Ξεκάθαροι οι Δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου σε δημόσιες δηλώσεις τους πως δεν ενημερώνονται για τα κρούσματα κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο

Ζητούν σαφή ενημέρωση για τα κρούσματα στα νησιά

Μιλούν για “στοχοποίηση” των δύο νησιών στις Κυκλάδες με την επιβολή των επιπλέον περιοριστικών μέτρων

“Στο σκοτάδι” υποστηρίζουν κατηγορηματικά πως παραμένουν οι Δήμαρχοι της Πάρου και της Αντιπάρου σχετικά με τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων στα δύο Κυκλαδονήσια, σημειώνοντας σε δημόσιες δηλώσεις τους πως αν και υπάρχουν ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα συγκεκριμένα νησιά, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το σοβαρό θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας.

Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η οποία με δημόσια τοποθέτησή της, κάνει λόγο για “απόκρυψη κρουσμάτων”, την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση από τους αρμοδίους, προκειμένου να προστατεύονται τα μέλη της κάθε περιοχής και να τηρούνται απαραιτήτως όλα τα μέτρα.

Επιπλέον, πολιτικές παρατάξεις σημειώνουν πως η κυβέρνηση “σχεδιασμένα” επέλεξε και προχώρησε στη μη ανακοίνωση στοιχείων για τα κρούσματα του κορωνοϊού, από τα μέσα Ιουλίου και μετά, οπότε και “άνοιξε” ο τουρισμός στη χώρα, λέγοντας πως είναι ανεπίτρεπτο ο ΕΟΔΥ να μην προειδοποιεί τις τοπικές κοινωνίες για τη διασπορά της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φόντο την κατάσταση σε Πάρο και Αντίπαρο και την επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων, τονίζει, πως, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης και η πλευρά της 2ης ΥΠΕ, αν και φρόντισαν να ενημερώσουν εγγράφως(!) όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας πως αρμοδιότητα πληροφόρησης έχει μόνον ο ΕΟΔΥ και άρα να μην εκδίδουν ανακοινώσεις, ωστόσο, “ξέχασαν” να διατηρήσουν οι ίδιοι την απαραίτητη ενημέρωση προς τις τοπικές κοινωνίες.

Κατόπιν των ανωτέρω, έδωσε τη δική του απάντηση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η στοχοποίηση περιοχών, με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση όμως, να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς των δύο Δημάρχων πως, τα συγκεκριμένα Κυκλάδονήσια στοχοποιήθηκαν όσο καμία άλλη περιοχή και μάλιστα τη θερινή σεζόν.

Μ. Κωβαίος: “Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Έχουμε αποδείξει ότι φροντίζουμε για τη δημόσια υγεία”

Πιο αναλυτικά και σε συνέχεια της προχθεσινής επιστολής του προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την ανάγκη ενημέρωσης της Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας για τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων με αφορμή την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο, ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, χθες, επανέλαβε πως δεν υπάρχει ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα.

“Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πραγματικά τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα, γιατί τα μέτρα είναι αυτά που θα μας καταστήσουν ασφαλείς προορισμούς. Το νησί μας ούτως ή άλλως είναι θωρακισμένο, υπάρχει και μοριακός αναλυτής καθώς από τους πρώτους ο Δήμος Πάρου με φίλους χορηγούς τον έδωσε στο Κέντρο Υγείας. Επίσης, φτιάχτηκαν θάλαμοι αρνητικής πίεσης και ήμασταν έτοιμοι” σχολίασε προλογικά στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος, καθιστώντας σαφές πως, “Το θέμα μας είναι ότι εδώ διαφωνούμε όσον αφορά το μεγάλο ιικό φορτίο που παρουσιάζεται να έχει το νησί μας, πράγμα που εμείς δεν το βλέπουμε”.

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων του, ο ίδιος υποστήριξε πως είναι “άδικο” για την Πάρο να χρεώνεται αυτήν την κατάσταση, όταν κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν κάποιος που έφθασε και σε άλλους προορισμούς, δεν “κόλλησε” τον ιό μέσα σε πλοίο.

“Πραγματικά είναι κάποιοι που πηγαίνουν σε άλλους προορισμούς, θέλουν να φύγουν, κάνουν το τεστ και είναι θετικοί ασυμπτωματικοί και όταν τους ρωτούν “από που ήρθες” λένε “από την Πάρο”. Δεν ξέρουμε όμως μήπως μολύνθηκε στο καράβι, μήπως είχε τον ιό πριν έρθει στην Πάρο. Γιατί λοιπόν “χρεώθηκε” στο νησί μας , όταν υπάρχει ένα ξενοδοχείο αναφοράς που είναι δέκα δωματίων και δεν έχει γεμίσει καν...” πρόσθεσε κατηγορηματικά ο κ. Κωβαίος, συμπεραίνοντας πως, “τα φορτία που είναι πραγματικά στο νησί μας είναι διαφορετικά”.

Μάλιστα, ο ίδιος γνωστοποίησε πως γίνονται τεστ στο αεροδρόμιο της Πάρου σε συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με το Πολεμικό Ναυτικό ενώ προβαίνει και σε ισχηλατήσεις ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νησί.

“Το νησί μας δεν είναι ένα ξέφραγο αμπέλι όπως θέλουν να παρουσιάζεται. Και αυτό είναι ένα πλήγμα στην οικονομία” δήλωσε σε κατηγορηματικό τόνο ο Μάρκος Κωβαίος, εξηγώντας πως, τα επιπλέον μέτρα “είναι άδικα”, καθώς έχουν επηρεάσει πολύ την τοπική οικονομία.

“Είναι άδικο το μέτρο κι επηρεάζει πάρα πολύ την οικονομία του νησιού. Άνθρωποι, περιμένουν να δουλέψουν έναν μήνα το καλοκαίρι για να ζήσουν τον χειμώνα” συμπλήρωσε παρακάτω, διευκρινίζοντας βέβαια πως, “Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή”.

Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “Αν γνωρίζαμε σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι υπάρχουν αυτά τα κρούσματα ή ότι υπάρχουν τόσα ύποπτα, θα αντιδρούσαμε διαφορετικά. Έχουμε δείξει ότι σαν Δήμος είμαστε αρωγοί σε οποιοδήποτε μέτρο ή κατεύθυνση είναι προς την προστασία του πολίτη”.

Προτού ολοκληρώσει μάλιστα τις δηλώσεις του, ο ίδιος θέλησε να γνωστοποιήσει πως επιχειρηματίες του νησιού έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός των πολιτών.

Αν. Φαρούπος: “Ο κόσμος φεύγει από τα νησιά. Στοχοποιηθήκαμε έντονα”

Παρομοίως τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Αντιπάρου, Αναστάσιος Φαρούπος σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας (Open), γνωστοποιώντας μάλιστα πως όλη αυτή η κατάσταση με την επιβολή επιπλέον μέτρων – ξαφνικά -, έχει οδηγήσει τον κόσμο να αποχωρεί από τα δύο νησιά.

“Ο κόσμος είναι φοβισμένος. Νομίζω ότι στοχοποιηθήκαμε η Πάρος και η Αντίπαρος. Δύο ημέρες πριν παρθούν τα γενικευμένα μέτρα, αναφέρθηκε ότι στην Πάρο και την Αντίπαρο υπάρχει πρόβλημα. Όλα τα κανάλια και όλοι στις ειδήσεις μιλούν για Πάρο και Αντίπαρο” σχολίασε εμφανώς απογοητευμένος ο Δήμαρχος Αντιπάρου, λέγοντας μάλιστα πως, “Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση επίσημη από τον ΕΟΔΥ και δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα υπάρχουν”.

Σε ανάλογο τόνο με τον κ. Κωβαίο, ο κ. Φαρούπος θέλησε να εξηγήσει πως το νησί είναι θωρακισμένο. “Η Πάρος και η Αντίπαρος ήταν από τους πρώτους Δήμους που προμηθευτήκαμε 300 μοριακά τεστ τελευταίας γενιάς από κάποιες δωρεές. Τα έχουμε εξαντλήσει και την τελευταία εβδομάδα είναι ένα μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στα δύο νησιά και διενεργεί τεστ. Αλλά τα αποτελέσματα δεν τα γνωρίζουμε. Δυστυχώς” υπογράμμισε, λέγοντας ακόμη πως, οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικές Αρχές εισπράττουν τη δυσπιστία του κόσμου παρόλο που δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη μη γνωστοποίηση στοιχείων.

“Οι δημότες παραπονιούνται ότι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα και δεν τα λέμε. Βέβαια αυτό που ξέρουμε είναι ότι (σσ. η ενημέρωση) είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ”.

Ερωτηθείς παρακάτω για το αν παραμένουν στα δύο νησιά οι επισκέπτες, ο Δήμαρχος Αντιπάρου υπήρξε σαφής: “Έχουν αρχίσει και αποχωρούν οι επισκέπτες. Είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία και θα πρέπει η κυβέρνηση να βοηθήσει τους επαγγελματίες με όποιον τρόπο μπορεί, ειδικά της Πάρου και της Αντιπάρου γιατί νομίζω πως δέχθηκαν ένα άδικο “χτύπημα””.

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο ίδιος σχολίασε πως θα πρέπει να ενισχυθεί η Αντίπαρος με αστυνομικό προσωπικό, καθώς στο νησί υπάρχουν μόλις δύο αστυνομικοί για να κάνουν τους ελέγχους. “Να ενισχυθεί ο Αστυνομικός Σταθμός Αντιπάρου γιατί ναι μεν ανακοινώνονται μέτρα, αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Στην Αντίπαρο έχουμε δύο αστυνομικούς. Δύο αστυνομικοί είναι αδύνατον να ελέγξουν ολόκληρο νησί” σημείωσε, καταλήγοντας.

ΟΕΝΓΕ: “Ανεπίτρεπτη η τακτική απόκρυψης”

Σε συνέχεια των γεγονότων στην Πάρο και την Αντίπαρο, η ΟΕΝΓΕ τοποθετήθηκε δημόσια για τη στάση της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ να μην ανακοινώνουν τον αριθμό κρουσμάτων στις περιοχές της χώρας για να προστατεύεται η κάθε κοινότητα, λέγοντας μάλιστα πως οι αρμόδιοι φέρουν τεράστια ευθύνη για τη διασπορά.

Αυτούσια η γραπτή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής: “Επίορκοι για λογαριασμό της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων δε θα γίνουμε. Με αφορμή ενημερωτικά δελτία τύπου ΚΥ τουριστικών προορισμών για τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, οι διοικήσεις των αντίστοιχων Υ.Π.Ε. έδωσαν εντολή να μην εκδίδονται δελτία τύπου χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με τις υγειονομικές περιφέρειες. Ωστόσο, εδώ και έναν μήνα από τότε που δόθηκε η εντολή, δεν έχει γίνει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ούτε από τις ΥΠΕ, ούτε από τον ΕΟΔΥ .

Ποιόν εξυπηρετεί η ανεπίτρεπτη τακτική απόκρυψης, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, αν όχι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού;

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που αποκρύπτονται επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες σωματείων για συγκάλυψη – αποσιώπηση και άρνηση ενημέρωσης των εργαζομένων σε μεγάλους εργασιακούς που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στον λαό και τη νεολαία και να κλείνει σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη».

Η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας και να διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού και για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύει η συνείδηση μας και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, ο οποίος στο άρθρο 16 ορίζει ότι «ο γιατρός έχει την υποχρέωση να εφιστά την προσοχή της κοινότητας, στην οποία ανήκει, σε θέματα που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών».

Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού δε θα γίνουμε. Δε μας πτοούν ούτε απαγορεύσεις, ούτε πιέσεις, ούτε απειλές από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται»”.

Γ. Ραγκούσης: “Κεντρικά σχεδιασμένη η απόκρυψη στα νησιά από μέσα Ιουλίου”

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίχθηκε πως η “απόκρυψη” στοιχείων για τα κρούσματα του κορωνοϊού ήταν “κεντρικά σχεδιασμένη”, με τον τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση να δίνει στη δημοσιότητα έγγραφο με το οποίο ενημερώνονταν όλες οι υγειονομικές μονάδες της 2ης ΥΠΕ πως δεν έχουν αρμοδιότητα ενημέρωσης για τη σοβαρή υπόθεση.

“Σε συνέχεια της ανακοίνωσής μας για τον κορωνοϊό στην Πάρο και την Αντίπαρο, καθώς και μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα ένα άκρως αποκαλυπτικό έγγραφο που αποδεικνύει ότι τελικά η απόκρυψη των στοιχείων για τα κρούσματα του ιού στα νησιά ήταν κεντρικά σχεδιασμένη από τα μέσα Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, με το έγγραφο που επισυνάπτεται, από τις 16 Ιουλίου, επιβλήθηκε στις μονάδες υγείας των νησιών να σταματήσουν να ενημερώνουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες για τα κρούσματα κορωνοϊού, αναφέροντας πως η αρμοδιότητα για την ενημέρωση για τα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID 19 ανήκει αποκλειστικά στον ΕΟΔΥ.

Δηλαδή, η ενημέρωση για το τι θα εξελισσόταν σε κάθε νησί, θα συνεχιζόταν αποκλειστικά από τον ΕΟΔΥ. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ” υποστηρίζει ο κ. Ραγκούσης, τονίζοντας μάλιστα πως, “Στην πράξη, από εκείνη την ημέρα και μετά, σταμάτησε κάθε ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών για τα κρούσματα που μόνον εκ των υστέρων μάθαμε ότι αυξάνονταν υπέρμετρα”.

Στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης δήλωσης, αναφέρει ακόμη πως, “Ποτέ και κανείς δεν προειδοποίησε, είτε με το 112, είτε με επίσημες ανακοινώσεις. Ποτέ και κανείς επίσημα δεν πληροφόρησε τους τοπικούς πληθυσμούς για την έξαρση της νόσου, παρά μόνο όταν ήρθε η ώρα να επιβληθούν τα έκτακτα μέτρα - εκ των υστέρων - κι αφού η μόλυνση ανθρώπων είχε πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις. Ποτέ και κανείς δεν έδωσε τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να λάβουν κι αυτοί από πλευράς τους, αυξημένα μέτρα για την προστασία της υγείας τους”.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης όπως υποστήριξε είναι “δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας αφέθηκαν από την Κυβέρνηση-συνειδητά και σχεδιασμένα-να συνεχίζουν ανυποψίαστοι κι αμέριμνοι τις διακοπές και τις δουλειές τους, μη γνωρίζοντας τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε η υγεία τους καθώς και η υγεία των οικείων τους με τους οποίους έρχονταν σε επαφή. Πλέον, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει τεράστιο ζήτημα ευθύνης”.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας: “Μεθοδευμένη αποσιώπηση σε τουριστικούς προορισμούς”

Στην πλευρά όσων αντέδρασαν για το σοβαρό ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας ήταν και οι τοπικές νησιωτικές οργανώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αλλά και κεντρικά το συγκεκριμένο Κόμμα, το οποίο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: “Η χτεσινή καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αποκαλύπτει μεθοδευμένη αποσιώπηση κρουσμάτων Covid-19 σε τουριστικούς προορισμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης. Αντί η κυβέρνηση να απαντήσει στις πολύ σοβαρές καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και μετάθεση των πάντων στην “ατομική ευθύνη”. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια τη δημόσια υγεία, για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα ξενοδοχειακών, τουριστικών και μεταφορικών κολοσσών”.

Ν. Χαρδαλιάς: “Αστήρικτη η φημολογία αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά. Δεν επιλέγουμε τη στοχοποίηση”

Σε επίσημη τοποθέτηση απέναντι στο σύνολο των κατηγοριών που δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση του θέματος των κρουσμάτων στα νησιά, προχώρησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή ενημέρωσή του.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί, γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής. Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου παίζουν ρόλο τα χωροταξικά στοιχεία. Αποκλειστικό στοιχείο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η φημολογία αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά είναι αστήρικτη” καθώς όπως πρόσθεσε, “Δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα”.

Εστιάζοντας την αναφορά του στα δύο Κυκλαδονήσια, τόνισε πως, “Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού, είναι όλα απομονωμένα μαζί με το στενό τους περιβάλλον και η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο”.

Ως εκ τούτου, επισήμανε πως, “Δεν χρειάζεται κανείς να δημιουργεί πανικό” καθώς “σε κάθε γωνιά η Πολιτική Προστασία έχει εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα”.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς θέλησε να τονίσει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων είναι εγχώριο, γεγονός που όπως τόνισε επέβαλε τη λήψη επιπλέον μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού.

“Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά εκατομμύριο και 108η σε θανάτους ανά εκατομμύριο. Στην Ελλάδα είναι 22 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο, ενώ τα κρούσματα είναι 693 ανά ένα εκατομμύριο” σχολίασε, λέγοντας τέλος πως ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων. “Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τις συναθροίσεις. Υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν τον τουρισμό και εμφανίζουν χειρότερα μέτρα, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα, έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε οικονομία και τουρισμό με μικρό κόστος”.

Ετικέτες: