Σε κατάληψη του σχολικού χώρου τους προέβησαν οι μαθητές του ΓΕΛ Σύρου, διαμαρτυρόμενοι για τις σαρωτικές αλλαγές που θα επιφέρει το «Νέο Λύκειο»

«Κάθε αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα μας αφορά»

Την αντίθεσή τους σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στον τομέα της εκπαίδευσης βάσει του «Νέου Λυκείου» που ανακοινώθηκε προ ημερών από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εκφράζουν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου, οι οποίοι προέβησαν εχθές σε κατάληψη του σχολικού χώρου τους, διαμαρτυρόμενοι για τις επερχόμενες σαρωτικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Κόκκινο πανί» για τους μαθητές αποτέλεσαν, ειδικότερα, η καθιέρωση του «Εθνικού Απολυτηρίου» όπου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με διαφορετικό συντελεστή ανά τάξη και η θέσπιση γραπτών προαγωγικών εξετάσεων με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μαθητών, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν συγκριμένα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της σχολικής μονάδας (σύστημα πυρασφάλειας, συντήρηση λέβητα, θέρμανσης και υδραυλικών εγκαταστάσεων). Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η πλειοψηφία των μαθητών βρέθηκε να διαφωνεί με τις δύο παραπάνω πιθανές τροποποιήσεις, που ετοιμάζει η ομάδα της υπουργού Παιδείας. και να αιτείται άμεση κινητοποίηση. Κατόπιν ψηφοφορίας, 169 μαθητές τάχθηκαν υπέρ και 65 κατά της κατάληψης του σχολικού χώρου. Η κατάληψη θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ εξετάζεται από το 15μελές συμβούλιο του ΓΕΛ το ενδεχόμενο πορείας στο κέντρο της Ερμούπολης από κοινού με το ΕΠΑΛ Σύρου, το οποίο προέβη και το ίδιο σε κατάληψη για άγνωστους όμως λόγους, καθώς οι μαθητές του σχολείου δεν θέλησαν να παραθέσουν τα αιτήματά τους ούτε στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ούτε στον Τύπο.

Άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στους μαθητές

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου του Γενικού Λυκείου Σύρου, Κωνσταντίνος Ρούμελης υποστήριξε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, η οποία μάλιστα προβλέπεται να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους μαθητές, αφορά άμεσα ολόκληρη τη μαθητική κοινότητα, η οποία οφείλει να διαμαρτύρεται και να κάνει αισθητή την αντίθεσή της.

«Κανένα νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί μέχρι στιγμής, ωστόσο ενημερωθήκαμε για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κ. Κεραμέως μέσω του διαδικτύου. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Εθνικό Απολυτήριο που θα προσδιορίζεται από τον βαθμό των τριών τάξεων και η Επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, με τα οποία διαφωνούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα ότι η πλειοψηφία του σχολείου είναι ενάντια στην Τράπεζα Θεμάτων, λόγω του έντονου θορύβου που προκλήθηκε από την εφαρμογή της κατά το παρελθόν. «Συμφωνούμε με μια πιο αντικειμενική προσέγγιση των μαθητών, αλλά διαφωνούμε σε αυτό το μέτρο, γιατί τότε, τα πράγματα δεν έγιναν με αντικειμενικό τρόπο», σημείωσε.

Από την άλλη, εξήγησε ότι η απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου με τον τρόπο που έχει ανακοινωθεί θα προκαλέσει σειρά προβλημάτων με μεγαλύτερο κίνδυνο τις χαμηλότερες επιδόσεις των μαθητών. «Δεν μπορεί ένας μαθητής να κρίνεται τόσο πολύ από μαθήματα που δεν τον ενδιαφέρουν και να αναγκάζεται να δίνει μεγάλη βάση σε τέτοια μαθήματα Στην Α’ και Β’ Τάξη, έχουμε πολλά μαθήματα γενικής παιδείας. Συμφωνούμε όλοι ότι η γενική παιδεία πολύ σημαντική, γι’ αυτό και εφαρμόζεται. Το γεγονός όμως ότι ο μαθητής θα πρέπει να δίνει την ίδια βαρύτητα σε μαθήματα γενικής παιδείας και σε μαθήματα κατεύθυνσης, του ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Δεν είμαστε 100% σίγουροι πώς θα εφαρμοστεί αλλά μετά από όσα ακούσαμε και διαβάσαμε, το συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε εν μέρει».

«Δεν πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια σε ό,τι μας ανακοινώνουν»

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ρούμελη, η κινητοποίηση των μαθητών του ΓΕΛ Σύρου έχει συμβολικό χαρακτήρα και ακολουθεί το παράδειγμα κι άλλων σχολείων της χώρας, τα οποία έχουν διαμαρτυρηθεί για τους συγκεκριμένους λόγους. «Μπορεί η κατάληψη να είναι το έσχατο μέσο, αλλά φτάσαμε στο σημείο αυτό γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα ακουστούμε και ευελπιστούμε ότι σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ θα κάνουμε μια πορεία. Η συνέχιση ή μη της κατάληψης θα αποφασίζεται καθημερινά κατόπιν ψηφοφορίας και το 15μελές συμβούλιο θα ενημερώνει τους μαθητές για τις επιπτώσεις σχετικά με την απώλεια κάποιων διδακτικών ωρών».

Παρά το γεγονός ότι, οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις θα αγγίξουν περισσότερο τους σημερινούς μαθητές της Γ’ Γυμνασίου οι οποίοι από την επόμενη χρονιά θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου, πάγια θέση της πλειοψηφίας είναι ότι η μαθητική κοινότητα δεν πρέπει να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια σε ό,τι ανακοινώνεται.

Δεδομένου ότι το ΓΕΛ Σύρου φημίζεται για τις επιτυχίες των μαθητών του, ο πρόεδρος του 15μελους συμβουλίου υποστήριξε ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος ενδέχεται να επηρεάσει αυτή την κατάσταση. «Με το να δίνεται μεγαλύτερη βάση στα μαθήματα γενικής παιδείας και με την επιστροφή της Τράπεζας Θεμάτων, το σίγουρο είναι ότι θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στους μαθητές, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως κατά την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων το 2012-2013, μέσα σε μία εβδομάδα χιλιάδες θέματα τέθηκαν στους μαθητές για να τα λύσουν, με αποτέλεσμα, οι μισοί εξ’ αυτών, βάσει στατιστικών του σχολείου, να κοπούν σε κάποιο μάθημα.