Της Μαρίας Ρώτα

Αιμοδοσία Η πολύτιμη προσφορά στον άνθρωπο

  • Παρασκευή, 4 Ιουνίου, 2021 - 06:12

“Πολύτιμο το αίμα, αυτός ο “χυμός” του σώματος"! Ήταν τα λόγια του πατέρα της Ιατρικής, του Ιπποκράτη. Είναι αυτός ο πολύτιμος “χυμός” που σώζει ζωές. Θαυμάζω και εκτιμώ βαθύτατα την προσφορά των αιμοδοτών. Είναι στ' αλήθεια μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων, με σπάνιο αίσθημα αλληλεγγύης προς τον άλλον άνθρωπο και με πλήρη αφιλοκέρδεια, αφού ποτέ δεν θα μάθουν ποιος ασθενής “υποδέχθηκε” το αίμα τους και ποτέ δεν θα ακούσουν ένα ευχαριστώ από τον άνθρωπο που σώθηκε η ζωή τους από το αίμα τους.

Η Προσφορά του π. Αντώνη Βουτσίνου στην Αιμοδοσία

“Η ζωή και η φυσική υγεία είναι πολύτιμα αγαθά που ο Θεός μας εμπιστεύεται. Οφείλουμε να φροντίζουμε γι' αυτά με λογικό τρόπο, υπολογίζοντας τις ανάγκες του άλλου και του κοινού καλού” (Κατήχηση Καθολικής Εκκλησίας αρ. 2288)

Εμπνευσμένος από τη διδασκαλία της Εκκλησίας, αλλά κυρίως από την εντολή του Θεού “θα αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου”, ο πατέρας Αντώνιος Βουτσίνος, εδώ και 50 χρόνια, θεωρώντας το συνάνθρωπο “ως άλλο εαυτό του”, επιδόθηκε με θέρμη στο έργο της εθελοντικής αιμοδοσίας. Το αίμα είναι πολύτιμο αγαθό που δεν αναπαράγεται, αλλά δωρίζεται και η αιμοδοσία είναι ύψιστη πράξη αλληλεγγύης και αγάπης, την οποία, με τη συμβολή του π. Αντώνη, εξοικειώθηκαν να ασκούν με συνέπεια εκατοντάδες συμπολίτες μας, σώζοντας αμέτρητες ανθρώπινες ζωές. Η μαχητικότητά του, η αφοσίωσή του στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στο δικαίωμα της φροντίδας της ανθρώπινης ζωής, έφεραν καρπούς και σ' αυτόν τον τομέα της φιλανθρωπίας στον οποίο αφιερώθηκε ολόψυχα. Εκφράζουμε το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας στο πρόσωπό του, γιατί ως ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας καθημερινά κάνει πράξη την εντολή της αγάπης του Ιησού Χριστού “θα αγαπήσεις τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου”.

Αγαπητέ μας πατέρα Αντώνη, σε ευχαριστούμε για την πολύτιμη προσφορά σου!

+Πέτρος Στεφάνου
Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης

Αιμοδοσία –“ Ύμνος στην Κοινωνία”

Με αυτόν τον τίτλο, ο αείμνηστος και αλησμόνητος, αλλά και άριστος γιατρός Θεόδωρος Σπανός, έχει αφήσει ένα εκπληκτικό βιβλίο το “Ύμνος στην Κοινωνία”. Τα κείμενα του βιβλίου είναι άριστα και είναι σημαντικό το ότι έχει τιμήσει και την αρχαία Ελληνική δραστηριότητα των ανθρώπων όσον αφορά την υγεία τους. Επισκέφθηκε και γνώρισε όλη την Ελλάδα, γνώρισε γιατρούς και ιδιαίτερα όσους ασχολήθηκαν για την υγεία των ανθρώπων ως εθελοντές αιμοδότες. Σ' ένα μέρος των κειμένων του αναφέρει: “... είναι σημαντική η συνδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδος που δημιούργησε πυρήνες εθελοντών αιμοδοτών... Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε σε έναν παλαιό και θερμό εθελοντή αιμοδότη, αλλά και εξαίσιο άνθρωπο με υψηλό ήθος και καλλιέργεια, τον πατέρα Αντώνιο Βουτσίνο, καθολικό κληρικό από τη Σύρο, που υπήρξε πρωτοπόρος στο χώρο του, έχοντας ιδρύσει και προεδρεύσει για πολλά χρόνια ενός εύρωστου, δραστήριου και με ευρεία κοινωνική αναγνώριση συλλόγου. Η προσφορά του συλλόγου είναι άριστη και πανανθρώπινη. Έσωσαν ζωές ανθρώπων, όχι μόνο στο νησί τους, αλλά και σε άλλες περιοχές όταν τους ζητήθηκε...”

Αξίζει να ευχαριστήσουμε θερμά τον πατέρα Αντώνιο Βουτσίνο, εμείς οι Συριανοί και όχι μόνο, για την ανεκτίμητη προσφορά του προς τον άνθρωπο που κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Αλλά την κερδίζει από το αίμα του ανθρώπου που θα του προσφερθεί με τη βοήθεια του πατέρα Αντώνη, στο νησί μας και όχι μόνο. Στο βιβλίο του ο γιατρός Θ. Σπανός έγραφε με ιδιαίτερη φροντίδα τη γνωριμία του με τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και τη γνωριμία του με τους ανθρώπους που φρόντιζαν να προσφέρουν το αίμα τους στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Θερμές ευχαριστίες στον πατέρα Αντώνιο Βουτσίνο για την φροντίδα του στη ζωή των ανθρώπων.

Ο Πατήρ Αντώνιος της προσφοράς

“Έχουμε βαθιά ευγνωμοσύνη για ένα ξεχωριστό κληρικό

που πάνω του έχουν “ακουμπήσει χιλιάδες πιστοί,

Έχουν ευεργετηθεί τα μέγιστα.

Από μια ιδέα που είχε ο πατήρ Αντώνιος Βουτσίνος,

όταν δημιούργησε την εθελοντική αιμοδοσία Σύρου

Με την οποίαν έδειξε την οφειλή με συνέπεια στο λαό του

Απέναντι στο αγαθό δώρο του Θεού

που μόνον μεταξύ ανθρώπων μπορεί να δοθεί

Ένα δύσκολο έργο που έδειξε να αισθάνεται οφειλέτης της ζωής

Στυλοβάτης του Νοσοκομείου Σύρου.

Επί σειρά ετών το πνεύμα θυσίας που δίδασκε ο Ιησούς

Το έκανε πράξη πρωτοπόρα σε όλη την Ελλάδα

Σωτήρια προσφορά στο σύνολο των αναγκεμένων

Νοιώθουμε την ανάγκη να τον ευχαριστήσουμε

Που πραγματοποίησε τη θεία θέληση στη γη

Χωρίς να υπολογίζει ευθύνη και κούραση

Συμφιλιώθηκε σε μεγάλες απαιτήσεις

Απέναντι στον πόνο έδωσε την προσφορά

Για ότι έπραξε του ευχόμαστε

Να έχει κάθε μέρα εσωτερική αναγέννηση

Και να αισθάνεται σίγουρα ότι έχει επιλέξει το καλό

Κατόρθωσε να κερδίσει αγάπη και σεβασμό

Να έχετε υγεία πατέρα Αντώνη

για όλες τις προσφορές σας στους ανθρώπους”

Είναι κείμενο της Γεωργίας Λούβαρη

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα