Ισραήλ σε Χαμάς: Απελευθέρωση ομήρων μέχρι τα μεσάνυχτα ή αρχίζει ξανά ο πόλεμος

  • Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, 2023 - 20:23
(Photo by JACK GUEZ / AFP)

H εμπλοκή της διαδικασίας απελευθέρωσης του δεύτερου γκρουπ ομήρων από τη Χαμάς έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει δώσει τελεσίγραφο μέχρι τα μεσάνυχτα. Αν το αδιέξοδο συνεχιστεί, η κατάπαυση του πυρός θα τερματιστεί και θα ξεκινήσουν και πάλι οι επιχειρήσεις.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καθυστερήσει τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης ομήρων μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα αφήσει τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα.

Οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ της τρομοκρατικής οργάνωσης πρόσθεσαν ότι οι απελευθερώσεις ομήρων θα καθυστερήσουν εάν το Ισραήλ δεν τηρήσει τους συμφωνηθέντες όρους για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών στη Λωρίδα, όπως απαιτεί η συμφωνία, και ο στρατιωτικός σύνδεσμος του Ισραήλ COGAT με τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 50 από αυτά τα φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα.

Λίγο νωρίτερα, μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωση «ξεκίνησε να παραδίδει τη δεύτερη ομάδα» των ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση των Ταξιαρχιών δεν επιβεβαιώνει αυτήν την εκδοχή.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι όμηροι δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στον Ερυθρό Σταυρό.

Αρχικά, υπήρξαν πληροφορίες από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ότι σήμερα θα αφεθούν ελεύθεροι 14 όμηροι και θα αποφυλακιστούν 42 Παλαιστίνιοι, αλλά εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV διευκρίνισε ότι η Χαμάς θα αφήσει 13 ομήρους σε αντάλλαγμα για 39 Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι όμηροι (γυναίκες και παιδιά) που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Μπεερί στις 7 Οκτωβρίου και έκτοτε κρατούνταν στα τούνελ των τρομοκρατών στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή αφέθηκαν ελεύθεροι συνολικά 24 όμηροι (13 Ισραηλινοί -εννέα γυναίκες και τέσσερα παιδιά-, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος), ενώ σήμερα, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, θα αφεθούν περισσότερα παιδιά. 

Δείτε εδώ αναλυτικά 

Πηγή liberal.gr