Συνέντευξη εφ΄ όλη της ύλης με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλη Ζουλουφό

Περί ανύπαρκτης διοίκησης στα σοβαρά προβλήματα

Αναλυτικές απαντήσεις για όλα τα σοβαρά θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου, όλο το τελευταίο διάστημα, δίνει ο Διοικητής, Μιχάλης Ζουλουφός, στο πλαίσιο μίας συνέντευξης εφ΄ όλη της ύλης που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”.

Ο ίδιος “χρεώθηκε” δημοσίως χαμηλά αντανακλαστικά απέναντι στα προβλήματα που προέκυψαν στο κομμάτι της διαχείρισης των ελλείψεων σε προσωπικό, δίνοντας σήμερα τις δικές του απαντήσεις στα πυρά που δέχθηκε.

  • Όλο το τελευταίο διάστημα η λειτουργία του Νοσοκομείου συνοδεύεται από πολύ έντονα γεγονότα, κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, στις οποίες καλεί το Σωματείο Εργαζομένων με φόντο σοβαρά προβλήματα κυρίως στο κομμάτι της στελέχωσης. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχετε βγει στην πρώτη γραμμή για το Νοσοκομείο και έχετε χρεωθεί απουσία. Γιατί κρατάτε τη συγκεκριμένη στάση όταν οι διεκδικήσεις αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας του;

“Αρχικά να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε ώστε να μιλήσω για όλα τα γεγονότα τις τελευταίες 20 ημέρες. Δηλαδή τα προβλήματα που ανέκυψαν από την ασθένεια δύο μικροβιολόγων με Covid-19 και τα θέματα που έχουν αναδειχθεί μέσα από τις διαμαρτυρίες του Σωματείου Εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

Χρονικά θα μιλήσω για να είναι σαφείς οι κινήσεις τόσο από πλευράς διοίκησης Νοσοκομείου και 2ης ΔΥΠΕ, όσο και για το τι έχει συμβεί και έχουμε φθάσει στη σημερινή “ηρεμία”.

Τη Δευτέρα 30/5 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό οι δύο μικροβιολόγοι του Νοσοκομείου μας. Στο Νοσοκομείο υπηρετούν κανονικά τρεις μικροβιολόγοι, ο ένας εκ των οποίων έχει μετακινηθεί στην Κω με απόφαση της 2ης ΔΥΠΕ παρά την αντίθετη δική μου απόφαση. Τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα απομάκρυνσής τους λόγω νόσησης για πέντε ημέρες. Ωστόσο, άμεσα και παρουσία των προϊσταμένων των τμημάτων και της διοικητικής διευθύντριας του Νοσοκομείου έγιναν επανειλημμένως συσκέψεις εκείνη την ημέρα ώστε να διατυπωθεί η κρίση που προέκυψε στο Νοσοκομείο λόγω ασθένειας προς την ΥΠΕ ώστε να γίνει σαφές ότι πρέπει να μετακινηθεί προς τη Σύρο από την Αθήνα, άλλο άτομο. Την επόμενη ημέρα η 2η ΔΥΠΕ γνωστοποίησε την πρόσκληση για τη μετακίνηση μικροβιολόγου προς τη Σύρο. Ήταν μία άμεση κίνηση ενώ αμέσως αναζητήσαμε και ιδιώτη μικροβιολόγο για να καλύψει το κενό. Αυτά είναι τα περιθώρια που μας δίνει ο νόμος. Έγινε και αυτό και για δύο ημέρες μπήκε μικροβιολόγος ιδιώτης και κάλυψε το κενό. Κανονικά η παρουσία ιδιώτη στο Νοσοκομείο προϋπέθετε μία προετοιμασία εβδομάδων. Όταν λοιπόν ο ιδιώτης βρίσκεται στο Νοσοκομείο και δουλεύει άμεσα, δηλαδή όταν στις έντεκα διαπιστώνεται η νόσηση των δύο μικροβιολόγων και έντεκα και μισή ο ιδιώτης είναι σε εμάς, δεν δέχομαι το επιχείρημα ότι δεν έγιναν κινήσεις είτε για άτομο με μετακίνηση, είτε για άτομο με ιδιώτη.

Nα πω ότι η ιατρός εισέπραξε αντίδραση από μέλη του προσωπικού και προειδοποιήσεις για μπλεξίματα, τα οποία την οδήγησαν να ανησυχήσει και να αποχωρήσει. Σε αυτό το πλαίσιο όταν Τετάρτη δεν είχαμε τη βοήθεια ιδιώτη μικροβιολόγου, αναγκάστηκε ο αναπληρωτής μου – καθώς εγώ απουσίαζα λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού στο εξωτερικό – να προβεί σε μία τρίτη κίνηση για να έρθει μικροβιολόγος από τη Νάξο. Δυστυχώς αυτή η κίνηση δεν έφερε αποτέλεσμα, καθώς στη Νάξο υπηρετούσε εκείνη τη στιγμή μία μικροβιολόγος. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να πούμε ότι μετά από όλα αυτά και μέχρι να λήξει η καραντίνα των δύο ατόμων, για δύο με τρεις ημέρες δεν θα μπορούσαμε να δεχθούμε έκτακτα περιστατικά που χρήζουν αιμοδοσίας. Επίσης, δε θα μπορούσαν να γίνουν χειρουργεία στα οποία εμπλέκεται η αιμοδοσία.

Το Νοσοκομείο για δύο με τρεις ημέρες δεν δούλεψε πλήρως στην εφημεριακή φάση του. Αυτό ήταν σε πλήρη γνώση του ΕΚΑΒ, της 2ης ΔΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας.

Κατανοώ ότι υπήρξε προβληματισμός γιατί η διαχείριση δεν είχε άμεσα αποτελέσματα, όμως, δεν δέχομαι το “επιχείρημα” περί απούσας διοίκησης. Όποιος λοιπόν θέλει να αντιδράσει, γιατί δεν ρωτά να μάθει πρώτα τι έγινε; Το τηλέφωνό μου δεν χτύπησε από κανέναν που ήθελε να πλιατσικολογήσει στην ασθένεια δύο ιατρών. Αυτό ηθικά είναι ανεπίτρεπτο.

Τέλος, να πω ότι για τα παραπάνω θέματα, έδωσα συνέντευξη και από το εξωτερικό. Δεν έχω τη λογική όμως της έκδοσης ανακοινώσεων καθημερινά όταν έχω πράξει καλά τα καθήκοντά μου. Η ανυπαρξία του Διοικητή είναι ένας μύθος.”.

  • Σε περίπτωση που προκύψει κάτι ανάλογο εν μέσω θερινής περιόδου με τουρισμό σε όλα τα νησιά, κατά πόσον το Νοσοκομείο θα μπορέσει να ανταποκριθεί; Τι θα κάνετε σε αυτήν την περίπτωση;

“Προφανώς κάποιος που έχει ασθενήσει με Covid δεν μπορεί σύντομα να δουλέψει. Όμως, σε οποιαδήποτε ασθένεια προκύψει, μεμονωμένα και ανάλογα θα εξετασθεί και θα αντιμετωπισθεί. Υπάρχουν ειδικότητες που η παρουσία ασθενών είναι πολυπληθής. Έχει άλλη βαρύτητα η απουσία ενός ιατρού, από μία ομάδα που έχει πέντε συναδέλφους και άλλη όταν είναι δύο στα δύο. Θα εξετασθεί ό,τι προκύψει. Να θυμίσω και το παράδειγμα στο Καραμανδάνειο της Πάτρας όταν τέσσερις αναισθησιολόγοι ασθένησαν την ίδια ημέρα.”.

  • Το Σωματείο έχει εκφράσει με σαφήνεια την αντίθεσή του, στην είσοδο ιδιωτών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό; Φάνηκε από τις ενέργειές σας, να ανοίγετε την “πόρτα”...

“Προφανώς δεν συνδιοικώ με το Σωματείο Εργαζομένων. Έχουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα τα μέλη του να εκφράζουν τις θέσεις τους. Σε κάθε περίπτωση οι δυνατότητες του νόμου για το Νοσοκομείο Σύρου ακολουθήθηκαν πλήρως και αλίμονο αν δεν τις εκμεταλλευόμουν σε μία τέτοια κρίση. Προφανώς θέλουμε μία δημόσια Υγεία δυνατή με επάρκεια στελεχών σε κάθε θέση και τμήμα, αλλά όταν ασθενούν δύο στους δύο υπηρετούντες ιατρούς, θα εκμεταλλευθώ κάθε περιθώριο του νόμου για να διαχειριστώ την κρίση. Αφήνω στην κρίση των αναγνωστών σας τα γεγονότα και θέλω δημόσια να ευχαριστήσω την κα Δέσποινα Τρίτζαλη για τη βοήθεια που μας έδωσε. Και προσεχώς αν χρειαστεί να καταφύγουμε στη λύση ιδιώτη, προφανώς και θα το ακολουθήσουμε.”.

  • Είναι γνωστό το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Σύρου. Ποια είναι σήμερα η πραγματική εικόνα;

“Βγήκαν να πλιατσικολογήσουν αρκετοί παραγοντίσκοι χωρίς να έχουν μιλήσει μαζί μου ώστε να ξέρουν τα νούμερα και τα στοιχεία ώστε η διαμαρτυρία τους να έχει βάση. Προσωπικά είμαι διοικητής στο Νοσοκομείο Σύρου από αρχές του 2020. Παρέλαβα το Νοσοκομείο με 230 εργαζόμενους όλων των κατηγοριών (ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό) με κάθε είδους σύμβαση. Σήμερα είμαστε 301. Σε αυτό το διάστημα των 2,5 ετών έγιναν 70 προσλήψεις μονίμων και επικουρικού προσωπικού. Αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο της Σύρου είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες των Κυκλάδων. Αυτό το κεκτημένο κανένας με όποια διαμαρτυρία και αν κάνει, δεν μπορεί να το πάρει από το Νοσοκομείο.

Παρέλαβα το Νοσοκομείο με 43 ειδικούς ιατρούς και σήμερα υπηρετούν 47 ειδικοί ιατροί. Δεν έχουμε μείωση αυτών. Στο οικονομικό σκέλος, δεν είχαμε μείωση του προϋπολογισμού, αντίθετα, σε μεγάλο βαθμό ό,τι έχουμε ζητήσει, μας έχει δοθεί. Αυτά τα στοιχεία λίγοι τα ζήτησαν. Κάποιοι δυστυχώς, ασκούν κριτική από την ασφάλεια του καναπέ τους σε μία Διοίκηση που με τις κινήσεις της έφερε 70 νέους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Σύρου σε διάστημα 2 ετών. Επίσης, δεν έχουμε διώξει κανέναν συμβασιούχο και στο προσωπικό έχουμε δώσει επιπλέον άδειες και έχουμε αναγνωρίσει τον κόπο τους. Είμαστε η πρώτη διοίκηση μετά από τέσσερις διαφορετικές διοικήσεις που έχουμε χορηγήσει έναν επιπλέον αριθμό ωρών υπερωρίας αυξάνοντας το εισόδημα αρκετών μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν μιλώ σε αυτό το σημείο για τους ιατρούς αλλά για νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.”.

  • Όσον αφορά τους ιατρούς, προσφάτως αναφέρθηκε ότι έχουν απλήρωτες εφημερίες εδώ και πολλούς μήνες. Κάνετε ενέργειες ώστε να πληρωθούν;

“Η πραγματικότητα είναι η εξής. Το Νοσοκομείο έχει εξοφλήσει τις τακτικές εφημερίες των ιατρών μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 και δεν τους έχουμε καταβάλλει – γιατί είναι θέμα συντονισμού και με την ΥΠΕ – τις πρόσθετες εφημερίες για το διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2021. Αυτό προκύπτει επειδή πρέπει να γίνει ένας μεγάλος έλεγχος που εν πολλοίς έχει ολοκληρωθεί, πάντα σε συνεργασία με τη ΔΥΠΕ. Ως Νοσοκομείο είμαστε έτοιμοι. Θα στείλουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) τον κατάλογο στη 2η ΥΠΕ και εντός της επόμενης εβδομάδας θα περιμένουμε να καταβληθεί και αυτό το ποσό των πρόσθετων εφημεριών. Δεν συζητώ το θέμα της μισθοδοσίας που καταβάλλεται κανονικά.”.

  • Κάνατε αναφορά στον αριθμό του προσωπικού. Θεωρείτε ότι έχετε ευθύνη εσείς στο κομμάτι της διαχείρισης αναφορικά με τα όποια κενά;

“Η αξιοποίηση των προσόντων κάθε μέλους του Νοσοκομείου Σύρου, επαφίεται πρωτίστως στους προϊσταμένους των Τμημάτων και μετά στους Διευθυντές των Τμημάτων και των Υπηρεσιών. Δεν παρεμβαίνω στη λειτουργία των Τμημάτων, αλλά αξιοποιώ τα προσόντα των συνεργατών μου σε θέσεις ευθύνης. Θέλω να θυμίσω μόνον ότι πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι δύο χρόνια τώρα λειτουργούμε σε σκληρές συνθήκες με την πανδημία.”.

  • Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις αποχωρήσεις έμπειρων ιατρών από το Νοσοκομείο Σύρου. Έχετε κάνει ενέργειες για να λειτουργήσετε προληπτικά;

“Θυμάμαι ως δημοτικός σύμβουλος το 2012 και το 2013 την τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον κ. Ζόρπα και τον κ. Λημναίο, τον κ. Πανοηλία και τον Κ. Τρίτζαλη να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου Δήμου και να εκφράζουν την αγωνία τους για τις συνταξιοδοτήσεις μίας μεγάλης φουρνιάς ιατρών. Για πολλά χρόνια, καμία διοίκηση δεν διεκδίκησε σθεναρά την από ετών ανάγκη κάλυψης αυτών των θέσεων που θα προέκυπτε εξαιτίας αφυπηρετήσεων.

Κάθε χρόνο ζητούνται στοιχεία από το Υπ. Υγείας για να δηλωθούν σχετικά με τις κενές θέσεις για να ξέρουν για τις προκηρύξεις θέσεων.

Στη δική μου θητεία, έγκαιρα υποβάλλονται τα αιτήματα, 1,5 χρόνο πριν τη συνταξιοδότηση, για να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας. Αναφορικά με τις θέσεις που κενώθηκαν το 2021, θα κενωθούν το 2022 και το 2023, έχουμε έγκαιρα ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας, ακόμη και με νεότερο έγγραφό μας (2/6/2022). Όμως αυτή η κρίση είναι κρίση πολλών ετών δυστυχώς.”.

  • Επαναδραστηριοποιείται η Ένωση Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου (ΕΙΝΝΟΣ). Σε συνέντευξή του Δ.Σ. της, ο πρόεδρός της, κ. Γαβριήλ, σε μία προσωπική αναφορά ζήτησε την παραίτησή σας. Πώς σχολιάζετε αυτή την τοποθέτηση;

    “Αρχικά να πω ότι χαίρομαι που επαναδραστηριοποιείται το συνδικαλιστικό όργανο των ιατρών στο Νοσοκομείο Σύρου μετά από αρκετά χρόνια. Εύχομαι οι όποιες διεκδικήσεις τους να είναι σε συλλογικό επίπεδο, σε θεσμικό επίπεδο και να μην παρεκτρέπονται σε προσωπικές απόψεις ή προσωπικές διεκδικήσεις.

Σε προσωπικό επίπεδο, διάβασα το άρθρο σας για τη συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΝΟΣ. Όσοι έλαβαν τον λόγο παρουσίασαν πολύ καλά τα επιμέρους προβλήματα για τη λειτουργία διαφόρων τμημάτων του Νοσοκομείου. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να διαμαρτύρεται και να συμμετέχει σε κινητοποιήσεις υπέρ της Υγείας. Αποτελεί και έναν μοχλό πίεσης. Ωστόσο, οι προσωπικές πικρίες, έρχονται να αποδυναμώσουν την αξία των επιχειρημάτων που μπορεί να εκφράζει ένα συνδικαλιστικό όργανο. Ξέρω ότι ζήτησε ο πρόεδρος να παραιτηθώ. Θα πω μόνον ότι προανέφερα τις ενέργειες που έκανα για το Νοσοκομείο. Ο Διοικητής και να φύγει, τα προβλήματα θα παραμείνουν. Δεν θα απαντήσω σε προσωπικές πικρίες.”.

  • Υπήρξε προ ημερών η συνάντηση αντιπροσωπείας της Σύρου με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σε συνέχεια μίας δυναμικής κινητοποίησης για το Νοσοκομείο Σύρου. Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης;

“Η τοπική κοινωνία ενστερνίστηκε άμεσα τη δίκαιη διαμαρτυρία του Σωματείου Εργαζομένων. Καλώς ο κόσμος και διεκδικεί. Μία ημέρα μετά πήγαμε στην Αθήνα στον Υπουργό Υγείας, σε συνέχεια απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για προγραμματισμό ραντεβού με τον κ. Πλεύρη.

Είχαμε μία υψηλού επιπέδου συνεργασία με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Λειβαδάρα και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια καθώς ήταν από τα λίγα άτομα που επικοινώνησαν μαζί μου για να ενημερωθεί ρεαλιστικά για την κατάσταση. Διαμορφώθηκε ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων και έγινε συζήτηση με τον Υπουργό. Οι ομιλητές τοποθετήθηκαν με αξιοπρέπεια.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, άμεσα θα προκηρυχθεί η θέση του ογκολόγου, καθώς ενεργήσαμε κι εμείς προς αυτή την κατεύθυνση έχοντας αφουγκραστεί το δίκαιο αίτημα των ογκολογικών ασθενών των Κυκλάδων. Θα προκηρυχθεί μία θέση καρδιολόγου εντός των επόμενων εβδομάδων και θα ανανεωθεί για ένα 6μηνο η σύμβαση εργασίας του υπηρετούντος συντονιστή διευθυντή καρδιολογίας ώστε να υπάρξει χρόνος να τρέξει η προκήρυξη και να έρθει ο όποιος καρδιολόγος προκύψει. Ανακοινώθηκε ότι άμεσα θα προκηρυχθούν επτά θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού για τη Σύρο (2 ΤΕ και 5 ΔΕ) και αναμένουμε άφιξη 14 συνολικά – μετά την έκδοση σχετικού ΦΕΚ – μονίμου διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τέλος, έγινε αναφορά στην παροχή κινήτρων σε προσωπικό που υπηρετεί στα Νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ στον χερσαίο χώρο για να μετακινηθούν σε Νοσοκομεία των νησιών για τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο, ώστε να επαυξήσουν το αίσθημα ασφάλειας στα νησιά.”.

  • Ποια είναι η θέση σας για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου να ζητήσει τη διάσπαση της 2ης ΥΠΕ, ώστε τα νησιά να αποτελέσουν μόνα τους μία διακριτή υγειονομική περιφέρεια;

“Αυτή η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έρχεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια Υγεία.

Υπάρχει μία ισχυρή λογική σε αυτήν την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ωστόσο, επειδή είναι ένας άλλος θεσμός δεν θα επεκταθώ περισσότερο σεβόμενος την ανεξαρτησία των θεσμών.

Αυτή η πρόταση τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση με τον Υπουργό από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Λεονταρίτη. Συζητήθηκε και σχολιάστηκε από τους εμπλεκόμενους. Υπάρχουν πολλά θετικά σημεία και πολλά θέματα προσοχής στην πιθανή υλοποίησή της.

Ευχαριστώ δημόσια την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τη στήριξή της καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.”.