Πρόθεση Δήμων των Κυκλάδων να “χτυπήσουν” χρηματοδότηση σε πρόσκληση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

“Αγώνας δρόμου” για δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Μέχρι 15 Νοεμβρίου η δυνατότητα υποβολής των προτάσεων τους

Σε πρώιμο στάδιο προετοιμασίας και ενεργειών για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν χρηματοδότηση για τη δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στα νησιά των Κυκλάδων, βρίσκονται κάποιοι Δήμοι του νομού, παρόλο που το περιθώριο υποβολής των προτάσεων είναι μέχρι 15 Νοεμβρίου.

Ουσιαστικά, στο πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος απηύθυνε πρόσκληση στους Δήμους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, προκειμένου να πάρουν χρηματοδότηση μέσω υποβολής πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027”.

Πρόκειται για μία δυνατότητα δημιουργίας δομών που θα φιλοξενούν άτομα με προβλήματα που έχουν αναπηρίες και δεν μπορούν να υποστηριχθούν μόνα τους και να ζήσουν αυτόνομα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην “Κοινή Γνώμη”, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, καθώς και η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, θα επιδιώξουν άμεσα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες τους αλλά και με τη συνδρομή Συλλόγων ΑΜΕΑ, να ετοιμάσουν τις σχετικές προτάσεις. Άλλωστε, όπως επεσήμαναν, αυτές οι δομές θα στηρίξουν άτομα που πραγματικά το έχουν ανάγκη και πρέπει να λειτουργήσουν σε κάθε νησί.

Συνολική χρηματοδότηση έως 2 εκατ. ευρώ

Η πρόσκληση από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής γνωστοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με τον περιφερειάρχη να ενημερώνει σχετικά με τη χρηματοδότηση για όλους τους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, ζητά από τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προτάσεις έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν “στο πλαίσιο του Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο”, Ταμείου ΕΚΤ+, Δράσης «Δ.5.11γ- Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)”. Βάσει της πρόσκλησης, η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ.

Ωφελούμενοι και ωφελούμενες θα είναι άτομα με αναπηρία άνω των 18 ετών, ένοικοι των Στεγών. Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr από την 02.09.2024 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων), ώρα 08:00 έως, αποκλειστικά, την 15.11.2024 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων), ώρα 16:00.

Στόχος η αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αναπηρία

Η Περιφέρεια επισημαίνει πως, “ουσιαστικά οι Στέγες είναι μικρές μονάδες διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη και το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να υποστηρίξει τη διαβίωση τους. Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση στοχεύει και συντελεί αποφασιστικά στην αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται σε μονάδες κλειστής φροντίδας, καθώς και στην απόκτηση καλύτερης ποιότητας ζωής με περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερο έλεγχο των επιλογών τους από τα ίδια”.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση: Οι ΣΥΔ παρέχουν προς τους επωφελούμενους ενοίκους τις παρακάτω υπηρεσίες υποστήριξης: 1. Υπηρεσίες διαβίωσης και φροντίδας (διαμονή, διατροφή, μέριμνα για πρόσβαση σε ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα, μετακίνηση, νοσηλευτική φροντίδα, ένδυση, υπόδηση κλπ.). 2. Υπηρεσίες με κατεύθυνση την ψυχαγωγία και διασκέδαση των ενοίκων, κοινωνικής ένταξης, σύνδεσης με την κοινότητα, εκπαίδευσης για απόκτηση δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης, κοινωνικής και εργασιακής ένταξης. 3. Ενίσχυση των δεξιοτήτων των ωφελούμενων σε επίπεδο δραστηριοτήτων καθημερινής διαβίωσης και αυτονομίας, καθώς και αυτοπροσδιορισμού. 4. Ενίσχυση των δεξιοτήτων διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου των ενοίκων με σκοπό την απόκτηση χόμπι, ατομικών ενδιαφερόντων και ενασχολήσεων σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.

Στόχοι της λειτουργίας των Στεγών είναι οι εξής: 1. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών. 2. Η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας. 3. Η αποφυγή της ιδρυματοποίησης των ατόμων με αναπηρία. 4. Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η καταπολέμηση των διακρίσεων και προώθηση της ισότητας των ευκαιριών.

Σε πρώιμο στάδιο αλλά με σαφή στόχο

Για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Σύρου – Ερμούπολης να μπορέσει να λειτουργήσει στο νησί μία τέτοια Στέγη, μίλησε ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου.

“Είναι ένα θέμα που το δουλεύει η Κοινωνική Υπηρεσία. Το είχαμε συζητήσει και με τον περιφερειάρχη. Θέλουμε να κάνουμε μία Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Σύρο γιατί είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η Υπηρεσία το εξετάζει και θέλουμε να καταφέρουμε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά”, ανέφερε αρχικά, υπενθυμίζοντας πως μία αντίστοιχη πρόταση είχε εντάξει ο Δήμος και στον φάκελό του για το ΣΒΑΑ. Ωστόσο, επεσήμανε πως την πρόσκληση του περιφερειάρχη, “η Υπηρεσία τη δουλεύει και αυτός είναι ο στόχος μας να καταφέρουμε να πάρουμε χρηματοδότηση”. Συμπλήρωσε ακόμη πως, “το δύσκολο γι αυτή την υπόθεση θα είναι να βρούμε το ακίνητο στην Ερμούπολη. Θα είναι κάποια πολυκατοικία που θα έχουν πρόσβαση τα ΑΜΕΑ, θα είναι ένα κτήριο ενοικιαζόμενων δωματίων; Θα το δούμε”.

Θετικός είναι και ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς. “Ήδη έχω δώσει το θέμα στην Υπηρεσία ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε πρόταση. Μας ενδιαφέρει το θέμα άμεσα και είμαστε σε συνεννόηση με τον Σύλλογο ΑΜΕΑ του νησιού μας. Υπήρξε δέσμευσή μας για τη Στέγη και το θεωρούμε σημαντικό να το καταφέρουμε”, σημείωσε, εκτιμώντας πως ο Δήμος Τήνου θα προλάβει να υποβάλει πρόταση.

Σε πρώιμο στάδιο όμως είναι και ο Δήμος Σίφνου, καθώς όπως επισημαίνει η δήμαρχος, Μαρία Ναδάλη, “είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε προλάβει να ασχοληθούμε”. Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε πως, “πρέπει να προλάβουμε να το δούμε για να πάρουμε χρηματοδότηση. Το ενδιαφέρον μας υπάρχει και άμεσα θα το δούμε. Θα είναι σημαντικό να παρέχουμε τη δυνατότητα να στηριχθούν στο νησί μας άτομα με αναπηρία. Καθώς περνούν τα χρόνια, αυτά τα προβλήματα οξύνονται”.