"Όποιος υψώνει τον εαυτό του, θα ταπεινωθεί και όποιος τον ταπεινώνει θα υψωθεί"

Την παραβολή του Ιησού, για τον τελώνη και τον Φαρισαίο, οι οποίοι προσεύχονται ενώπιον του Θεού, αναλύει σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Σύμφωνα με το κατά Λουκά Ευαγγέλιο, ο Ιησούς μιλώντας προς τους μαθητές Του, τους αναφέρει την παραβολή, με την ταυτόχρονη προσευχή ενός Φαρισαίου και ενός τελώνη. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι τελώνες ήταν εκείνα τα χρόνια θεωρούνταν αμαρτωλοί και ανάξιοι της Χάρης του Κυρίου.

Κατά την παραβολή, ο Φαρισαίος, προσευχόμενος, ευχαριστεί το Θεό, που δεν είναι αμαρτωλός και ξεκινά να Του αναφέρει όλες τις αγαθοεργίες και τις προσωπικές του αρετές, καθώς και την πιστή τήρηση των επιταγών του Νόμου, κατακρίνοντας όλους τους υπόλοιπους. Αντίθετα, ο τελώνης, στέκεται πιο πίσω, σκυφτός, μετανοημένος, ικετεύοντας τον Θεό να τον σπλαχνιστεί, εφόσον είναι αμαρτωλός.

Ο Ιησούς, κλείνει την παραβολή λέγοντας, πως «σας βεβαιώνω, πως αυτός (σ.σ. ο τελώνης) έφυγε για το σπίτι του αθωωμένος και συμφιλιωμένος με το Θεό, ενώ ο άλλος όχι. Διότι όποιος υψώνει τον εαυτό του, θα ταπεινωθεί και όποιος τον ταπεινώνει θα υψωθεί».

Όπως τονίζει ο π. Γιάννης, «όταν βάζουμε το Εγώ μας στο κέντρο, καμία σχέση πια δε λειτουργεί σωστά», αναφερόμενος στη στάση του Φαρισαίου, ενώ όσον αφορά στην προσευχή του τελώνη σημειώνει, πως δεν δικαιώθηκε λόγω ταπεινοφροσύνης, δεδομένου, ότι «ακόμη και η ταπεινοφροσύνη δεν έχει ως ανταμοιβή το Θεό». Αντίθετα, δικαιώθηκε «γιατί άνοιξε την καρδιά του στην ευσπλαχνία του Θεού, και αυτή η ευσπλαχνία του Θεού Τον κάνει παντοδύναμο και πανάγαθο».