Απομακρύνθηκε το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου GOODFAITH από την περιοχή Πέζα της Άνδρου

Ρυμούλκηση και απομάκρυνση του “GOODFAITH”

  • Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2015 - 06:10

Παρελθόν αποτελεί η παρουσία του κουφαριού του φορτηγού πλοίου GOODFAITH, το κουφάρι του οποίου απομακρύνθηκε 5 μήνες αφότου είχε προσαράξει στις βόρειες ακτές του νησιού της Άνδρου, τον Φεβρουάριο του 2015.

Στις 10 Φεβρουαρίου, ο πλοίαρχος του Φ/Γ GOODFAITH, σημαίας Κύπρου, ενημέρωσε Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ότι το πλοίο, που έπλεε κενό φορτίου, έχει προσαράξει στις βόρειες ακτές της Άνδρου και παρουσιάζει εισροή υδάτων, δηλώνοντας παράλληλα, την εγκατάλειψή του. Κύρια αιτία της προσάραξης ήταν οι ισχυρότατοι άνεμοι που έπνεαν στη θαλάσσια περιοχή και κατά τόπους ξεπερνούσαν τα 10 μποφόρ.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα, όταν απομακρύνθηκαν με ασφάλεια όλα τα μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου, ξεκίνησαν από τις εμπλεκόμενους φορείς οι διαδικασίες για την ασφαλή απομάκρυνσή του από την περιοχή Μικρά Πέζα.

«Ο Δήμος παρακολουθούσε από κοντά τις εξελίξεις»

Σύμφωνα με την ενημέρωση προς τους πολίτες, που ανάρτησε ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, στον προσωπικό λογαριασμό του σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, «ο Δήμος σε συνεργασία με ναυτιλιακά γραφεία Ανδριωτών, εξειδικευμένους νομικούς για ναυτιλιακές υποθέσεις και πάντα σε συνεργασία καθημερινή με το Λιμεναρχείο Άνδρου και τον Λιμενάρχη, παρακολουθούσε από κοντά τις εξελίξεις για την απομάκρυνση του πλοίου».

Όπως τόνισε ο κ. Σουσούδης, «φοβούμενοι τα χειρότερα για ρύπανση και περιβαλλοντικές καταστροφές της ευρύτερης περιοχής, είχαμε καθημερινή ενημέρωση και συνεργασία με φορείς από την πρώτη μέρα του συμβάντος, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά προς όφελος του νησιού μας», ενώ «όσοι μας κατηγόρησαν για κωλυσιεργία διαψεύστηκαν εκ του αποτελέσματος, καθότι ο Δήμος είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση. Έγγραφα προς το λιμεναρχείο προς το Υπουργείο, προς την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου, προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία και όπου ήταν απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ομαλή απομάκρυνση του πλοίου. Σε διαφορετική περίπτωση είχαμε προειδοποιήσει πως θα προβαίναμε σε ασφαλιστικά μέτρα για αποζημιώσεις προς τον Δήμο, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές βλάβες που θα υφίστατο το νησί μας».

Η διατήρηση των χαμηλών τόνων και η αναμονή για τις εξελίξεις, οδήγησε, σύμφωνα με το δήμαρχο στην επιτυχή τελική του απομάκρυνση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 10 Ιουλίου.

Το σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Άνδρου

Ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας απομάκρυνσης του ναυαγίου από τις βόρειες ακτές της Άνδρου, πραγματοποίησε ο Δήμος, μέσω ανακοίνωσής του:

«Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 10 Ιουλίου, μετά από εργασίες που κράτησαν σχεδόν δυο μήνες, η αποκόλληση και απομάκρυνση του πλοίου GOODFAITH, κυπριακών συμφερόντων, από την περιοχή «Μικρά Πέζα», όπου είχε προσαράξει, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής, στις 11 Φεβρουαρίου 2015.

Η επιχείρηση αποκόλλησης, που έγινε υπό το άγρυπνο βλέμμα και τη στενή παρακολούθηση του Λιμεναρχείου Άνδρου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθούν όλοι οι κανόνες και δεν θα υπάρξει θαλάσσια ρύπανση, διήρκεσε 19 ώρες και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Σε αυτήν έλαβαν μέρος ένας πλωτός γερανός, δυο ρυμουλκά, ένα σκάφος αντιρρύπανσης και ένα βοηθητικό σκάφος.

Οι εργασίες προετοιμασίας της αποκόλλησης ξεκίνησαν στις 20 Μαΐου, με την παρουσία πλωτού γερανού και διαφόρων σκαφών, ανάμεσα στα οποία υπήρχε και ένα σκάφος για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης. Αρχικά αντλήθηκαν καύσιμα και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν όλα τα κομμάτια του πλοίου που θα μπορούσαν να απομακρυνθούν, ώστε αυτό να γίνει ελαφρύτερο και, τελικά, να αποκολληθεί πιο εύκολα.

Κάθε κομμάτι που κοβόταν το τοποθετούσε ο πλωτός γερανός σε φορτηγίδες, οι οποίες μετέφεραν αμέσως τα κομμάτια στον Πειραιά. Έτσι, ούτε ένα κομμάτι από αυτά που κόπηκαν και μεταφέρθηκαν δεν χρειάστηκε να τοποθετηθεί προσωρινά στην παραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε δοθεί στον Δήμο Άνδρου και στις λιμενικές αρχές. Τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθεί και ο υποθαλάσσιος έλεγχος, με ειδικά σκάνερ ανίχνευσης μετάλλων, ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξε επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σε όλο το διάστημα, από την ημέρα της προσάραξης μέχρι την ολοκλήρωση της αποκόλλησης, ο Δήμος Άνδρου –σε στενή συνεργασία με το Λιμεναρχείο και τον Λιμενάρχη Άνδρου- παρακολούθησε από πολύ κοντά το θέμα και έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διαφυλάξει ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει θαλάσσια ρύπανση. Συγκεκριμένα:

- Ανέθεσε σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο την εκπροσώπηση του Δήμου σπέναντι στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, καθώς και στην ασφαλιστική εταιρεία, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

- Απέστειλε επιστολές στο αρμόδιο Υπουργείο, στις υπηρεσίες και την ασφαλιστική εταιρεία, ζητώντας να τηρηθούν όλοι οι κανόνες κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης του πλοίου, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός του.

- Ζήτησε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση για το σχέδιο αποκόλλησης και ρυμούλκησης του GOODFAITH, καθώς και ενημέρωση για τους λόγους που επιλέχτηκε το συγκεκριμένο σχέδιο αποκόλλησης και όχι κάποιο άλλο. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας Swedish, και σε αυτήν πήραν μέρος ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, με ειδικούς συνεργάτες του, καθώς και το εξουσιοδοτημένο νομικό γραφείο του Δήμου Άνδρου. Έγινε λεπτομερής παρουσίαση όλων των σχεδίων που είχαν κατατεθεί προκειμένου να γίνει η αποκόλληση και ακολούθησε αναλυτική και λεπτομερής επεξήγηση γιατί επελέγη, τελικά, η συγκεκριμένη μέθοδος, με την οποία ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση.

- Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας SPANOPOULOS GROUP, που είχε αναλάβει το έργο της αποκόλλησης, με τον διευθυντή της ασφαλιστικής εταιρείας Swedish, κάπτεν John Owen, μετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Άνδρου, παρουσία και του Λιμενάρχη, παρουσιάζοντας το σχέδιο αποκόλλησης και διαβεβαιώνοντας ότι το πλοίο δεν πρόκειται να αποκοπεί, όπως και έγινε.

Στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας και της λεπτομερούς ενημέρωσης κάθε Ανδριώτισσας και κάθε Ανδριώτη, ο Δήμος πρόκειται δημοσιοποιήσει την σχετική έκθεση του Λιμεναρχείου, μόλις αυτή ολοκληρωθεί και αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.»

Ετικέτες: