O Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων επιστρέφει στη Σύρο με το "αντάμωμα" παραδοσιακών χορών

Χορευτικό ταξίδι με ήχους απ' όλη την Ελλάδα

Γιώργος Δρακόπουλος: "Κύριος σκοπός μας η διάσωση του πολιτισμού που χάνεται στο πέρασμα των χρόνων"

Μία παραδοσιακή μουσική και χορευτική συνάντηση επτά Συλλόγων από διάφορα μέρη της χώρας, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 11 Μαΐου, στις 7 και μισή το απόγευμα, στην πλατεία Μιαούλη.

Ο λόγος για την εκδήλωση με θέμα "αντάμωμα" παραδοσιακών χορών, που διοργανώνεται από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων.

Η εκδήλωση της Σύρου, εντάσσεται σύμφωνα με τον τομεάρχη και διευθυντή του τμήματος "Λαϊκού Πολιτισμού" του Ομίλου, Γιώργο Δρακόπουλο, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού που υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό τη διάσωση και διάδοση του πολιτισμού.

Στο επίκεντρο η λαϊκή παράδοση

Ο Όμιλος Unesco αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως στον εκπαιδευτικό, αναπτυξιακό και πολιτιστικό τομέα, στοχεύοντας στην κοινωνική ευαισθητοποίηση των πολιτών. Βασικός σκοπός του είναι η καλλιέργεια της διεθνούς αντίληψης, κατανόησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης, σύμφωνα με τις αρχές και τα ιδανικά της UNESCO. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι προσπάθειες διάσωσης και διάδοσης της ελληνικής παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδοσιακών ελληνικών τεχνών, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας ανάμεσα σε ανθρώπους που υπηρετούν ερασιτεχνικά και επιστημονικά τον λαϊκό πολιτισμό.

Πάνω στα συγκεκριμένα ζητούμενα, βασίζεται και η εκδήλωση που θα λάβει χώρα αύριο στις 7 και μισή το απόγευμα στην πλατεία Μιαούλη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος έχει πραγματοποιήσει και άλλες αντίστοιχες στη Σύρο, όπως το 2016 στο πλαίσιο των καρναβαλικών δράσεων, αλλά και το 2022 στο πλαίσιο των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή.

"Κύριος σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αλλά και άλλων αντίστοιχων, είναι η διάσωση του πολιτισμού, ο οποίος χάνεται στο πέρασμα των χρόνων, μέσα από την εθελοντική συμμετοχή και προσφορά των πολιτιστικών και λαογραφικών Συλλόγων της χώρας. Οι δράσεις πραγματοποιούνται, όπως και στη Σύρο, με τη συνεργασία των τοπικών Δημοτικών Αρχών σε μία προσπάθεια ανάδειξης της παραδοσιακής κουλτούρας", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη", ο Γιώργος Δρακόπουλος.

Ανάλογες εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πραγματοποιηθούν σε Μύκονο, Σαντορίνη, Αμοργό, Κόρινθο, Αθήνα, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, σημειώνοντας ότι ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιά και Νήσων από το 1988, έτος ιδρύσεώς του, έχει διοργανώσει δεκάδες εκδηλώσεις, πάντα προς όφελος, όπως λέει, της κοινωνίας, της παράδοσης και της συνεργασίας ανάμεσα στους πολίτες.

"Εκτός από τους παραδοσιακούς χορούς, στο τμήμα του "Λαϊκού Πολιτισμού", πραγματοποιούνται προγράμματα ζωγραφικής, μουσικής, χορωδιών, χορευτικά. Δηλαδή προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε το τμήμα μας με ότι αφορά τον πολιτισμό. Προσπαθούμε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ομίλου, Ιωάννη Μαρωνίτη, να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε στο έργο το οποίο έχουμε στοχεύσει", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε συνδυασμό με το κοινωνικό έργο του Ομίλου

Ο κ. Δρακόπουλος εκτός από το πολιτιστικό κομμάτι του Ομίλου, αναφέρεται και σε ένα άλλο, το οποίο όπως τονίζει, αποτελεί και το βασικό σκοπό των δραστηριοτήτων του.

Όπως δηλώνει, βασικός τομέας πάνω στον οποίο έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες, είναι αυτό της κοινωνικής προσφοράς, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δίνοντάς τους τη δυνατότητα ένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο.

"Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, εκτός από τον πολιτιστικό τομέα, προβάλλεται και το κοινωνικό έργο που επιτελεί ο Όμιλος στην Αθήνα. Συγκεκριμένα στο 5οροφο κτήριο που διαθέτουμε στην Αθήνα, στεγάζουμε περί τους 150 άστεγους συνανθρώπους μας, στους οποίους παρέχουμε διαμονή, σίτιση, κοινωνικό παντοπωλείο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γραφείο διαμεσολάβησης, κοινωνικό φροντιστήριο, θεατρική ομάδα, αλλά και προγράμματα ένταξης στο κοινωνικό σύνολο. Παρέχουμε επίσης, ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Σε προτεραιότητα λοιπόν τίθεται το κοινωνικό έργο, το οποίο επιτελείται κυρίως από μεγάλες χορηγίες", σημειώνει, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία όπως τόνισε, είχε δημιουργήσει άρρηκτες σχέσεις με τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Ομίλου.

Δράσεις του Ομίλου

Ο κ. Δρακόπουλος αναφερόμενος στις δράσεις του Ομίλου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1998 και διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου είναι εθελοντές, αριθμώντας πάνω από 5.000 μέλη, επισημαίνει ότι αυτές βασίζονται σε βασικούς άξονες που, όπως λέει χαρακτηριστικά, αλληλοσυμπληρώνονται.

Συγκεκριμένα, όπως κάνει γνωστό στον Όμιλο λαμβάνουν δράσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού τομέα, όπως επίσης, κοινωνικού, περιβαλλοντικού και πολιτικής ποιότητας.

Επικεντρώνοντας στον πολιτιστικό τομέα, υποστηρίζει ότι " ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων εφαρμόζει ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του προτύπου ISO, καλύπτοντας την υλοποίηση δράσεων με θεμελιώδη σκοπό την καλλιέργεια της διεθνούς αντίληψης, κατανόησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης, σύμφωνα με τις αρχές και τα ιδανικά της UNESCO".

Επτά χορευτικοί σύλλογοι ανταμώνουν στην πλατεία Μιαούλη

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα αφιχθούν σήμερα πέντε χορευτικοί σύλλογοι από τη Λάρισα, και την Αθήνα, προκειμένου να ανταμώσουν με δύο αντίστοιχους της Σύρου, με σκοπό να παρουσιάσουν στο κοινό της ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μακραίωνης λαϊκής και εθνικής μας παράδοσης.

Την αυριανή εκδήλωση θα ανοίξει το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ενώ θα ακολουθήσουν σε αυτό το χορευτικό ταξίδι με χρώματα και ήχους από όλη την Ελλάδα, οι Σύλλογοι Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων «Η Ξηροκρανιά», ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθήνας, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Μηνά, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου «Ο γέρος του Μοριά», καθώς επίσης και οι Σύλλογοι Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου Νεάπολης Νίκαιας και Ι.Ν. Θεοτόκου Κοιμήσεως Νεάπολης Νίκαιας.