Στο κόκκινο η αγωνία χιλιάδων υποψήφιων των Πανελληνίων Εξετάσεων, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων – Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Αντίστροφη μέτρηση για τις βάσεις

  • Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2019 - 22:13

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων, που προσδοκούν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα δώσει από στιγμή σε στιγμή η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας.

Όπως κάθε χρόνο, η διαμόρφωση των βάσεων καθορίζεται από τρεις βασικούς παράγοντες, τον αριθμό των εισακτέων, τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και τις τελικές προτιμήσεις τους. Ωστόσο, το μυστήριο γύρω από τις επιθυμίες των υποψηφίων, όπως αυτές εκφράζονται στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων τους φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς οι ίδιοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν και νέα Τμήματα τα οποία θα λειτουργήσουν από τον προσεχή Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να θεωρείται άγνωστη η στάση τους ως προς αυτά, μέχρι και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο). Παράλληλα, τα αποτελέσματα θα σταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να προωθηθούν στα Λύκεια, τα οποία θα εκτυπώσουν και θα αναρτήσουν τις σχετικές καταστάσεις.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία κάνουν λόγο για «βουτιά» των βάσεων στα τρία πρώτα επιστημονικά πεδία, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο πεδίο των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής αναμένεται αύξηση των μορίων εισαγωγής στην πλειοψηφία των σχολών.

Έως 200 μόρια οι πτώσεις στις Νομικές Σχολές

Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών (1ο) εκτιμάται ότι όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα θα παρουσιάσουν σαφή πτώση, η οποία οφείλεται στις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων στα Αρχαία Ελληνικά, την Ιστορία και τα Λατινικά. Η πτώση των βάσεων πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάσει έως 200 μόρια στις Νομικές Σχολές, ενώ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις σχολές Ψυχολογίας, καθώς από φέτος θα λειτουργήσουν και δύο νέα τμήματα σε Ιωάννινα και Φλώρινα. Από την άλλη, μεγάλη πτώση αναμένεται στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου, καθώς αυτή τη χρονιά οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι και οι θέσεις περισσότεροι. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου προσήλθαν 2.800 λιγότεροι υποψήφιοι συγκριτικά με πέρυσι, ενώ οι αριστούχοι του πεδίου ήταν κατά 400 λιγότεροι στη βαθμολογική περιοχή άνω 17.500 μορίων συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Πτωτική πορεία τα περισσότερα Τμήματα του ΕΜΠ

Προς τα κάτω θα κινηθούν και οι βάσεις στο 2ο Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών), δεδομένων των χαμηλών «πτήσεων» πολλών υποψηφίων στη Χημεία και τη Φυσική. Αναμένεται μία αξιοσημείωτη πτώση βάσεων σε όλα τα Πολυτεχνικά τμήματα του κέντρου αλλά και της περιφέρειας. Η πτώση των ήδη χαμηλόβαθμων μέχρι σήμερα Τμημάτων αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 1.000 μόρια. Στο συγκεκριμένο πεδίο, οι υποψήφιοι ήταν 1.300 λιγότεροι σε σχέση με την περσινή εξεταστική διαδικασία. Ωστόσο, εκτιμάται ότι σε αρκετά νέα πανεπιστημιακά τμήματα που προέκυψαν από τη συνένωση ΤΕΙ ή τη μετονομασία ΤΕΙ σε ΑΕΙ, θα γίνουν δεκτοί υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, αρκετά κάτω από τη βαθμολογική βάση των 10.000 μορίων.

Σημαντικό «πλήγμα» για την Ιατρική Σχολή Αθηνών

Καθοριστικό ρόλο στην πτώση των βάσεων στο 3o Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) φαίνεται πως έπαιξαν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Χημείας, εξαιτίας της δυσκολίας των θεμάτων που επιλέχθηκαν φέτος από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Σημαντικές απώλειες θα παρουσιάσουν και οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, με τη βάση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών να πέφτει κάτω των 19.000 μορίων. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση (από 300 έως 500 μόρια) στις Νοσηλευτικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές Σχολές, αλλά και σε εκείνες της Βιολογίας και Χημείας. Στα χαμηλά περιμένουμε η πτώση να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια. Σημειώνεται πως, στη βαθμολογική κλίμακα 18,5-20 οι υποψήφιοι φέτος ήταν 400 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Στο πεδίο 1.200 άτομα διεκδικούν τις 800 θέσεις των Ιατρικών Σχολών.

Άνοδος στα υψηλόβαθμα τμήματα του 4ου Πεδίου

Αντίθετη είναι η εικόνα που καταγράφεται στο Πεδίο Οικονομικών Επιστημών και Επιστημών Πληροφορικής, όπου αναμένεται άνοδος των βάσεων στα περισσότερα τμήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν και πτώσεις βάσεων σε συγκεκριμένα τμήματα. Η άνοδος θα αφορά κυρίως τα υψηλόβαθμα Τμήματα, ενώ πτωτική πορεία έως και 1.000 μόρια θα παρουσιάσουν οι βάσεις στα χαμηλόβαθμα Τμήματα. Τα Μαθηματικά και οι πολύ καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων σ’ αυτά και την Πληροφορική αναμένεται να εξισορροπήσουν τις χειρότερες επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και να ωθήσουν τις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου σε άνοδο.

Σημαντική αναμένεται η άνοδος στις Οικονομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια. Πάντως, και στο πεδίο αυτό θα υπάρχουν τμήματα με βάσεις εισαγωγής ολίγων χιλιάδων μορίων (και εισακτέους δηλαδή με βαθμολογίες αρκετά κάτω των 10.000 μορίων). Εδώ, οι υποψήφιοι εφέτος είναι 1.450 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μέση επίδοσή τους παρουσίασε άνοδο.

Ετικέτες: