Διαιτολόγος, Γενικός Χειρουργός, Ακτινολόγος, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Πνευμολογόγος, Παιδίατρος, Οδοντίατρος, Νευρολόγος), που στελεχώνουν τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα παρέχουν τις υπηρεσίες στο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου (15:00-18:00), το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου (09:00-18:00), καθώς και τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 (09:00-13:00).

Παρεχόμενες υπηρεσίες: Μαστογραφία-Υπέρηχοι-Τρίπλεξ καρδιάς-Holter ρυθμού-Διαβητολογικός έλεγχος-τεστ PAP-Έλεγχος οπτικής οξύτητας-Πνευμονολογική εξέταση-Σπιρομέτρηση- Βυθοσκόπηση-Ακοόγραμμα-Διάγνωση μαθησιακών, αναπτυξιακών και ψυχικών δυσκολιών-Νευρολογική διάγνωση -Διαιτολογική αξιολόγηση-Λιπομέτρηση και αλλά πολλά.