Οι μόδιστροι από τους ΟΤΑ

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Όχι αλλού! Εδώ μόνο μπορούμε να μιλάμε για υψηλή ραπτική. Οι μετρ του “κόψε και του ράψε” τόσο..., όσο..., βρίσκονται όλοι κοντά μας. Μένουν στις Κυκλάδες, τις υπηρετούν και καθημερινά κόπτονται πως μπορούν να ράψουν έναν πιο όμορφο και πιο εντυπωσιακό μανδύα γι αυτές, πέρα από το γαλάζιο της θάλασσας και το καφέ της “γυμνής” γης.

Η προσωποποίηση της haute couture δεν έχει άλλο όνομα, παρά μόνον Κυκλάδες. Όσοι διατηρούσαν δε την πεποίθηση μέχρι σήμερα, ότι η πραγματικά υψηλή ραπτική παρελαύνει στα σαλόνια των γνωστών και μεγάλων οίκων μόδας, σφάλλουν! Το αληθινά κομψό... κάνει την εμφάνισή του τον τελευταίο καιρό, σε μία διαφορετική πασαρέλα που έχει στηθεί και εκτείνεται σε όλα τα Κυκλαδονήσια.

Οι καλύτεροι “μόδιστροι” φιγουράρουν τις θεωρητικές δημιουργίες τους στα σαλόνια των ΟΤΑ πλέον, καθώς είναι η εποχή που πρόκειται να αναδειχθεί η καλύτερη, η ποιοτικότερη, η πιο ευφάνταστη και πρωτοπόρα “κολεξιόν” που θα επικρατήσει των άλλων και θα αποσπάσει το θερμότερο χειροκρότημα.

Η παρέλαση των ΟΤΑ έχει ήδη ξεκινήσει με πολλούς από τους μόδιστρους να έχουν επιλέξει τα καλύτερα πατρόν και υφάσματα για να κόψουν και να ράψουν στα μέτρα τους την κολεξιόν της επιτυχίας. Βασικό συστατικό της τρέχουσας αναμέτρησης είναι ό,τι απασχολεί την εποχή πιο έντονα... “Την υγεία μας να έχουμε και όλα τα υπόλοιπα έρχονται” είναι το μοτίβο της πασαρέλας στο νομό, με φόντο το οποίο οι θεωρητικές “δημιουργίες” κάνουν την εμφάνισή τους.

Με κρυφό καμάρι, είδαμε πρόσφατα να παρελαύνει η πρώτη κολεξιόν της ανεπανάληπτης φινέτσας που χαρακτηρίζεται από κομψότητα και διακριτικότητα στις ραφές με τις κλωστές να έχουν κεντήσει τις δημιουργίες με σεβασμό στην πρώτη ύλη και τα υφάσματα. Μάλιστα η φινέτσα στη συγκεκριμένη κολεξιόν έχει τόσο διακριτικό χαρακτήρα, όσο να είναι ικανή να πείσει ακόμη και τον πιο αυστηρό κριτή, πως πράγματι ήρθε η εποχή της ισχυρής επικράτησής της αρκεί να κερδίσει και τα πιο αυστηρά βλέμματα που απαιτούν να μην κρέμεται ούτε χιλιοστό λεπτής κλωστής, στα ρούχα που έχει σχεδιάσει. Στόχος να φαίνονται όλα... υγιέστατα!

Υπό τον ήχο της παράδοσης, μία άλλη κολεξιόν που επιθυμεί να κάνει εντύπωση φέρνει στη μόδα το έντονο χρώμα της θάλασσας, εκείνης της θάλασσας όμως, που δεν χωρίζει, αλλά ενώνει μόνον τον έναν με τον άλλον προορισμό και μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο αρκεί για να διεκδικήσει όσα επιθυμεί να έχει βροντερή φωνή και να φορά βράκα με χαρακτήρα “βαρύ κι ασήκωτο”. Αυτή η νέα κολεξιόν φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα και εισάγει το μερακλήδικο στοιχείο στην... υψηλή ραπτική επιχειρώντας να “σπάσει” το κατεστημένο.

Μετρ της υγιούς δημιουργίας που κινείται στο πλαίσιο της εποχής, δεν θα μπορούσε να μην είναι και ο ειδικός λόγω κλάδου. Εκείνος που ως καλός μόδιστρος γνωρίζει εκ των έσω, ότι η δημιουργία που θα εντυπωσιάσει είναι εκείνη που θα έχει μία σειρά από χαρακτηριστικά δραστικά που θα δαμάζουν την κόρη του ματιού και θα ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του σήμερα οι οποίες ζητούν επιτακτικά να ξεδιψάσουν. Άλλωστε το νερό που είναι “πηγή” υγείας και ζωής, ως στοιχείο της... κολεξιόν δίνει μία πράσινη εσάνς.

Από την πασαρέλα των ΟΤΑ φαίνεται να μη λείπουν και άλλες μικρότερες κολεξιόν που φειδωλά και αξιοπρεπώς κάνουν το πρώτο πέρασμά τους, χωρίς να αναμένουν μεγαλεία και υψηλές θέσεις στην τελική κατάταξη των δημιουργιών, ωστόσο, για την υγεία “ρε γαμώτο” θα πάρουν μία “δόση” υψηλής ραπτικής και θα παρελάσουν με το κεφάλι ψηλά.

Η φιλόξενη πασαρέλα όμως, υποδέχθηκε και μία ακόμη σημαντική υποψήφια κολεξιόν που φλερτάρει την πρωτιά σε μεγαλύτερες πασαρέλες, απροκάλυπτα, με περίσσιο θάρρος και με την πεποίθηση – ήδη - του νικητή, που όμως χρειάζεται τη στήριξη όλων εκείνων που θα την επιβραβεύσουν. Η σειρά των συγκεκριμένων δημιουργιών χαρακτηρίζεται από έντονα κοψίματα, σαφείς ραφές που ξεχωρίζουν για την “υγεία” τους και το στιβαρό ανάστημά τους καθώς και από κουμπιά εποχής... που δίνουν την αίσθηση του περάσματος σε μία νέα περίοδο ελευθερίας και διεκδίκησης όσων έχουν χαθεί. Η συγκεκριμένη κολεξιόν παρελαύνει με ηθικό ακμαίο και φαίνεται να αντιλαμβάνεται... τον διπλωματικό χαιρετισμό της φινέτσας!

Ωστόσο, η πασαρέλα των Κυκλάδων μπορεί να υποδέχεται κάθε κολεξιόν όπως άλλωστε, “υποδέχθηκε” και αυτήν της απουσίας ορισμένων μόδιστρων. Όπως φαίνεται, πλην εκείνων που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις δημιουργίες τους και να ταξιδέψουν προς την πρωτεύουσα όπου και διεξήχθη η επίσημη προ-πασαρέλα, υπάρχουν και κάποιοι που μάλλον διατηρούν τον ρόλο τους ως έχει και που προφανώς δεν συνηγορούν στο να μετατρέπεται το ευαίσθητο νησιώτικο τοπίο σε πασαρέλα – κόψε και ράψε – εκλογής.

Ετικέτες: