Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της ΠΟΕΔΗΝ στη Σύρο, από κοινού με την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της δευτεροβάθμιας νοσηλευτικής δομής

“Πάση θυσία να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Σύρου”

Στο προσκήνιο παραμένουν τα προβλήματα στελέχωσης που συνοδεύουν τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου όλους τους τελευταίους μήνες, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να δηλώνει ευθέως τη στήριξή της στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων της μεγαλύτερης δευτεροβάθμιας νοσηλευτικής δομής των Κυκλάδων.

Χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και το μέλος, Δημήτρης Κουρουβακάλης επισκέφθηκαν στο Νοσοκομείο της Σύρου και είχαν επαφή με την πρόεδρο των εργαζομένων, Κατερίνα Καλογεράκη, ενώ συνάντησαν ακόμη τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Μιχάλη Ζουλουφό.

Τα δύο πρόσωπα της ΠΟΕΔΗΝ από κοινού με την κα Καλογεράκη παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στον χώρο του ΚΕΦΙΑΠ, προβαίνοντας σε μία γενικότερη ενημέρωση για τη λειτουργία του Νοσοκομείου κατά τη θερινή περίοδο, αναφορικά με την οποία εξήγησαν πως δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισαν η στήριξη του μεγαλύτερου Νοσοκομείου των Κυκλάδων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτεία, καθώς καλείται να καλύπτει τις ανάγκες ενός ολόκληρου νησιωτικού νομού.

Κ. Καλογεράκη: Χωρίς ενίσχυση “έκλεισε” η θερινή περίοδος

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνα Καλογεράκη, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, ανέδειξε το γεγονός πως η δευτεροβάθμια νοσηλευτική δομή των Κυκλάδων δεν ενισχύθηκε την καλοκαιρινή περίοδο όπως θα έπρεπε, εκφράζοντας παρακάτω την ανησυχία της για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί την προσεχή χειμερινή περίοδο.

Σύμφωνα με την ίδια, για μία ακόμη φορά η λειτουργία του Νοσοκομείου στηρίχθηκε “στο φιλότιμο του προσωπικού του”.

“Μετά από τόσες κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει για το Νοσοκομείο, τα προβλήματα τα οποία τα γνωρίζουμε όλοι, παραμένουν κι έχουν γιγαντωθεί. Εν μέσω τουριστικής περιόδου το Νοσοκομείο λειτούργησε όπως λειτούργησε με τις προσπάθειες του προσωπικού του” ξεκαθάρισε η ίδια πρωτίστως στην τοποθέτησή της, διευκρινίζοντας παρακάτω πως σχετικά με το βασικό θέμα της λειτουργίας των εργαστηρίων, από πλευράς Σωματείου έχει ειπωθεί η πραγματικότητα.

“Είπαμε την αλήθεια. Από τις 2 μέχρι και τις 22 Αυγούστου εργαστήρια και αιμοδοσία λειτούργησαν με έναν ιατρό ο οποίος προς τιμήν του ήρθε να μας βοηθήσει γιατί η 2η ΥΠΕ δεν έδωσε τη λύση που θα έπρεπε. Δεν είχαμε ιατρό στα εργαστήρια και θέλω να πω ότι αν το προσωπικό των εργαστηρίων και της αιμοδοσίας δεν δεχόταν να συνεργαστεί με τον ιδιώτη – που οικειοθελώς και χωρίς σύμβαση ήρθε να μας βοηθήσει – δεν θα δούλευε ως Νοσοκομείο” διευκρίνισε αναλυτικότερα, με φόντο τα ποικίλα σχόλια που εκφράστηκαν όταν το Σωματείο είχε κάνει λόγο για φόβο υποβάθμισης του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας όσον αφορά τη λειτουργία του μέσα στον Αύγουστο.

“Είναι το κεντρικό Νοσοκομείο του νομού και εν μέσω θερινής περιόδου δεν βοηθηθήκαμε. Δεν θέλω να φανταστώ τι βοήθεια θα έχουμε τον χειμώνα. Το Νοσοκομείο λειτούργησε από το φιλότιμο του προσωπικού” επανέλαβε η πρόεδρος, σημειώνοντας τέλος, πως θα πρέπει να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα και δη σε επίπεδο κάλυψης κενών προκειμένου να προασπιστεί η λειτουργία του πρωτίστως(!) για τον μόνιμο πληθυσμό της Σύρου και των Κυκλάδων.

Σημειώνεται πως η κα Καλογεράκη μίλησε θετικά για τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλη Ζουλουφό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “έκανε φιλότιμες προσπάθειες” για τη στελέχωση ενώ δεσμεύθηκε πως το Σωματείο θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται “μέχρι να δούμε να γίνονται πραγματικότητα οι δεσμεύσεις για προκηρύξεις, για προσλήψεις προσωπικού”.

Μ. Γιαννάκος: Σημαντικά προβλήματα στη στελέχωση αν και ανέμεναν επισκεψιμότητα

Αμέσως μετά, υπήρξε αναλυτικός στην τοποθέτησή του για το Νοσοκομείο Σύρου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ευχαριστώντας αρχικά το Σωματείο και την πρόεδρο για την πρόσκληση.

“Θεωρώ ότι ήταν χρέος μας να ανταποκριθούμε” ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, λέγοντας πως προ της συνέντευξης Τύπου, είχε μία ξενάγηση σε όλα τα Τμήματα του Νοσοκομείου, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου και την αναπληρώτρια της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. “Στη συνάντησή μας, δεσμεύθηκαν ότι οι προσπάθειές τους θα είναι διαρκείς προκειμένου το Νοσοκομείο να στελεχωθεί και να προσφέρει ασφαλείς Υπηρεσίες. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι για ένα ακόμη καλοκαίρι, όχι μόνον η Σύρος που είναι το Νοσοκομείο αναφοράς για όλες τις Κυκλάδες, δυστυχώς, υπήρχαν σημαντικά προβλήματα στη στελέχωση των Κυκλάδων και θα πω σε όλες τις υγειονομικές μονάδες. Ήξεραν ότι φέτος ειδικά και μεγάλη επισκεψιμότητα θα υπάρχει, αλλά και επειδή δεν ισχύουν, δεν ίσχυαν και επειδή άρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, θα υπήρχε και μεγάλη διασπορά του Covid” σχολίασε ο κ. Γιαννάκκος, προσθέτοντας πως σαφώς σταθερά υπάρχουν ασθενείς που ζητούν υπηρεσίες για όλες τις παθήσεις.

Έμφαση στην παροχή κινήτρων. Συνεννόηση πολιτείας και αυτοδιοίκησης

Σε συνέχεια των ανωτέρω, o πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μίλησε για τη σημασία της παροχής κινήτρων προς το ιατρικό προσωπικό, κάτι που όπως εξήγησε θα πρέπει να εξετάσει με ευθύνη η πολιτεία, με δεδομένο το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υγειονομικών δομών στα νησιά και το υψηλό κόστος ζωής, που λειτουργεί αποτρεπτικά για την αποδοχή θέσεων.

“Θα περιμέναμε έναν συνδυασμό παρεμβάσεων από την πλευρά της πολιτείας προκειμένου να ενισχυθούν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών σε υγειονομικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Δεν είναι μόνον μία προκήρυξη. Θα πρέπει να βλέπουμε και τα κίνητρα τα οποία χορηγούνται στους εργαζόμενους για να καλύπτουν τις υγειονομικές μονάδες των νησιών” ανέφερε σχετικά, τονίζοντας ακόμη πως, “Θα πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός κινήτρων και υπηρεσιακά αλλά και μισθολογικά”. Ενδεικτικά, πρόσθεσε πως οι πίνακες για το προσωπικό θα είναι χρήσιμο να είναι σταθερά ανοικτοί, ενώ επανέλαβε πως, “Θα πρέπει να υπάρχει και συντονισμός των τοπικών φορέων προκειμένου να υποδέχονται και να εξυπηρετούν στη διαμονή ιατρούς”.

“Καλούμε την πολιτεία, γιατί το ζήτημά μας δεν είναι να αναδεικνύουμε μόνον τα προβλήματα, να επιδείξει τη δέουσα προσοχή και να επιλύσει τα προβλήματα τα σημαντικά της στελέχωσης” υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος, κάνοντας παρακάτω μία σύντομη περιγραφή των συνεπειών της υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Σύρου.

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σύρου

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ξεκίνησε τονίζοντας πως η στελέχωση του Νοσοκομείου πρέπει να προχωρήσει καθώς στη Σύρο λειτουργεί και η πτητική βάση του ΕΚΑΒ, που καλύπτει όλα τα νησιά.

Αμέσως μετά εστίασε στο σοβαρό θέμα της αναστολής λειτουργίας της ΜΑΦ. “Η μοναδική ΜΑΦ για τις Κυκλάδες είναι εδώ στη Σύρο. Τρία κρεβάτια που διαφημίστηκαν και τα περιμένει ο κόσμος. Αυτές οι κλίνες σήμερα δεν λειτουργούν. Δεν είναι για εμάς επιχείρημα ότι δεν υπάρχει διασωληνωμένο περιστατικό γιατί το μήνυμα που δίδεται προς τα έξω είναι πως όταν υπάρχει διασωληνωμένο περιστατικό σε ένα νησί των Κυκλάδων, η ΜΑΦ της Σύρου έχει αναστείλει τη λειτουργία της και πάει το περιστατικό Αθήνα” εξήγησε ο ίδιος, αναφέροντας πως αυτή δεν λειτουργεί καθώς οι δύο καρδιολόγοι, καλύπτουν κενά στην καρδιολογική κλινική. Επίσης, στηλίτευσε το γεγονός της μη λειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής, καθώς “το νοσηλευτικό προσωπικό απασχολείται στην κλινική Covid”.

Επιπλέον, εστίασε στο θέμα των εργαστηρίων. “Πώς μπορεί ένα δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο να λειτουργήσει αν έστω και μία ημέρα δεν μπορεί να υποστηρίξει με εξετάσεις μικροβιολογικές ή να μην υπάρξει αιμοδοσία;” σχολίασε, λέγοντας παρακάτω πως αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μία “πρωτοβάθμια λειτουργία”.

Ο κ. Γιαννάκος μίλησε ακόμη και για τον χειρουργικό τομέα. “Εκεί νοσηλεύονται όλα τα περιστατικά, ορθοπεδικά, χειρουργικά, ουρολογικά. Εκεί υπάρχουν δύο θάλαμοι της παθολογικής κλινικής και 14 άτομα προσωπικό έχουν στην ευθύνη τους όλη τη λειτουργία της κλινικής” ανέφερε, εξηγώντας πως ακόμη και οι προσλήψεις που σημείωσε η Διοίκηση πως έχουν γίνει, δεν επαρκούν όταν ταυτόχρονα το Νοσοκομείο “ταλαιπωρείται” από μετακινήσεις προσωπικού, συνταξιοδοτήσεις ενώ οι ανάγκες σε Τμήματα που ανοίγουν είναι αυξημένες.

“Σε κάθε κλινική είναι μία νοσηλεύτρια προς 25 ασθενείς” πρόσθεσε η κα Καλογεράκη, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ παρακάτω μίλησε και για την μεγάλη “πληγή” των μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού.

“Όλα αυτά δείχνουν μία λειτουργία δύσκολη. Ζορίζεται πολύ το Νοσοκομείο να λειτουργήσει λόγω ελλείψεων προσωπικού” πρόσθεσε ο ίδιος σε απόλυτο τόνο, ενώ έθιξε και τον κίνδυνο που υπάρχει για το προσωπικό το οποίο υπογράμμισε πως “βρίσκεται στο όριο της προσωπικής εξουθένωσης”.

“Φεύγει το καλοκαίρι, αλλά έρχεται ο χειμώνας. Φεύγουν οι τουρίστες, αλλά υπάρχουν οι μόνιμοι κάτοικοι που χρειάζονται περίθαλψη” ανέφερε ο κ. Γιαννάκος, κλείνοντας την ανωτέρω περιγραφή.

Η πολιτεία επιτέλους να ανταποκριθεί”

Αμέσως μετά έγινε αναφορά και στο θέμα της αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. “Την 1η Σεπτέμβρη κλείνουν έναν χρόνο τα άτομα που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το Σύστημα στερείται τις υπηρεσίες 7.000 εργαζομένων” σχολίασε τόσο ο πρόεδρος, όσο και το μέλος της ΠΟΕΔΗΝ, Δημήτρης Κουρουβακάλης, τονίζοντας μάλιστα πως αυτό το προσωπικό δεν πληρώνεται ούτε για ένας μέρος των αποδοχών του. “Ταυτόχρονα με βάση το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, αν ένας δημόσιος υπάλληλος προβεί σε μία κακουργηματική πράξη και τεθεί σε αναστολή, λαμβάνει το 50% του μισθού εν αντιθέσει με αυτούς τους συναδέλφους που δεν παίρνουν ούτε ευρώ μισθό” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως, “δεν υπάρχει κανένα νόημα πια να μένουν σε αναστολή εργασίας. Καλέσαμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο. Οι συνάδελφοι είναι απαραίτητοι. Και οι 14 συνάδελφοι για τη Σύρο είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός”.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ μίλησαν για το αίτημα ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. “Δεν έχουμε ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και χάνουμε δυστυχώς συνεχώς συναδέλφους” πρόσθεσαν χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η ΠΟΕΔΗΝ θα επιμείνει στην άσκηση πίεσης για όλα τα σχετικά αιτήματα. Τέλος, δεν παρέλειψαν να εξηγήσουν πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω το καθηκοντολόγιο και να προχωρήσει σε διαβούλευση.

“Θα πρέπει η πολιτεία πέραν των χειροκροτημάτων να αναγνωρίσει εμπράκτως την προσπάθεια και να λύσει αυτά τα θεσμικά μας προβλήματα” δήλωσαν τέλος, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου.