Εντατικά workshop στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο

Θερινό πρόγραμμα για τον Ψηφιακό Πολιτισμό

Στη Σύρο ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα το διετές πρόγραμμα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ με θέμα την επικαιροποίηση των γνώσεων αποφοίτων Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Το πρόγραμμα αφορά επίσης στην εφαρμογή και εμπέδωση σύγχρονων προσεγγίσεων μορφών Τέχνης καθώς και στην ανάπτυξη ειδικών τεχνολογικών δεξιοτήτων δημιουργικής σχεδίασης με γνώμονα τον Ψηφιακό πολιτισμό. Τα workshop, συνολικής διάρκειας 100 ωρών διοργανώνεται από πέρυσι στη Σύρο, τη Μυτιλήνη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Επικαιροποίηση των γνώσεων αποφοίτων Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Στόχος του έργου είναι η επικαιροποίηση και εξοικείωση των αποφοίτων καλών και εφαρμοσμένων τεχνών με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έρευνα σε συνδυασμό με την τεχνολογική έρευνα, κατευθυνόμενη και προσαρμοσμένη στον ευρύτερο χώρο της τέχνης, των εφαρμογών της και του πολιτισμού. Η εφαρμογή του προγράμματος αποσκοπεί στη θεωρητική και πρακτική ενημέρωση των αποφοίτων για τις αλλαγές που διαμόρφωσαν την τελευταία δεκαετία τομείς των Καλών και εφαρμοσμένων Τεχνών ( της έντυπης τέχνης, των κόμικς, του βίντεο, του animation, της installation art, της φωτογραφίας, των γραφικών τεχνών και του σχεδιασμό και πραγματοποίηση καλλιτεχνικού βιβλίου στην ψηφιακή εποχή), στην ιστορική και αισθητική προσέγγιση των εξελίξεων στα νέα μέσα και στην ιστορία και θεωρία σύγχρονων ή εναλλακτικών πεδίων των εικαστικών τεχνών καθώς και στην εξοικείωση με τα νέα μέσα.

Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, τα workshop ξεκίνησαν από τη Σύρο, συνεχίστηκαν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, έπειτα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και κατέληξαν στη Μυτιλήνη. Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνες του Τμήματος στη Σύρο, Φλωρεντία Οικονομίδου και Έλσα Χαραλάμπους παραδίδουν μαθήματα και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, διδάσκοντες της οποίας επισκέπτονται το νησί για να κάνουν τις δικές τους παρουσιάσεις.

Διοργάνωση εκθέσεων σε Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Σύρο

|Αυτό που επιδιώκουμε είναι οι απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων ή σχολών που δεν έχουν μάθει να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, να δουλέψουν και να αναπαραγάγουν έργο” δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Οικονομίδου. Τα workshop στη Σύρο ολοκληρώνονται στις 30 Ιουλίου, ενώ στις αρχές του φθινοπώρου θα ξεκινήσει ο κύκλος των εκθέσεων και στις τέσσερις πόλεις με έργα των συμμετεχόντων. Η πρώτη έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη και το Χαμάμ της Μυτιλήνης από 14 έως 23 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η έκθεση στο Κέντρο Χαρακτικής “Ήλιος” από 25 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου. Σειρά έχει η Αθήνα, με μία αντίστοιχη παρουσίαση στο “Λουτρό των Αέρηδων” από 15 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου, ενώ ο κύκλος των εκθέσεων θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο στη Σύρο, στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη (21 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου).

Υψηλής ποιότητας έργα

“Πρόκειται για γνωστούς εκθεσιακούς χώρους, οι οποίοι έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς σημαντικούς καλλιτέχνες και αυτό αποδεικνύει και την ποιότητα της δουλειάς”, σημειώνει η κ. Οικονομίδου. Προσθέτει επίσης ότι “το τμήμα της Σύρου ασχολείται με το καλλιτεχνικό animation και την ψηφιακή εικόνα (σχέδιο και εκτύπωση σε πολύ καλά χαρτιά σαν τις εκτυπώσεις που συμμετέχουν σε μπιενάλε στο εξωτερικό)”.

Όπως εξήγησε, στόχος του Τμήματος της Σύρου είναι η διοργάνωση μίας μεγάλης έκθεσης το επόμενο καλοκαίρι με την παρουσίαση μεγάλου αριθμού έργων και από τα τέσσερα workshop που διεξάχθηκαν σε Σύρο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Μυτιλήνη. Σημειώνεται ότι στα δύο χρόνια υλοποίησης του προγράμματος, συμμετείχαν συνολικά 120 απόφοιτοι Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.