Οφείλουμε να μην ξεχνάμε
- Δευτέρα, 24 Μαΐου, 2021 - 06:17
Φόρο τιμής στα αθώα θύματα της Ποντιακής Γεντοκτονίας, μιας από τις πιο μελανές και αιματοβαμμένες σελίδες της ιστορίας του Έθνους μας, απέτισε και φέτος το νησί της Σύρου.
Ο μήνας Μάιος είναι ταυτισμένος στη συνείδηση των Ελλήνων με δύο μεγάλες τραγωδίες του Ελληνισμού, την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου του 1453 και την έναρξη της τελευταίας φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαΐου 1919.
Το 2019 ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού. Στο κατώφλι της νέας εκατονταετηρίδας ο αγώνας για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας συνεχίζεται με την ίδια θέρμη.
Η 19η Μαΐου, η ημέρα που ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της ολοκληρωτικής εκκαθάρισης της Ανατολής από τους χριστιανικούς πληθυσμούς αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος. Αυτή τη μέρα καθιέρωσε η Ελληνική Βουλή ως ημέρα μνήμης με το Νόμο 2193 του 1994. Έκτοτε, η 19η Μαΐου τιμάται από Αρχές, Φορείς, Σωματεία και Συλλόγους.
Κηλίδα στην ιστορία του ανθρώπινου γένους
Οι εκδηλώσεις μνήμης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Σύλλογο Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος».
Στο πλαίσιο αυτό, τελέστηκε με απόλυτη τάξη επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, μετά το πέρας της οποίας εκφωνήθηκε σύντομη ομιλία από την κα. Χριστίνα Καριοφυλλίδη, μέλος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου.
Όπως η ίδια τόνισε, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημίας, πέρυσι και φέτος δεν διοργανώθηκαν εκτενείς επετειακές εκδηλώσεις. «Διανύοντας μια περίοδο πανδημίας, σεβόμαστε πλήρως τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του ιού. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μας με ενότητα και πειθαρχία ανταποκρίθηκε σε αυτή τη δοκιμασία». Μία μικρή λοιπόν αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας βρέθηκε εδώ για να καταθέσει ένα στεφάνι και να ανάψει ένα κερί για όλους τους ανθρώπους μας που εξοντώθηκαν, που μάτωσαν, που ατιμάστηκαν, που βασανίστηκαν, που εκτελέστηκαν μαζικά, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στις πορείες θανάτου και τα καταναγκαστικά έργα, που εκτοπίστηκαν και που αποκόπηκαν από την πατρώα γη. Και αυτό είναι γενοκτονία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καριοφυλλίδη.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως όσα, χρόνια και να περάσουν, ό,τι κι αν μεσολαβήσει, θα αποτελούν κηλίδα στην ιστορία του ανθρώπινου γένους όσα διαδραματίστηκαν τη δεκαετία 1913-1923 στη Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.
Αμέσως μετά κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού του Ξηροκάμπου από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων, Μάρκο Δαδάο, τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα, εκπροσώπους του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και τους αδελφούς Συλλόγους Βορειοελλαδιτών και Μικρασιατών Σύρου.
Στο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο κ. Λειβαδάρας σημείωσε πως «η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί όχι μόνο δικαίωση για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και χρέος ολόκληρης της ανθρωπότητας ώστε να μην επιτρέψει να επαναληφθούν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ευχαριστήρια ανακοίνωση Συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου
29 Μαΐου. 2019 - 16:58 - Θρησκευτικές και πατριωτικές αναμνήσεις
20 Μαΐου. 2019 - 6:18 - Οφειλόμενη τιμή στους 353.000 νεκρούς
21 Μαΐου. 2018 - 6:17 - «Κατακλυσμός» συναισθημάτων
25 Μαΐου. 2016 - 22:26 - Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
12 Μαΐου. 2016 - 6:10