Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου επικαιροποίησε την αντίδραση της Επιχείρησης και το ψήφισμα των εργαζομένων

Μαζική αντίδραση κατά των συγχωνεύσεων στις ΔΕΥΑ

Συνολική αντίδραση στην Πάρο με αφορμή τη νέα νομοθεσία που οδηγεί τις Δ.Ε.Υ.Α. σε νέο ελεγχόμενο περιβάλλον και στο φάσμα των συγχωνεύσεων. Συγκεκριμένα, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, επικαιροποιήθηκε η απόφαση που αφορά στη λειτουργία των ∆.Ε.Υ.Α..

Τα ζητούμενα του ψηφίσματος

Η πρόεδρος του Δηµοτικού Συµβουλίου, Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της ∆.Ε.Υ.Α.Π., Γιώργο Μπαφίτη, ο οποίος έθεσε υπόψη του Συμβουλίου την απόφαση της ∆ΕΥΑΠ µε την οποία αποφασίζει ομόφωνα ότι υιοθετεί την απόφαση του ∆Σ ∆ΕΥΑΠ και εγκρίνει το ψήφισμα που αναφέρει:

  • Να αποσυρθούν άµεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι σχεδιαζόµενες ρυθµίσεις για τις συγχωνεύσεις των ∆.Ε.Υ.Α. και των υπηρεσιών ύδρευσης των ∆ήµων.

  • Να αναλάβει άµεσα πρωτοβουλία το Υπουργείο Εσωτερικών ως καθ΄ ύλην αρµόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Υπουργείο για να εκκινήσουν συζητήσεις ανάµεσα σε όλα τα εµπλεκόµενα µέρη δηλ. ανάµεσα στα συναρµόδια Υπουργεία και τους θεσµικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης µε στόχο όχι µόνο να εξευρεθούν βιώσιµες λύσεις στα προβλήµατα των ∆.Ε.Υ.Α. και των ∆ήµων, αλλά και να σχεδιασθεί η ουσιαστική ενδυνάµωσή τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

  • Να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να µη θιγούν εργασιακά δικαιώµατα των εργαζοµένων στις ∆ΕΥΑ.

Τι ζήτησε η Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου από το Δημοτικό Συμβούλι

Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Π. απέστειλε το ψήφισμα στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο του ∆ήµου Πάρου για άµεση – κατεπείγουσα λήψη σχετικής απόφασης επικαιροποίησης από µέρους του και για να απευθύνει πρόσκληση για δηµόσια ενηµέρωση στους βουλευτές Κυκλάδων να τοποθετηθούν και να ενηµερώσουν το ∆ηµοτικό Συµβούλιο και τους πολίτες της Πάρου τι πρόκειται να γίνει µε την ∆ΕΥΑ Πάρου σύµφωνα µε τα σχέδια µεταρρύθµισης του ΥΠΕΝ για αναδιοργάνωση των ∆ηµοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Γ. Μπαφίτης: "Η Ένωση των ∆ΕΥΑ ήρθε σε επαφή µε το Υπουργείο και προσπάθησε να βρούνε µια λύση"

Ο κ. Μπαφίτης μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα, είπε, ότι, "κάνοντας µια µικρή αναδροµή της ιστορίας αυτής ήθελα να πω ότι στις 21 Μαρτίου η κυβέρνηση ψήφισε το νόµο 5027 ο οποίος έλεγε ότι η υδροδότηση θα περάσει στη Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας. Αυτό θεωρήθηκε κατά κάποιο τρόπο ότι αποτελεί ένα όπλο για την ιδιωτικοποίηση των ∆ΕΥΑΠ και για τις συνενώσεις και δηµιουργήθηκαν διάφορες αναταραχές στο χώρο αυτό. Η Ένωση των ∆ΕΥΑ ήρθε σε επαφή µε το Υπουργείο και προσπάθησε να βρούνε µια λύση και να δούνε και τις προβλέψεις και τις σκέψεις του Υπουργείου πάνω στο θέµα αυτό. Τελικά το Υπουργείο έκανε µια θα έλεγα οπισθοχώρηση σε αυτό το ζήτηµα, έβαλε τις διαβεβαιώσεις ότι το νερό παραµένει κοινωνικό αγαθό και ως εκ τούτου δεν ιδιωτικοποιείται και επιπροσθέτως θεώρησε ότι αυτή η Ρυθµιστική Αρχή παίζει το ρόλο του να ελέγχει τις ∆ΕΥΑΠ τόσο στην τιµολογιακή τους πολιτική όσο και στο θέµα της παροχής νερού σε καλή ποιότητα".

"Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της ∆ΕΥΑΠ πήρε µια απόφαση να επικαιροποιήσει την αντίδρασή της σε αυτόν το νόµο"

Την ίδια στιγμή, τόνισε, ότι, "μετά από αυτή την εξέλιξη και µε το γεγονός ότι ο υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αρµόδιος γι’αυτό το ζήτηµα είχε έρθει στις ευρωεκλογές, είχε επισκεφτεί το νησί µας, ζήτησα να έρθει στη ∆ΕΥΑΠ, για να δει από κοντά την πορεία της δικής µας ∆ΕΥΑΠ και για να δει επίσης αν αυτές, τα πρότυπα ∆ΕΥΑΠ όπως είναι η δική µας ∆ΕΥΑΠ µπορούν να ενοποιηθούν και τι αποτέλεσµα θα έχει η πορεία τους, η εξέλιξή τους στο µέλλον. Εκεί µας διαβεβαίωσε ότι το νοµοσχέδιο αυτό δεν έχει να κάνει µε τους ορεινούς και τους νησιωτικούς οικισµούς γιατί αυτό δεν µπορεί να εφαρµοστεί και το δεύτερο που µας είπε είναι ότι ειδικά οι ∆ΕΥΑΠ εκείνες οι οποίες έχουν θετικά οικονοµικά αποτελέσµατα δεν θα πειραχτούν. Βέβαια αυτά είναι κάποιες σκέψεις και κάποιες υποσχέσεις οι οποίες δίνονται και οι οποίες έχουν το νόηµα ότι µπορεί σήµερα να υπάρχουν και αύριο µε την αλλαγή του Υπουργού να µην υπάρχουν. Γι’ αυτό λοιπόν και το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της ∆ΕΥΑΠ πήρε µια απόφαση να επικαιροποιήσει την αντίδρασή της σε αυτόν το νόµο που είχε ήδη ψηφιστεί το Μάρτιο και να το επικαιροποιήσει γιατί η προηγούµενη απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου αφορούσε το 2023 και έπρεπε και για το 2024 να ισχύουν αυτές οι επικαιροποιηµένες αποφάσεις. Και η εισήγησή µου σε αυτό το ζήτηµα είναι να επικαιροποιηθεί αυτό που είχε ειπωθεί την προηγούµενη φορά".

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ψήφισμα της Δ.Ε.Υ.Α.Π.

Στη συνέχεια και αφού ακολούθησε διαλογική συζήτηση µεταξύ των µελών του ∆ηµοτικού Συµβουλίου και του δηµάρχου, η πρόεδρος του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, πήρε το λόγο και πρότεινε την επικαιροποίηση της απόφασης του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Πάρου που αφορά στη λειτουργία των ∆.Ε.Υ.Α.. και ουσιαστικά με την απόφασή του, θα υιοθετήσει και θα εγκρίνει το ψήφισµα του Σωµατείου Εργαζοµένων της ∆ΕΥΑΠ και του διοικητικού συµβουλίου της ∆ΕΥΑΠ. Όπως και έγινε καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο, το ψήφισε ομόφωνα.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

"Την Πέµπτη 30 Νοεµβρίου 2023 παρουσιάσθηκαν στο Υπουργικό Συµβούλιο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη στο πλαίσιο νοµοσχεδίου του Υπουργείου ρυθµίσεις που αφορούν σε συγχωνεύσεις των ∆.Ε.Υ.Α. και των υπηρεσιών ύδρευσης των ∆ήµων. Με τις συγχωνεύσεις θα δηµιουργηθούν 15 περιφερειακοί φορείς σε επίπεδο διευρυµένων χωρικών ενοτήτων που θα παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιφέρεια της χώρας πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο σχεδιασµός αυτός που εξελίσσεται χωρίς την ουσιαστική συµµετοχή και διαβούλευση των θεσµικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλαδή της ΚΕ∆Ε και της Ε.∆.Ε.Υ.Α. αφαιρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση µε το πρόσχηµα της επίτευξης οικονοµιών κλίµακος την συνταγµατικά κατοχυρωµένη διαχείριση του νερού που ως τοπική υπόθεση ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ΄επέκταση και στις τοπικές κοινωνίες.

Πέρα όµως από αυτό, η σχεδιαζόµενη ρύθµιση για συγχωνεύσεις θα δηµιουργήσει και πλήθος δυσεπίλυτων πρακτικών προβληµάτων, αφού η διαχείριση του αστικού νερού δεν µπορεί να γίνει από απρόσωπους και συγκεντρωτικούς οργανισµούς που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες και δυσκολίες. Υπάρχει, ακόµα, και ο κίνδυνος να µην έχουν πρόσβαση στο νερό περιοχές της ενδοχώρας που µπορεί να µετατραπούν σε ένα είδος «άγονων» γραµµών. Είναι βέβαιο ότι οι σχεδιαζόµενες συγχωνεύσεις περισσότερα προβλήµατα θα δηµιουργήσουν παρά θα λύσουν. Με τις συγχωνεύσεις θα πληγεί σοβαρά και η τοπική οικονοµία και απασχόληση. Είναι γεγονός ότι οι ∆.Ε.Υ.Α. αντιµετωπίζουν ειδικά το τελευταίο διάστηµα οικονοµικά προβλήµατα που κυρίως οφείλονται στην ενεργειακή κρίση για τη διαχείριση της οποίας όµως δεν ενισχύθηκαν οικονοµικά από την Πολιτεία όπως όφειλε. Τα οικονοµικά, όµως, αυτά προβλήµατα, είναι πολύ αµφίβολο αν θα επιλυθούν µε τις σχεδιαζόµενες συγχωνεύσεις, αφού δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την επίλυσή τους, ενώ το δάνειο που σχεδιάζεται να δοθεί για την αποπληρωµή του ενεργειακού χρέους των ∆.Ε.Υ.Α. θα επιβαρύνει σηµαντικά τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".