Η μέχρι πρότινος διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, Λένα Μπορμπουδάκη, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση της και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησε αναλυτικά

Αποχώρηση με απολογισμό έργου και αιχμές

Έναν κύκλο 19 μηνών ολοκλήρωσε στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, η μέχρι πρότινος διοικήτρια Λένα Μπορμπουδάκη. Με ποικίλα συναισθήματα, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερώσει για τους λόγους της απόφασής της, να αποχωρήσει από την διοίκηση, όπως επίσης και για να κάνει τον απολογισμό της θητείας της.

Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, πολλές ήταν οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, με πρωτοστάτες τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Θήρας, που σε συχνές περιόδους πραγματοποιούσαν διαδηλώσεις. Η κ. Μπορμπουδάκη θέλησε να απαντήσει στους επικριτές της, μέσω του απολογισμού της θητείας της ενώ γνωστοποίησε και τους λόγους της αποχώρησής της.

"Όταν ήρθα εδώ, προσπάθησα να στελεχώσω το Νοσοκομείο"

Στο αρχικό μήνυμά της η πρώην, πλέον, διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, ανέφερε, ότι, "πάντα είναι περίεργη η στιγμή του αποχωρισμού και ιδιαίτερη, αλλά και εποικοδομητική, γιατί θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, κάποιες σκέψεις για το καλό του Νοσοκομείου, για αυτά που βρήκα, για αυτά που αφήνω και για όσα ζήσαμε 19 μήνες σε αυτό τον τόπο. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι κλήθηκα από το Υπουργείο μου και με τίμησε ο υπουργός Υγείας και η πολιτική ηγεσία για να έρθω και να αναλάβω το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, ώστε να μπορέσουμε μαζί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και δυσκολίες στη στελέχωση, στην οργάνωση και να κάνουμε το καλύτερο όλοι μαζί ώστε να φτιάξουμε το δημόσιο Νοσοκομείο, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη και η Σαντορίνη, αλλά όλες οι μικρές Κυκλάδες. Ήρθα λοιπόν για να συνεχίσω το έργο και όλα όσα κάναμε στην Κρήτη. Αναφέρομαι στην Κρήτη γιατί ξέρετε ότι πολλά από τα περιστατικά που διαχειριζόμασταν και περιθάλπαμε στα Νοσοκομεία της Κρήτης, έρχονταν από τη Σαντορίνη και πάντα το πρόβλημα και το ερώτημα ήταν, ανάμεσα στου υγειονομικούς, για ποιο λόγο ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι και ενώ υπάρχει Νοσοκομείο στη Θήρα, πηγαίνουν στην Κρήτη. Αυτό το κράτησα όταν ήρθα εδώ και προσπάθησα να στελεχώσω το Νοσοκομείο, με ειδικότητες αλλά και γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά".

Υγεία δεν έχει χρώματα και αποτελείται από ανθρώπους που υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία"

Πραγματοποιώντας τον προσωπικό απολογισμό της, τόνισε, ότι, "σας παραδίδω σήμερα ένα Νοσοκομείο με 30 στην πλειοψηφία τους, εξαιρετικούς γιατρούς, στην Ιατρική Υπηρεσία. Αναφέρω στην πλειοψηφία τους, γιατί σας ανέφερα ότι από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ, είχα ένα "'όπλο" στη μέση μου και αυτό είναι η αλήθεια. Σας είχα πει ότι θα λέω πάντα την αλήθεια και η αλήθεια δεν έχει μόνο καλά, αλλά έχει και τρωτά, η αλήθεια έχει και συμπεριφορές και ανθρώπινες αξίες και το αξιακό πλαίσιο με το οποίο πορεύεται ο καθένας και με το οποίο εργάζεται. Η Υγεία δεν έχει χρώματα και αποτελείται από ανθρώπους που υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία και όταν είσαι στο Δημόσιο Νοσοκομείο, οφείλεις να φροντίζεις τον ασθενή μέσα σε αυτό το Νοσοκομείο και να μη τον διώχνεις έξω από αυτό. Σας παραδίδω 30 γιατρούς με σημαντικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, παιδίατρος, ακτινολόγοι, αναισθησιολόγοι, οφθαλμίατρος, μαιευτήρας-γυναικολόγος, κλπ και ειδικότητες που μπορούν να αναπτύξουν αυτό το Νοσοκομείο. Είμαι περήφανη γιατί πέρα από τους γιατρούς, έχουμε καταφέρει σε συνεργασία με τη Νοσηλευτική Υπηρεσία και έχουμε ενισχύσει και τον τομέα αυτόν και συνεχίζουμε. Το ίδιο ισχύει και για τη Διοικητική Υπηρεσία".

Στόχευε σε προκήρυξη για μόνιμες θέσεις

Στη συνέχεια ενημέρωσε για τις πρώτες κινήσεις που θα έκανε, ειδικά για τη Διοικητική Υπηρεσία, αν παρέμενε στη διοίκηση του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, "εφόσον θα ήμουν στο νέο διοικητικό συμβούλιο, το πρώτο πράγμα που θα εισηγούμουν, το οποίο το έχω εισηγηθεί και άλλες δύο φορές είναι η προκήρυξη για μόνιμες θέσεις. Η Σαντορίνη και τα γύρω νησιά έχουν ανθρώπους που μπορούν να εργαστούν στη Διοικητική Υπηρεσία, που μπορούν να εργαστούν στη φύλαξη, στη καθαριότητα, στην Τεχνική Υπηρεσία, στην κουζίνα, ανθρώπους που μπορούν να έρθουν και να είναι και το σπίτι τους εδώ. Δεν έφερα τη δική μου παρέα για να στελεχώσουμε το Νοσοκομείο, προσπάθησα να βρω γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς αξιόλογους, για να συνεπικουρήσουν το έργο των εργαζομένων του νοσοκομείο”.

Τα τρία σημαντικά έργα

Αναφερόμενη στα σημαντικά έργα που αφήνει πίσω της, τόνισε, "φεύγοντας σας αφήνω τρία σημαντικά έργα. Από το 2016, που άνοιξε το νοσοκομείο, δεν είχε γίνει ποτέ καμία μελέτη για κανένα έργο. Τρεις μελέτες εγκεκριμένες, για επέκταση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, δημιουργία δεύτερης χειρουργικής αίθουσας και πρότυπο Φυσικοθεραπευτήριο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους. Τη δεύτερη χειρουργική αίθουσα, την παραδώσαμε στους γιατρούς και δημιουργήθηκε από χρήματα του Νοσοκομείου. Τρία πράγματα μου ζητήσατε όταν ήρθα. Το πρώτο ήταν να έρθουν γιατροί και να δοθούν κίνητρα, που σας ανέφερα ήδη, το δεύτερο ήταν να κλείσω την υπόθεση του υγειονομικού αεροσκάφους, παραδόθηκε άμεσα το σύμφωνο συνεργασίας, αλλά δεν ξέρω γιατί, ενώ είμαστε έτοιμοι το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν πετάει για το δημόσιο Νοσοκομείο. Το τρίτο πράγμα που μου ζητήσατε είναι να γυρίσω πίσω στο Νοσοκομείο, τα λεφτά που έχουν φύγει όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν απορροφηθεί. Η στενή μου συνεργάτιδα, συνέταξε 20 σελίδες και πήραμε τα εύσημα από την Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, 2.887.376 ευρώ σε μερικές εβδομάδες θα έρθουν στο Νοσοκομείο για να γίνουν έργα, είναι τα χρήματα που δεν είχαν απορροφηθεί".

Οι λόγοι της αποχώρησης

Όσο για τους λόγους που αποχωρεί από τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, απαρίθμησε αρκετούς, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως, "ένας βασικός λόγος που αποχωρώ είναι διότι έχω ηθική και αξιοπρέπεια και δεν ανέχομαι όταν χρησιμοποιώ ως Έλλην πολίτης, το αναφέρετο συνταγματικό μου δικαίωμα, προσφυγής στη δικαιοσύνη, κάποιοι να βγαίνουν και με τις παρέες του να λένε και να γράφουν ότι η διοικήτρια του Νοσοκομείου και η συνεργάτιδά της, κάνουν μηνύσεις και αγωγές εκφοβισμού. Αν κάποιοι προσπάθησαν να εκφοβίσουν, είναι αυτοί, για τους οποίους έχω προβεί στη δικαιοσύνη και αυτό γιατί μάλλον τους βόλευε το απόστημα που βρήκα όταν ήρθα. Δημιουργούν εντυπώσεις, παραπληροφορούν τον κόσμο, μιλούν συκοφαντικώς και δεν λένε ποτέ την αλήθεια. Δεν έχουμε χρηματιστεί ποτέ στη ζωή μας και προκαλώ όποιον θέλει να φωνάξει ελεγκτικούς μηχανισμούς. Φεύγω επίσης γιατί ως αντιπρόεδρος ΑΕΜΥ, είχα και τη δικαιοδοσία και τη δυνατότητα, να έχω ενημέρωση για όλη την εταιρεία, τη στελέχωση και τα οικονομικά αυτής. Έκανα αίτημα στο διοικητικό συμβούλιο, γιατί βάζω την υπογραφή μου, για να ξέρω τι γίνεται, σε όλους τους φορείς. Η απάντηση του διοικητικού συμβουλίου είναι ότι δεν μου παρέχονται στοιχεία διότι συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τρίτο. Μάλλον κάποιοι άλλοι φοβούνται, αυτοί που κρύβονται τόσο καιρό και δεν έρχονται στο νοσοκομείο και στο νησί".