Συνεδριακός τουρισμός με φόντο την εκπαίδευση
- Τετάρτη, 24 Ιουνίου, 2015 - 06:10
Στο γόνιμο προβληματισμό και το δημιουργικό διάλογο αναφορικά με την εφαρμογή των «Τεχνολογιών της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση», καθώς και τις σύγχρονες πρακτικές στη σχολική πραγματικότητα, στοχεύει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ στο νησί της Σύρου.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί από 26 έως 28 Ιουνίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης» του Σχολικού Συγκροτήματος Μάννα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Πρόκειται για μία διοργάνωση της Ελληνικής Ένωσης για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε (www.e-diktyo.eu), της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για τις Φυσικές Επιστήμες «Μιχάλης Δερτούζος» (www.ekped.gr), της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Σύρος) και του Συλλόγου Επιμορφωτών για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΣΕΠ-ΤΠΕ@Ε).
Συνδιοργανώνουν οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.
Σε ποιους απευθύνεται;
Το Συνέδριο απευθύνεται στους Εκπαιδευτικούς όλων των γνωστικών αντικειμένων της Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, της Ειδικής Αγωγής, στους Επιμορφωτές των ΤΠΕ, καθώς και στους Σχολικούς Συμβούλους και τα Στελέχη Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα αναζητά τη βέλτιστη συμβολή των ΤΠΕ στα ειδικευμένα σχολεία όπως αυτά των Παλιννοστούντων, τα Πολυπολιτισμικά Σχολεία, τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, τα Ολοήμερα Δημοτικά κ.ά.
Αφορά τόσο στη Δημόσια όσο και την Ιδιωτική Εκπαίδευση, που αναζητά τρόπους αξιοποίησης των ΤΠΕ για τη βελτίωση της Μαθησιακής και Διδακτικής Διαδικασίας και την καλύτερη οργάνωση της Εκπαιδευτικής κοινότητας (Παιδαγωγική αξιοποίηση των λογισμικών, χρήση του διαδικτύου στη διδακτική πράξη, υπηρεσίες του WEB 2.0).
26 – 28 Ιουνίου στο Σχολικό Συγκρότημα Μάννα
Η έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου και ώρα 17:45 στην Πολυγωνική Αίθουσα του Σχολικού Συγκροτήματος Μάννα. Τις εργασίες θα χαιρετίσουν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Βασίλης Καραγιάννης και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και οργάνωσης ΠΕ, ΥΠΟΠΑΙΘ, Κωνσταντίνος Παπαχρήστος.
Στη συνέχεια, ο Υπεύθυνος του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Κυκλάδων Νίκος Τζιμόπουλος θα αναφερθεί στα προγράμματα επιμόρφωσης στο Ν. Αιγαίο, αναπτύσσοντας το θέμα «Αξιοποίηση των ΤΠΕ και των εργαλείων Web 2.0 στη διδασκαλία με χρήση του moodle και των εικονικών κόσμων». Για την Επιμόρφωση Β’ Επιπέδου θα μιλήσουν ο Χαράλαμπος Ζαγούρας και ο Βασίλης Δαγδιλέλης, ενώ τις απόψεις του Συλλόγου Επιμορφωτών θα παρουσιάσει ο Ιωάννης Σαλονικίδης.
Για την καινοτομία της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας και τις συνεχείς πανευρωπαϊκές διακρίσεις στα δέκα χρόνια ζωής του eTwinning θα μιλήσει ο Μιχάλης Παρασκευάς – ΕΥΥ eTwinning – Υπεύθυνος έργου. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τη διπλή όψη του προγραμματισμού: Μαθαίνω να προγραμματίζω και προγραμματίζω για να μαθαίνω από την Ph.D., M.Sc., M.Ed. Εκπαιδευτικό Κατερίνα Γλέζου.
Εργαστήρια και Συνεδρίες ειδικοτήτων
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν κεντρικές ομιλίες, workshops (εργαστήρια), tutorials, προφορικές ανακοινώσεις, παρουσιάσεις αφίσας και στρογγυλά τραπέζια σχετικά με τη θεματολογία του συνεδρίου, σε παράλληλες συνεδρίες ειδικοτήτων.
Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν συνεδρίες δασκάλων (αίθουσες 10 & 13 του ΓΕΛ) φιλολόγων (αίθουσες 6 & 7 του ΕΠΑΛ), Φυσικών Επιστημών (αίθουσα ΕΚΦΕ), Ξένων Γλωσσών – Περιβάλλον – Τεχνική εκπαίδευση – Επιμόρφωσης – Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (αίθουσα 9 ΕΠΑΛ), web 2.0. – eTwinning – Εκπαιδευτικοί Δικτυακοί Τόποι – Αξιοποίησης των ΤΠΕ – Επιμόρφωσης – Ευρωπαϊκά προγράμματα – Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (Πολυγωνική Αίθουσα), Ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαίδευση – Πληροφορικών (Αίθουσα 1 ΕΠΑΛ), Ειδικής Αγωγής (Αίθουσα 12 ΓΕΛ) και Νηπιαγωγών (Αίθουσα 12 ΓΕΛ).
Ειδική Αγωγή
Το προεδρείο στη Συνεδρία της Ειδικής Αγωγής θα αποτελείται από τους Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, Βασίλη Κουρμπέτη, Γιώτα Παναγιωτοπούλου και Σπύρο Παπαδάκη. Στο πλαίσιο των εργασιών θα παρουσιασθούν τα θέματα «ΤΠΕ και Ειδική Διαπαιδαγώγηση: Ανάπτυξη προ-γλωσσικών και προ-μαθηματικών δεξιοτήτων ατόμων με ΔΑΦ, μέσω της Κυκλοφοριακής Αγωγής», Ψηφιακό Σχολείο: Ψηφιακή Μάθηση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ειδικού Δημοτικού Σχολείου – Καλές Πρακτικές» και «Δημιουργώντας προοπτικές για την εφαρμογή ενταξιακών εκπαιδευτικών πρακτικών με την ανάπτυξη προσβάσιμου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού».
Νηπιαγωγείο
Την αισθητική πλευρά των μαθηματικών στο νηπιαγωγείο θα παρουσιάσει η κ. Άννα Μπάμπουρα, επιχειρώντας μία προσέγγιση των μαθηματικών μέσα από την τέχνη με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Στη συνέχεια, οι κυρίες Μαρία Κοτταρίδου και Θεόνη Καμπανά θα αναφερθούν στο σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου για το φαινόμενο της μέρας και της νύχτας στο νηπιαγωγείο. Η Διατροφή συναντά τις Τ.Π.Ε στο Νηπιαγωγείο, και τα Ψηφιακά Παιχνίδια Μουσικής αξιοποιούνται ως μέσο διεύρυνσης των Δεξιοτήτων Ατόμων με ΔΑΦ.
Στο δεύτερο μέρος της Συνεδρίας Νηπιαγωγών, οι Δήμητρα Τομαρά και οι Ευφροσύνη Μήλιου θα μας ταξιδέψουν με ένα καράβι. «Φλάουτα, τύμπανα και βιολιά βάζουν στη σειρά» οι κυρίες Ζωή Μπράτσου και Θεοδώρα Μπράτσου, παρουσιάζοντας μία πρωτότυπη πρόταση διδασκαλίας για γνωριμία με τις κατηγορίες των μουσικών οργάνων. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο ΤΠΕ με θέμα «Τα Μουσικά Όργανα» πραγματοποιούν οι Γαρυφαλλιά Πρέκα και η Ευαγγελία Πίτσαβου «Σώσε τα θηλαστικά της Μεσογείου με τον Q και την R» προτείνουν οι Ευγενία Σιαμπανοπούλου, Δημήτρης Γκούσκος και Μιχάλης Μεϊμάρης, παραθέτοντας ένα παράδειγμα διάχυτου παιχνιδιού στην τυπική εκπαίδευση για μαθητές προσχολικής ηλικίας. Τέλος, διδακτική πρόταση για την αξιοποίηση των τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Μουσειακή Εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο με θέμα: «Οι Αέρηδες» θα καταθέσουν οι Παναγιώτα Σταυρίδου, Μυρτώ Κούμη και Ελένη Δώνη.
Στο τρίτο μέρος της συνεδρίας, η Γεωργία Ζούλη και η Έλενα Παπαδοπούλου θα παρουσιάσουν μία διδακτική πρόταση για το Νηπιαγωγείο με τίτλο “Με το χρώμα και το σχήμα περνώ στην Ορατή Σκέψη, βήμα, βήμα”. Στη συνέχεια, η Ευτυχία Μπαζάνη και ο Ηλίας Καρασαββίδης θα μιλήσουν για την επίδραση της προάσκησης στην εξέλιξη εννοιών Μηχανικής στο πλαίσιο του Ψηφιακού Παιχνιδιού Crayon Physics Deluxe: Μια διερεύνηση με Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας. Στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο με θέμα “Το νερό” θα αναφερθεί η κ. Παντελία Πατάπη, ενώ οι εισηγήσεις ολοκληρώνονται με τη “Χρήση των Νέων Τεχνολογιών στο νηπιαγωγείο στην Ειδική Αγωγή και ειδικότερα στο τμήμα ένταξης” από την κ. Βασιλική Μητακίδη.
Scratch Day 2015
Στο πλαίσιο της Scratch Day 2015 στη Σύρο (day.scratch.mit.edu/events/466/) θα παρουσιαστούν στο συνέδριο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις – εργαστήρια., το Σάββατο 27/06/2015. Τον κύκλο των εισηγήσεων ανοίγουν οι Ελένη Καλαϊτζίδου και ο Μανώλης Χρήστος στη Συνεδρία Μαθηματικών με το θέμα «Επέκταση κοινών πόρων μάθησης (Φωτόδεντρο) στη διδασκαλία της δευτεροβάθμιας εξίσωσης και της δομής επιλογής, με Scratch και Excel». Στη συνέχεια, στην Αίθουσα του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών ο Γεώργιος Φύττας και ο Δημήτριος Νικολός θα μιλήσουν για την προσομοίωση ενός Πειράματος Φυσικής στη Γλώσσα Προγραμματισμού Scratch. Το θέμα «Μαθαίνω Προγραμματισμό στο Scratch Δημιουργώντας μια Εφαρμογή Κινουμένων Σχεδίων»: Μια Διδακτική Πρόταση για τη Διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο με τη Συνδρομή των ΤΠΕ» θα παρουσιάσουν στη Συνεδρία Πληροφορικών οι Ευαγγελία Μακράκη, η Χριστίνα Μπούτσια και ο Νικόλαος Μεραμβελιωτάκης. Οι εισηγήσεις ολοκληρώνονται με το «Lego WeDo – Scratch: Κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας» από τους Κατερίνα Γλέζου, Αρχοντία Σαββιδάκη και Γιώργο Μπιρμπίλη.
Παράλληλα, στο Εργαστηριακό Κέντρο Σύρου θα λάβουν χώρα τα εργαστήρια: α) «Οι Μεταβλητές και η Χρήση τους στο Περιβάλλον Προγραμματισμού Scratch: Η Εντολή Επανάληψης και η Χρήση της στο Περιβάλλον Προγραμματισμού SCRATCH από τους Ελένη Μπαμπαλώνα, Όλγα Κοίδου, Αικατερίνη Τόκογλου και β) «Ψηφιακά παιχνίδια στο Scratch 2.0: παίζω – μαθαίνω – διευρύνω – επικοινωνώ» από τους Κατερίνα Γλέζου και Μαρία Ιωσηφίδου.
10 χρόνια eTwinning
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 8ου συνεδρίου στη Σύρο θα φιλοξενηθεί ο etwinning σταθμός SouthTwin (http://blogs.eun.org/etwinning10/mobile-stations/) .
Οι κινητοί σταθμοί eTwinning «SouthTwin» και «NorthTwin» ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη για να διαδώσουν το eTwinning σε εκπαιδευτικούς, διευθυντές σχολικών μονάδων, γονείς και μαθητές.
Σημειώνεται ότι λίγο πριν το κλείσιμο του Συνεδρίου την Κυριακή 28 Ιουνίου θα απονεμηθούν τα βραβεία του 7ου Διαγωνισμού Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστότοπων 2015.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με το βλέμμα στο μέλλον της ναυτιλίας
21 Φεβ. 2025 - 6:16 - Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Πλατφόρμα χαρτογράφησης και ανάλυσης των σεισμών
20 Φεβ. 2025 - 12:11 - Τα 11 ξένα πανεπιστήμια που καταθέτουν αίτηση για να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα
17 Φεβ. 2025 - 13:02 - Σύρος: Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο “Σύγχρονες Τεχνικές στη Γεωργία”
17 Φεβ. 2025 - 10:03 - "Αιώνιοι" φοιτητές: Το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστήμια λένε όχι στις διαγραφές τους
15 Φεβ. 2025 - 17:52