1ο Πανηγύρι Επιστημών στη Νάξο
- Τετάρτη, 13 Απριλίου, 2016 - 16:04
Το διήμερο 10 και 11 Απριλίου 2016 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Πανηγύρι Επιστημών στη Νάξο που συνδιοργάνωσαν το 2ο Γυμνάσιο Νάξου, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα της ΔΔΕ Κυκλάδων και την υποστήριξη της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών Νάξου. Με τις εμπεριστατωμένες αλλά συνάμα εκλαϊκευμένες ομιλίες των διακεκριμένων επιστημόνων ομιλητών του διημέρου, έγινε αντιληπτό σε μικρούς και μεγάλους πως η επιστήμη νοηματοδοτεί τη ζωή μας, την κάνει πιο εύκολη και λύνει τα μυστήριά της.
Την πρώτη μέρα στους δύο κύκλους των ομιλιών οι συμμετέχοντες όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και δραστηριότητες σχετικές με πυρηνική Φυσική, Αστροφυσική, Χημεία, Γεωλογία, Τεχνολογία και Βιολογία. Συγχρόνως ενημερώθηκαν και περιηγήθηκαν σε τέσσερεις επιστημονικές εκθέσεις του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ακροατές ταξίδεψαν στα μυστήρια του ουρανού, ανακάλυψαν γήινα φαινόμενα και θαύμασαν ανθρώπινα επιτεύγματα. Η σχέση της Τέχνης και της Επιστήμης τονίστηκε από την καλλιτεχνική έκθεση φωτογραφίας «Σχηματισμοί βράχων στη Νάξο», μέσα από την οποία αναδείχθηκε η ανάγκη προστασίας των απεικονιζόμενων φυσικών μνημείων.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η διαδικτυακή επικοινωνία με Ελληνίδα καθηγήτρια Καρδιακής Παθολογικής Ανατομίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, με κορυφαίο σημείο τη συνέντευξη της από μαθητές της Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Νάξου.
Ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η μεγάλη συμμετοχή της ναξιακής κοινωνίας και ιδιαίτερα των μαθητών, και γενικότερα της νέας γενιάς, των οποίων το ενδιαφέρον ήταν αμείωτο από την πρώτη έως την τελευταία ομιλία, γεγονός που φάνηκε από το πλήθος των ερωτήσεων που τέθηκαν στους ειδικούς. Να σημειώσουμε ότι η υποστήριξη του κόσμου είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να ενθαρυνθούν ανάλογες προσπάθειες στο νησί μας και στο μέλλον.
Στη δεύτερη ημέρα του επιστημονικού διημέρου συμμετείχαν αποκλειστικά μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τους συνοδούς καθηγητές τους. Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν τον χώρο του Φεστιβάλ όλοι οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου, του Γενικού Λυκείου Τραγαίας, του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, το παράρτημα Νάξου του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας και μαθητικές ομάδες από το Γυμνάσιο Τραγαίας, το 1ο Γυμνάσιο Νάξου και το Γενικό Λύκειο Νάξου. Έτσι, συνολικά 370 μαθητές, από τις 8:30π.μ. μέχρι τις 2:00μ.μ. ξεναγήθηκαν, χωρισμένοι σε ομάδες, στις εκθέσεις κι έμαθαν από τους ειδικούς για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων κι άλλες αρχαίες μηχανές, καθώς και για το ηλιακό μας σύστημα. Ενημερώθηκαν για τις βασικές κατηγορίες πετρωμάτων, τον πετρολογικό κύκλο και τη σχέση που συνδέει τα πετρώματα μεταξύ τους. Γνώρισαν τον τρόπο που λειτουργεί ένα ηφαίστειο παρατηρώντας συσκευή προσομοίωσης ηφαιστείου. Έφτιαξαν τα δικά τους ιζηματογενή πετρώματα με στρώσεις από καραμέλα και κοχύλια, τα οποία πήραν μαζί τους για το σχολείο τους. Πραγματοποίησαν εικονικές πτήσεις πάνω από την Νάξο του 1988 και 1960 με στερεοσκοπική παρατήρηση αεροφωτογραφιών. Πραγματοποίησαν στον υπολογιστή γεωλογικές εφαρμογές που αφορούν σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις για την Πορτάρα. Το Πολιτιστικό Κέντρο της πρώην Σχολής των Ουρσουλινών γέμισε από δημιουργική χαρά και νεανικό ενθουσιασμό. Οι επιστήμονες ακούραστα επανέλαβαν τις δραστηριότητες και τα πειράματα πολλές φορές έτσι ώστε οι μαθητές που επισκέφτηκαν τον χώρο μπόρεσαν όλοι να εμπλακούν με τις δραστηριότητες.
Η Οργανωτική επιτροπή νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει:
Α. Τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τις διαλέξεις, τις εκθέσεις και τις δραστηριότητες του διημέρου και συγκεκριμένα τους (με τη σειρά που εμφανίστηκαν στο πρόγραμμα του διημέρου): Λεονάρδο Χατζηανδρέου - Πυρηνικό Φυσικό, Ξενοφών Μουσά - Αστρονόμο, καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ειρήνη Λιάπη - Χημικό MSc εκπαιδευτικό Δ.Ε, Στυλιανό Γιαμπουρά -Χημικό εκπαιδευτικό Δ.Ε, Σοφία Κρητικού Φυσικό MSc -εκπαιδευτικό Δ.Ε, Διονύσιο Κριάρη, Μαθηματικό Κατασκευαστή ομοιωμάτων αρχαίων οργάνων, Ιωάννη Σομαλακίδη - Φυσικό Πρόεδρο WRO Hellas – STEM Education, Ελισάβετ Ρώτα Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Η/Υ MSc εκπαιδευτικό Δ.Ε, Ευαγγελία Χίου Πολιτικό Μηχανικό ΑΣΕΤΕΜ, εκπαιδευτικό Δ.Ε., Δρ. Δρ. MSc Νίκη Ευελπίδου - Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανταλένα Τσατσοπούλου-Πρωτονοταρίου MD, Παιδίατρο, Αγγελική Ασημάκη PhD Καθηγήτρια Καρδιακής Παθολογικής Ανατομίας Πανεπιστήμιο Harvard, Βοστόνη, ΗΠΑ, Scott Harris καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο South Carolina, ΗΠΑ, κ. Δάφνη Ποντικού Γεωλόγο MSc.
Β. Βασίλειο Μπάκαλο, φωτογράφο
Γ. Τη μαθητική ομάδα Ρομποτικής του 2ου Γυμνασίου Νάξου: Τερζίδη Γρηγόρη, Σιδερή Κώστα, Χαλίλι Ρεντιάν, Σιδερή Χρήστο, Καπρή Γιώργο, Φιορέλ Κεφαλίγια, και Αγγελή Κώστα, οι οποίοι δεν απέδειξαν μόνο ότι είναι ικανότατοι κατασκευαστές ρομπότ, αλλά ανέδειξαν και επικοινωνιακές ικανότητες εξηγώντας με υπομονή και προσήνεια τις εφαρμογές της ρομποτικής σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης.
Δ. Για την τιμητική παρουσία τους στην εκδήλωση, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κύριο Χρήστο Μιχαλόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Τοτόμη Πρωτονοτάριο, τον Έπαρχο Νάξου κ. Ιωάννη Μαργαρίτη.
Ε. Το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη συνεργασία.
ΣΤ. Την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών Νάξου για την υποστήριξη.
Ζ. Τον Αντιδήμαρχο Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανό - Ξενοδοχείο Γρόττα και τη Blue Star Ferries για την ευγενική χορηγία τους.
Η. Τους εκπαιδευτικούς Ειρήνη Ζαζάνη, Πέτρο Κουτρούλη, Ζωή Τζαννίνη, Ειρήνη Λιάπη, Ευαγγελία Χίου, Ελισάβετ Ρώτα, Φανή Ρόδα, Κυριακή Ισπανοπούλου, Δήμητρούλα Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Πουρνάρα, Ευδοξία Ψαρρά, Ντιάνα Χριστίνα Μουρεσάν, τις ιατρούς Ανταλένα Τσατσοπούλου και Θέκλα Κίζη, από το ΕΚΦΕ Νάξου τον υπεύθυνο κ. Νίκο Βαθρακοκοίλη, τη γραμματέα του 2ου Γυμνασίου Νάξου κα Αντωνία Μαύρου, τον κ. Γιάννη Σέρβο και την κα Φωτεινή Σαντοριναίου για την πολύτιμη βοήθειά τους, καθώς και τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου που βοήθησαν πολύ.
Θ. Τους Σχολικούς Συμβούλους κ. Νικόλαο Ρούμελη και κα Κυριακή Κουκουλή για την υποστήριξη.
Να σημειώσουμε ότι οι ομιλητές μας άφησαν οπτικοακουστικό υλικό για εκπαιδευτική χρήση, οπότε είναι στη διάθεση όποιου εκπαιδευτικού επιθυμεί να το δανειστεί και να το προβάλει στην τάξη του.
Ευχόμαστε το 1ο Πανηγύρι των Επιστημών ν’ αποτελέσει την αρχή, ώστε σε επόμενες χρονιές το Πανηγύρι αυτό της Επιστήμης και της Τέχνης να είναι αποτέλεσμα ευδόκιμου συνεργασίας περισσοτέρων σχολείων και φορέων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το CONSUME-LESS MED Νάξου στηρίζει τις «Δεύτερες Ευκαιρίες»
17 Δεκ. 2018 - 12:56 - Λειτουργικός Αναλφαβητισμός: Κανένα παιδί στην Α' Δημοτικού πριν τη συμπλήρωση έξι ετών
7 Ιαν. 2025 - 17:58 - Σχολεία 2025: Πόσα τριήμερα φέρνει στους μαθητές η νέα χρονιά
3 Ιαν. 2025 - 19:33 - Γιατί οι φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους
3 Ιαν. 2025 - 16:32 - Χρονιά με μεγάλα κενά, αλλά και διακρίσεις
3 Ιαν. 2025 - 6:17