Εξασφάλιση εβδομαδιαίων τουριστικών «πακέτων», κατόπιν συνεργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου και ταξιδιωτικού πρακτορείου της Σύρου, με πρακτορείο της Μυκόνου

Η ιδιωτική πρωτοβουλία αποδίδει καρπούς

Επίσκεψη 25 Ρουμάνων πρακτόρων στη Σύρο, για γνωριμία με τον προορισμό

Τη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συνέργειας, προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης, απέδειξαν η Ένωση Ξενοδόχων Σύρου, σε συνεργασία με ιδιωτικό τουριστικό πρακτορείο, εξασφαλίζοντας εβδομαδιαία πακέτα διακοπών, 50 ατόμων, με προορισμό τη Σύρο.

Μία αξιέπαινη προσπάθεια, από την πλευρά των επιχειρηματιών του τουρισμού, υλοποιείται αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού και στοχευμένου σχεδιασμού, στην κατεύθυνση του «ξεκλειδώματος» των αναπτυσσόμενων τουριστικών αγορών, προς όφελος της ανάπτυξης της Σύρου, με καθοριστικό ρόλο να παίζει η εξωστρέφεια και η επίτευξη στρατηγικών συνεργασιών.

Έπειτα από προσεγμένες ενέργειες προβολής του νησιού σε συγκεκριμένες αγορές, στις οποίες προχώρησαν από κοινού το ταξιδιωτικό πρακτορείο «Siros Travel», του κ. Αντώνη Μαραγκού, με την Ένωση Ξενοδόχων Σύρου, επιτεύχθηκε συνεργασία με ταξιδιωτικό πρακτορείο της Μυκόνου, μέσω της οποίας η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, εντάσσεται σε ταξιδιωτικά «πακέτα», που απευθύνονται στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας, με τους συνεργαζόμενους επιχειρηματίες να μη σταματούν εδώ, αλλά να προσβλέπουν και σε περισσότερες αντίστοιχες ενέργειες, προτρέποντας τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, εμπλεκόμενο άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, σε συμμετοχή, προκειμένου αυτές να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Εντατική προετοιμασία με άμεσα αποτελέσματα

Όπως εξήγησε, με δηλώσεις του στην εφημερίδα ο κ. Μαραγκός, επικεφαλής του Συριανού ταξιδιωτικού πρακτορείου, η προετοιμασία για τις ενέργειες, που υλοποιούνται αυτό το διάστημα, είχε ξεκινήσει ήδη από την παρουσία του γραφείου με την Ένωση Ξενοδόχων, στη διεθνή τουριστική έκθεση του Βουκουρεστίου στις αρχές του χρόνου. «Εκτός από την έκθεση του Βουκουρεστίου, παραβρέθηκα και στην έκθεση της Σερβίας στο Βελιγράδι, αλλά και σε έκθεση στην Πολωνία. Αυτό που πετύχαμε αρχικά, είναι να ξεκινήσουμε από φέτος να έρχονται μεμονωμένοι τουρίστες στη Σύρο, Πολωνοί, Ρουμάνοι και Σέρβοι».

Όπως επεσήμανε, παράλληλα με την προβολή στις διεθνείς εκθέσεις, η σύμπραξη των ιδιωτών προσέγγισε και τα Πατριαρχεία της Σερβίας και της Ρουμανίας, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών για προσκυνηματικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό, η πρωτοβουλία του γραφείου και της Ένωσης Ξενοδόχων κατάφερε το… ακατόρθωτο, μέσα από την προβολή στις συγκεκριμένες εκθέσεις, θέτοντας ως προορισμό τη Σύρο, για το φετινό καλοκαίρι, δεδομένου, ότι το σύνηθες είναι, κατά την παρουσία των φορέων σε αυτού του τύπου τις διοργανώσεις προβολής, ο χρονικός ορίζοντας του προγραμματισμού να αφορά στην επόμενη ή μεθεπόμενη σεζόν και όχι την τρέχουσα.

Έλευση τουριστικών πρακτόρων στη Σύρο

Όσον αφορά στη συνεργασία, που θα φέρει στη Σύρο ταξιδιωτικούς πράκτορες και τουρίστες από τη Ρουμανία, με αποτέλεσμα την διάδοση της φήμης του νησιού, ως τουριστικού προορισμού στη συγκεκριμένη αγορά, ο κ. Μαραγκός σημείωσε, πως «δεδομένου, ότι ο αποκλειστικός συνεργάτης του γραφείου στη Μύκονο, το «Azzurro Travel», δουλεύει με αυτούς τους ανθρώπους ήδη δύο χρόνια τώρα, με τη διαφορά, ότι μέχρι τώρα πρόσφερε πακέτα μόνο για τη Μύκονο, συνέβαλε και στήριξε την προσπάθειά μας, ως αποκλειστικοί συνεργάτες, ώστε να μπει και η Σύρος από φέτος ως προορισμός».

Μέσα από την αλληλοστήριξη των επιχειρήσεων από τα δύο νησιά, επισφραγίστηκε η συμφωνία, μέσω της οποίας, όπως εξήγησε ο κ. Μαραγκός, «θα υπάρξουν 14 πτήσεις, η πρώτη εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 15  Ιουνίου, και για κάθε Τετάρτη, έως και την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου. Αυτές οι πτήσεις θα έχουν 50 Ρουμάνους, οι οποίοι θα μείνουν σε διάφορα καταλύματα της Σύρου, με κατάταξη από τρία έως τέσσερα αστέρια. Τα πακέτα, που πωλούνται για τις συγκεκριμένες πτήσεις, είναι είτε 7 ημέρες στη Μύκονο, είτε 5 ημέρες στη Σύρο και 2 ημέρες στη Μύκονο».

Όπως ενημέρωσε, «με την πρώτη πτήση, που έφτασε στη Μύκονο χτες, κατέφτασαν 25 Ρουμάνοι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό του μεγάλου Tour Operator, ο οποίος έκλεισε τη συμφωνία», ενώ σημείωσε, πως την Παρασκευή 17 Ιουνίου, οι πράκτορες αναμένεται να αφιχθούν στο νησί της Σύρου, συνοδευόμενοι από τον κ. Μαραγκό, όπου θα τους υποδεχτούν μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων, προκειμένου να ξεκινήσει η γνωριμία τους με το νησί και η ξενάγησή τους στα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος.

Στρατηγικό σχέδιο για είσοδο σε υποσχόμενες αγορές

Παράλληλα, ωστόσο, η Ένωση Ξενοδόχων με την πολύτιμη βοήθεια του ταξιδιωτικού πρακτορείου, προσδοκά σε περαιτέρω στοχευμένες κινήσεις, για την προσέλκυση επισκεπτών από νέες αγορές του εξωτερικού, οι οποίες, ωστόσο, ενδείκνυνται και για τα δεδομένα του νησιού.

«Σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων έχουμε στρατηγικό πλάνο, το οποίο και στηρίζει στο σύνολό της η Ένωση, διότι πιστεύουμε τις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είναι ανερχόμενες και ραγδαία αναπτυσσόμενες, ενώ παράλληλα, δεν υπάρχει και ο ίδιος ανταγωνισμός, όπως συμβαίνει με τις δυτικές χώρες, των οποίων οι τουρίστες επιθυμούν να επισκεφτούν Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα περισσότερο προβεβλημένα νησιά. Υπάρχει πολύ συγκεκριμένε έρευνα, που έχουμε κάνει, για να επιλέξουμε αυτές τις αγορές», τόνισε ο κ. Μαραγκός.

Ταυτόχρονα, όπως υποστήριξε, άλλες αγορές, στις οποίες αναμένεται να στραφεί, σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού στη Σύρο, είναι η Αίγυπτος και το Ιράν, «ενώ επίσης από τις Ασιατικές χώρες, είναι και η Κίνα, η Κορέα, το Πακιστάν και η Ινδία και πάλι για συγκεκριμένους λόγους».

Σε ό,τι αφορά δε τη σημασία της αφύπνισης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία για αρκετά χρόνια βρισκόταν σε “λήθαργο”, για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, πέρα από τις όποιες ενέργειες, δύναται να πραγματοποιήσει στο μέτρο που του αντιστοιχεί ο Δήμος, ο κ. Μαρακγός, όντας ένας εκ των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου στο νησί, υπογράμμισε, πως είναι καταλυτική.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις στη Σύρο, οι οποίες στηρίζουν τις ενέργειες του πρακτορείου και κατ’ επέκταση της Ένωσης Ξενοδόχων. Όπως καταλαβαίνετε μία ιδιωτική επιχείρηση μόνη της, όπως το πρακτορείο, δεν μπορεί, φυσικά, να στηρίξει μεμονωμένες κινήσεις, που να αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και με την παρουσία του σε διεθνείς εκθέσεις. Η Ένωση Ξενοδόχων, έχει στηρίξει αυτές τις προσπάθειες στο μέγιστο βαθμό και πιστεύω ότι στηρίξει και οποιονδήποτε άλλο επιχειρήσει μία αντίστοιχη πρωτοβουλία. Δεν νομίζω, ότι “χαρίζονται” σε κανέναν. Αν υπάρξει κινητοποίηση και από άλλους, θα έχει τη δυνατότητα να στηριχθεί επίσης, δεδομένου, ότι υπάρχει συνολική ωφέλεια για το ίδιο το νησί», υποστήριξε.

Δεδομένου, ότι έννοιες, όπως η εξωστρέφεια και η συνέργεια, τόσο μεταξύ των επιχειρήσεων του νησιού, όσο και μεταξύ επιχειρήσεων της Σύρου, με αντίστοιχες σε άλλα, περισσότερο ανεπτυγμένα τουριστικά, κοντινά νησιά, για παροχή υπηρεσιών υψηλότερου επιπέδου στον επισκέπτη, ήταν σχεδόν άγνωστες για τον ιδιωτικό τομέα, λόγω της επανάπαυσης στη μετριοπάθεια, η συνειδητοποίηση της επιτακτικής ανάγκης εντονότερης δραστηριοποίησης και ανάληψης πρωτοβουλιών, από την πλευρά των ίδιων των επιχειρηματιών, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο, για το μέλλον του νησιού, στον τουριστικό τομέα.

 

Οι τουριστικοί πράκτορες από τη Ρουμανία κατέφτασαν το μεσημέρι της Παρασκευής, με τις πρώτες εντυπώσεις από το νησί της Σύρου να είναι θετικότατες. Μάλιστα, έχοντας αρκετά καλή διάθεση, τράβηξαν φωτογραφίες και εκδήλωσαν τη χαρά τους που βρίσκονται εδώ.

Με την άφιξη των πρακτόρων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου δήλωσε τα εξής:

«Η άφιξη των τουριστικών πρακτόρων για αυτό το fam trip, είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών, που ξεκίνησαν αυτό το χειμώνα, για την προσέγγιση και το άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών για τη Σύρο. Είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής συμμετοχής μας στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βουκουρέστι, όπου παραβρεθήκαμε και εκπροσωπήσαμε τη Σύρο. 

Εκμεταλλευόμαστε πλήρως, το γεγονός ότι φέτος, από την Τετάρτη που μας πέρασε, μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει αεροπορική σύνδεση Βουκουρέστι - Μύκονο, προωθώντας τη Σύρο και σήμερα βρισκόμαστε στην πάρα πολύ ευχάριστη θέση, η Σύρος να βρίσκεται μέσα στις μπροσούρες των μεγαλύτερων Tour Operators της Ρουμανικής τουριστικής αγοράς, κάτι που σηματοδοτεί μία πολύ καλή τουριστική εξέλιξη για το νησί μας. 

Τα οφέλη από αυτή την κίνηση δεν θα είναι μόνο τουριστικά, διότι εκτός του γεγονότος ότι ανοίγεται μία καινούρια αγορά για τη Σύρο, το δεύτερο γεγονός είναι, ότι δεδομένου, πως, τόσο η αγορά της Ρουμανίας, όσο και της Σερβίας, διακρίνονται από όχι και τόσο μεγάλη εποχικότητα, έχουμε, ως εκ τούτου τη δυνατότητα, να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν του νησιού και να φτάσουμε σχεδόν στους 10 μήνες, καθ' όλη τη διάρκεια κίνησης αυτών των αγορών. Θα είναι, όπως καταλαβαίνετε, μία πολύ μεγάλη οικονομική ανάσα.

Τέλος, αυτό το οποίο έχει και πολύ μεγάλη σημασία, είναι ότι μέσα από τη δημιουργία αυτών των πακέτων και τις συζητήσεις, τις οποίες θα κάνουμε τώρα με τους Ρουμάνους πράκτορες, θα ενισύσουμε την προσπάεια η οποία γίνεται, ώστε να κρατήσουμε την αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σύρου και το χειμώνα, διότι, αυτό το οποίο εμείς προτείναμε και απ' ότι είδαμε από την ανταπόκρισή τους είναι θετική, είναι να κατεβαίνουν οδικώς έως τη Θεσσαλονίκη και να έρχονται εδώ με το αεροπλάνο. Αυτό λοιπόν, αποτελεί ένα ακόμη θετικό στοιχείο, που θα εμπλουτίσει τη "φαρέτρα" μας στο να διατηρήσουμε τη σύνδεση με τη Β. Ελλάδα και θα ωφελήσει το νησί σε γενικότερο πλαίσιο.»