Απάντηση της ΕΙΝΝΟΣ για τα δημοσιεύματα που αφορούν στην ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου

  • Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2023 - 20:05

H EΙΝΝΟΣ (Ενωση ιατρών νομαρχιακού νοσοκομείου Σύρου) επιθυμεί να ενημερώσει τους κατοίκους των Κυκλάδων, μετά από δημοσιεύματα που αφορούν στην ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, προκειμένου να επικρατήσει η αλήθεια.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου εμφανίζει σημαντική υποστελέχωση τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι γνωστή σε όλους η τακτική της απαξίωσης του εθνικού συστήματος υγείας, εν μέσω πανδημίας. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό το νοσοκομείο μας δεν διαθέτει ούτε τον επαρκή αριθμό ειδικευομένων, οι οποίοι αποτελούν τα πολύτιμα γρανάζια του συστήματος υγείας. Προφανώς ένα απαξιωμένο από την κυβέρνηση νοσοκομείο και αρκετά υποστελεχωμένο, δεν αποτελεί για έναν νέο ιατρό δελεαστικό για εκπαίδευση και ειδίκευση. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια επιπρόσθετο φόρτο για τους ειδικούς ιατρούς των κλινικών, οι οποίοι ανεπαρκείς και αυτοί σε αριθμο αναγκάζονται να κάνουν 15 εφημερίες τον μήνα. Προκειμένου δηλαδή το νοσοκομείο Σύρου να μπορεί να εξυπηρετεί όλο τον μήνα ασθενείς, οι περισσότεροι ιατροί αναγκάζονται να εφημερευουν κάνοντας υπέρβαση του ορίου των εφημεριών που υποχρεώνει ο νόμος και μάλιστα οι συγκεκριμένες υπερωρίες είναι απλήρωτες από τον Οκτώβριο του 2021!!!

Κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες οι Ουρολόγοι του νοσοκομείου κατέθεσαν πρόγραμμα εφημέρευσης (χωρίς υπέρβαση του ορίου που καθορίζει ο νόμος), θέλοντας να διαμαρτυρηθούν κυρίως για την αποδοχή εκ μέρους των θεσμικών παραγόντων ενός ελλιπούς προγράμματος εφημέρευσης ειδικευομένων.. Με άλλα λόγια αποφάσισαν να εφημερεύουν μέχρι τον αριθμό που ο νόμος τους υποχρεώνει. Σε αυτή την νόμιμη τους κίνηση ο αναπληρωτής Διοικητής κος Οικονομίδης απάντησε με αυθαίρετη μετατροπή του προγράμματος των εφημεριών τους σε εφημερίες ετοιμότητας. Με απλά λόγια ο κος Οικονομίδης αναγκάζει τους δυο ουρολόγους του νοσοκομείου να είναι σε επιφυλακή συνεχόμενα 24ωρα ο καθένας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την σωματική και πνευματική αντοχή τους και κατά επέκταση για την ασφάλεια των ασθενών. Επιπλέον η μετατροπή των εφημεριών από ενεργείς σε ετοιμότητας , δεδομένου ότι πρόκειται για χειρουργική ειδικότητα, έχει ως συνέπεια την μη δυνατότητα τακτικού χειρουργείου και την μετεγχειρητική παρακολούθηση, αφού δεν υπάρχει ετοιμότητα χωρίς ενεργότητα.

Παραθέτουμε αυτούσιο το εδάφιο του νόμου 4498 ΦΕΚ Α’ 172/16.11.2017 περί ασφαλούς εφημέρευσης, τον οποίο ο αναπληρωτής Διοικητής παραβίασε:

« 3. Η εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας των ιατρών της παρ. 1 του άρθρου 1 δεν μπορεί να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες εργασίας με περίοδο αναφοράς (μέσο όρο) τους τέσσερις (4) μήνες, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών. Στον υπολογισμό του μέσου όρου δεν προσμετρώνται ή παραμένουν ουδέτερες η ετήσια άδεια και οι άδειες ασθενείας.

4. α) Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το απόλυτο όριο των εξήντα (60) ωρών εργασίας την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών.

Τηρουμένων των γενικών αρχών προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των ιατρών, η υπέρβαση του 48ωρου γίνεται για την κάλυψη των αναγκών σε εφημερίες των νοσοκομείων ή μονάδων Π.Φ.Υ., εφόσον: α) ο ιατρός συναινεί για την παροχή της εργασίας αυτής και β) ο ιατρός δεν υφίσταται καμία επίπτωση, αν δεν δεχτεί να εκτελέσει την εργασία αυτή. Η συναίνεση του ιατρού είναι ειδική, δίδεται εγγράφως, φέρει ακριβή ημερομηνία και υπογραφή, φυλάσσεται στο φάκελό του και μπορεί να ανακαλείται ελεύθερα»

Η ΕΙΝΝΟΣ στηρίζει τον ιατρό Ιωάννη Γαβριήλ ύστερα μάλιστα και από τη Γενική Συνέλευση των ιατρών του νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκε στις 31-01-2023. Σε όλους είναι γνωστή η προσφορά του κου Γαβριήλ και δεν είναι δυνατό να κατηγορηθεί μετά από τόσα χρόνια προσφοράς για φυγοπονία ή προσωπικά συμφέροντα. Αντίθετα ο κος Οικονομίδης θα φέρει πάντα το στίγμα εκείνου που στις μέρες του ως πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, όλα τα μέλη παραιτήθηκαν.

Το ιατρικό σώμα στη γενική συνέλευση κατέληξε κατά πλειοψηφία ότι η τακτική του κου Οικονομίδη να μετατρέπει το πρόγραμμα των εφημεριών ενός ιατρού με σκοπό να καλύψει όλο τον μήνα, χωρίς τη συναίνεση του ιατρού, είναι έκνομη.

Επιπρόσθετα στη γενική συνέλευση αποφασίστηκε ότι το ιατρικό σώμα θα καταθέτει πρόγραμμα εφημεριών για τους επόμενους μήνες , βάσει του άνωθεν νόμου, χωρίς δηλαδή την υπέρβαση του ορίου εάν δεν συμφωνούν οι ιατροί.

Ένα οργανωμένο σύστημα υγείας δεν μπορεί να επαφίεται στο φιλότιμο των ιατρών αλλά ούτε να λειτουργεί υπό την κατάχρηση εξουσίας του εκάστοτε διοικητή. Τα νοσοκομεία είναι χώροι επιστήμης και προσφοράς στο συνάνθρωπο, όχι στρατόπεδα.

Η ΕΙΝΝΟΣ θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προς την βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών του νοσοκομείου.

To Δ.Σ. της ΕΙΝΝΟΣ

Ιωάννης Γαβριήλ , πρόεδρος

Ιορδάνης Παπαδόπουλος , αντιπρόεδρος

Ιωάννης Χατζηγεωργίου , γραμματέας

Παντελής Ξανθάκος, ταμίας

Ευφροσύνη Τρύπατζη, τακτικό μέλος