Συντονίστηκαν δυνάμεις για να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις σε self test και να καλυφθούν οι μαθητές σε Σύρο, Κυκλάδες και Νότιο Αιγαίο

Υπό πιεστικές συνθήκες στα νησιά η επαναλειτουργία των σχολείων

Ευμετάβλητη η κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης να κάνει λόγο για αρκετά κρούσματα καθώς και για την ανάγκη πρόσληψης αναπληρωτών για θέσεις εκπαιδευτικών που νοσούν

Μετ΄ εμποδίων πραγματοποιήθηκε χθες η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων στα νησιά των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου, αφού οι ελλείψεις σε self test τις προηγούμενες ημέρες, απαίτησαν τον συντονισμό δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο για να μπορέσουν να καλυφθούν οι μαθητές και να έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο για τον κορωνοϊό, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στις τάξεις τους.

Παρά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας τις προηγούμενες ημέρες, για τις προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων, μετά την περίοδο των εορτών και συγκεκριμένα για την προμήθεια τριών self test για τους μαθητές κατά την πρώτη εβδομάδα, αρκετοί γονείς δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμα self test σε κάποια νησιά, αφού η σχετική πλατφόρμα έμεινε για λίγες μόνον ημέρες ανοικτή, ενώ και οι ίδιοι τα ζήτησαν τελευταία στιγμή.

Δεδομένης της κατάστασης που διαμορφώθηκε, απαιτήθηκε ο συντονισμός δυνάμεων και η συνδρομή Σχολικών Επιτροπών και Δήμων, η πλευρά των οποίων κάλυψε κενά αναφορικά με την απαραίτητη διενέργεια των self test.

Ειδικότερα, μικρές προμήθειες που είχαν κάποιες Σχολικές Επιτροπές, σε συνεργασία και με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που έπραξαν αντιστοίχως, δόθηκαν σε μαθητές που δεν είχαν πάρει self test ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους.

Την εικόνα στα νησιά της Σύρου, των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου συνολικά αποτυπώνει στις δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, ενώ για τις ελλείψεις που είχαν τα φαρμακεία ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος. Η κα Παραμυθιώτου μίλησε αναλυτικά για τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπισθούν, για τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και για τον τρόπο κάλυψης του εκπαιδευτικού έργου σε μικρά νησιά που δεν έχουν εκπαιδευτικό προσωπικό για αναπληρώσεις. 

Υπενθυμίζεται πως βάσει του επικαιροποιημένου υγειονομικού πρωτοκόλλου οι μαθητές έπρεπε να προμηθευτούν δωρεάν τρία self test για την πρώτη εβδομάδα και δύο ακόμη για τη δεύτερη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν είναι λίγοι οι γονείς που χθες, δεν έστειλαν τα παιδιά τους σχολείο από φόβο μεγαλύτερης έξαρσης κρουσμάτων, με αποτέλεσμα τμήματα σχολείων να λειτουργούν ακόμη και με πέντε μαθητές. 

Απαντήσεις Περιφερειακής Διευθύντριας Ν. Αιγαίου, Μ. Παραμυθιώτου

  • Χθες ήταν η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων της χώρας σε συνθήκες πανδημίας και μάλιστα έξαρσης του κορωνοϊού και εκτίναξης του αριθμού των κρουσμάτων. Είναι γνωστή η οδηγία για διενέργεια τριών self test την πρώτη εβδομάδα. Ποια είναι η εικόνα που καταγράψατε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου για την έναρξη χθες; Σας μεταφέρθηκαν παράπονα τις προηγούμενες ημέρες για ελλείψεις σε self test στα νησιά;

“Ξεκινήσαμε σήμερα (σ.σ.χθες) την επαναλειτουργία των σχολείων και καταγράφουμε τα προβλήματα στα νησιά γενικότερα σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Η πρώτη εικόνα είναι πως τα σχολεία σε όλη την περιφέρεια λειτουργούν. Δεν έχω ενημέρωση από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης που να λένε ότι κάποιο σχολείο δεν λειτουργεί. Υπάρχει ένας αριθμός κρουσμάτων βέβαια σοβαρός και σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία. Η κατάσταση αλλάζει καθημερινά. Παρακολουθούμε κάθε μέρα. Σχετικά με τα self test ευτυχώς τα καταφέραμε την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας. Με τη βοήθεια των Σχολικών Επιτροπών και των Δήμων, καλύφθηκαν οι ανάγκες και στα μικρά νησιά. Θα δούμε πως θα κυλήσει η κατάσταση τις επόμενες ημέρες.”.

  • Άρα υπήρξαν προμήθειες και διάθεση από τους ίδιους τους Δήμους σε κάποιες περιπτώσεις, στην κατεύθυνση της ανακοίνωσης και της ΚΕΔΕ να συνδράμει τα σχολεία στην επαναλειτουργία τους;

“Βεβαίως. Είμαστε σε μία ευμετάβλητη κατάσταση. Επίσης, ευτυχώς, αρκετά σχολεία είχαν ένα απόθεμα σε self test. Από την πλευρά μας, ζητήσαμε να ανοίξει και η πλατφόρμα για τους γονείς που δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τα self test για τους μαθητές. Θεωρώ πως κάπως έτσι θα κινηθούμε και τις επόμενες ημέρες.”.

  • Θεωρείτε πως ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, δεδομένης της πορείας της πανδημίας στη χώρα και της έξαρσής της; Υπάρχει φόβος στην κοινότητα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Ν. Αιγαίου σχετικά με ενδεχόμενη κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες των νησιών;

“Στο πλαίσιο που λειτουργούμε όλον αυτόν τον καιρό είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχει κάποιος μία άποψη. Προσωπικά κατά βάση είμαι εκπαιδευτικός και ως στέλεχος της εκπαίδευσης. δεν μπορώ να κρίνω για θέματα ειδικών επιστημόνων και λοιμωξιολόγων, ούτε και για θέματα της πολιτικής ηγεσίας. Η δια ζώσης εκπαίδευση είναι γεγονός πως δεν αντικαθίσταται.

Από τη θέση που είμαι και γι αυτό που προσπαθώ είναι πως σύμφωνα με τα δεδομένα και με τις οδηγίες που παίρνουμε από το Υπουργείο Παιδείας, να κάνω και να κάνουμε όλοι το καλύτερο για να προφυλάξουμε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αυτό προσπαθούμε και όλο το Σαββατοκύριακο ήμασταν σε συνεχή επαφή με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και με τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων για να κάνουμε και να επιτύχουμε το καλύτερο στις συνθήκες που ζούμε. Έχουμε συγκεκριμένες οδηγίες και πρέπει να τις εφαρμόσουμε. Άρα, αν ήταν καλή και σωστή η απόφαση, αυτό θα φανεί στο προσεχές μέλλον και είναι αποφάσεις των ειδικών. Βέβαια, είμαστε σε εγρήγορση και έχουν ανταποκριθεί πλήρως οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων για να λειτουργήσουμε. Μέχρι στιγμής, στα νησιά καταφέρνουμε και λειτουργούμε. Δεν υπάρχει σήμερα κλείσιμο τμήματος.”.

  • Σε περιπτώσεις που οι εκπαιδευτικοί νοσούν και που στα μικρά νησιά δεν υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές για να υπάρξουν αναπληρώσεις, εκεί τί γίνεται; Πώς οι μαθητές δεν θα χάνουν τα μαθήματά τους;

“Η οδηγία είναι συγκεκριμένη. Εκεί που δεν υπάρχει αναπλήρωση από άλλον εκπαιδευτικό από όμορο σχολείο ή μέσα από την ίδια τη σχολική μονάδα – και έχουμε τέτοια σχολεία μικρά στα νησιά -, θα πάμε στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Παρόλα αυτά, έχουμε στείλει ήδη τον αριθμό των νοσούντων εκπαιδευτικών, δηλαδή των κρουσμάτων για να γίνουν άμεσα προσλήψεις, ώστε να υπάρχει ένας αριθμός ικανός σε κάθε Διεύθυνση, εκπαιδευτικών των βασικών ειδικοτήτων, για να μπορεί τις επόμενες ημέρες να υπάρχει κάλυψη. Ευελπιστώ να γίνουν αυτές οι προσλήψεις για να είμαστε όσο το δυνατόν καλά στα νησιά και να καλύψουμε περιπτώσεις κρουσμάτων και σε μεγάλα νησιά. Μιλάμε δηλαδή για αναπληρωτές covid-19.”.

  • Πορεύεστε λοιπόν σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχετε στη διάθεσή σας και επιδιώκετε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που θέτει και η νησιωτικότητα...

“Ναι. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και τις επόμενες ημέρες και τι αριθμό κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς θα έχουμε. Σύμφωνα με τις οδηγίες πάντα, κάνουμε το καλύτερο για τους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς. Πρώτιστη υποχρέωση είναι η διασφάλιση της υγείας και η λειτουργία των σχολείων.”.

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων: Να προμηθεύονται οι γονείς εγκαίρως τα self test

Το πρόβλημα των ελλείψεων σε self test επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος εξήγησε με σαφήνεια πως και η πλατφόρμα για τους γονείς έμεινε ανοικτή μικρό χρονικό διάστημα και ορισμένοι πολίτες επέλεξαν να αναζητήσουν self test τελευταία στιγμή.

“Ό,τι έγινε σε όλη την Ελλάδα, έγινε και στη Σύρο. Ήταν λίγες οι μέρες και δεν προλάβαιναν να πάρουν όλοι. Είναι και ο κόσμος λίγο αμελής. Υπήρχαν αρκετά άτομα που πέρασαν και ζητούσαν τα self test όταν είχε κλείσει η πλατφόρμα, δηλαδή μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου κι έλεγαν ότι δεν το είχαν πληροφορηθεί” σχολίασε ο ίδιος προς την εφημερίδα, επισημαίνοντας βέβαια παράλληλα πως, “Η αλήθεια είναι πως η πλατφόρμα ήταν ανοικτή λίγες ημέρες από Τετάρτη, μετά Πέμπτη ήταν τα Θεοφάνεια και την Παρασκευή. Το Σάββατο με τα μισά φαρμακεία σχεδόν κλειστά ήταν σαν αργία”.Ως εκ τούτου, εστιάζοντας στο νησί της Σύρου, τόνισε πως, “όσα άτομα μπορέσαμε, τα εξυπηρετήσαμε”, προβαίνοντας σε διευκρινίσεις για τον τρόπο διάθεσης των self test και στα φαρμακεία με έλεγχο του αρμόδιου Υπουργείου και με μηδενική ευθύνη των φαρμακοποιών.

Η ευθύνη δεν είναι των φαρμακοποιών

“Τις προμήθειες δεν τις κάνουμε εμείς. Οι προμήθειες γίνονται από το Υπουργείο Υγείας που παρακολουθεί διαδικτυακά τα αποθέματα και με τη σειρά τους οι εταιρείες εφοδιάζουν εμάς. Δεν επεμβαίνουμε εμείς” ξεκαθάρισε ο ίδιος, προσθέτοντας παρακάτω πως, “Απλώς την Παρασκευή για παράδειγμα, που είδα ότι μου είχαν βάλει λίγα self test, μίλησα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου και φροντίσαμε στα φαρμακεία στα χωριά και στο δικό μου που εφημέρευε να μας βάλουν περισσότερα”. Κατά συνέπεια, εξήγησε πως, “Καλύφθηκαν αν όχι όλοι, οι περισσότεροι και από τα φαρμακεία στα χωριά ενώ και συνάδελφοι της πόλης έδωσαν τα self test που είχαν για να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά σχολείο”. Ωστόσο, ο κ. Ρούσσος ξεκαθάρισε πως τα self test “δεν έφτασαν για όλους”.

Ερωτηθείς σε γενικότερο επίπεδο για τη ζήτηση self test, δεδομένης της “επιθετικότητας” της πανδημίας, υπήρξε σαφής. “Γενικά η ζήτηση για τα self test ήταν μεγάλη” ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τον τρόπο εφοδιασμού των φαρμακείων.

“Είναι σημαντικό ο κόσμος να τα προμηθεύεται εγκαίρως, ώστε το Υπουργείο να βλέπει τι δίνουμε και ανάλογα να αποφασίζει να μας εφοδιάζει. Διότι η πλατφόρμα αν κλείνει Σάββατο απόγευμα κι έρθουν όλοι την Παρασκευή, το Υπουργείο θα δει πως την Παρασκευή έχω προμήθεια και δεν θα μου στείλουν το Σάββατο. Ενώ αν ο κόσμος τα είχε πάρει την Τετάρτη, πιθανότατα να μας είχαν βάλει ξανά την Παρασκευή” εξήγησε, κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Η πλατφόρμα θα έπρεπε να ανοίγει πιο πολλές μέρες.

Συνδρομή Σχολικών Επιτροπών και “φωτεινές” πρωτοβουλίες Δήμων

Δεδομένης της κατεύθυνσης της ΚΕΔΕ να συνδράμουν οι Δήμοι στην ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, μερίμνησαν τόσο οι Σχολικές Επιτροπές, όσο και οι Δημοτικές Αρχές σε ορισμένα νησιά για την εξασφάλιση self test.

Για την περίπτωση της Σύρου ρωτήθηκε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, η οποία γνωστοποίησε πως τόσο ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, όσο και η ίδια είχαν επικοινωνία με όλες τις πλευρές για τυχόν πρόβλημα στην κάλυψη των μαθητών με προμήθειες από τον Δήμο. “Το Σάββατο είχαμε επικοινωνήσει με τους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι μας βεβαίωσαν ότι έχουν στα γραφεία τους self test για όποιο σχολείο χρειαστεί. Επίσης μιλήσαμε και με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών τον κ. Ρούσσο το Σάββατο. Υπήρξε σχετική επάρκεια στο νησί, οπότε μέχρι τώρα στη Σύρο, οι Σχολικές Επιτροπές δεν χρειάστηκε να κάνουν κάτι” ανέφερε η ίδια, τονίζοντας βέβαια πως αν προσεχώς προκύψει ανάγκη, σαφώς και ο Δήμος θα ανταποκριθεί άμεσα.

“Όμως, είναι ενημερωμένες και είναι στην πρώτη γραμμή για να καλύψουν ανάγκες. Αυτονόητο αυτό” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, φωτεινό παράδειγμα ουσιαστικής στήριξης των σχολείων αποτελεί ο Δήμος Κέας, ο οποίος έλαβε την απόφαση χθες, να διανείμει με δική του πρωτοβουλία – δωρεάν – ένα επιπλέον self test σε κάθε μαθητή.

Η σχετική χθεσινή ανακοίνωση είχε ως εξής: “Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, ημέρα Δευτέρα 10/1/2022, θα δοθεί δωρεάν από τον Δήμο μας ακόμα ένα test ανά μαθητή ώστε να διενεργηθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος για την αυριανή παρουσία τους στο σχολείο. Η διανομή θα γίνει από το Φαρμακείο του κ. Ιάσωνα Ζιώγα στην Ιουλίδα, ώρες 15.00 – 17.00. Παρακαλούνται οι γονείς οι οποίοι δεν έχουν ήδη προμηθευτεί test να προσέλθουν στο φαρμακείο για την παραλαβή του.”.

Αντιδρούν Σύλλογοι Γονέων και Ενώσεις στο άνοιγμα “χωρίς επαρκή μέτρα”

Πλήθος ανακοινώσεων έχουν γνωστοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές από Ενώσεις Συλλόγων Γονέων και από τοπικούς Συλλόγους των Κυκλάδων, με τα μέλη τους να ζητούν φροντίδα και μέριμνα ουσιαστική(!) για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε συνθήκες πανδημίας.

Στο περιεχόμενο αυτών εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για την επαναλειτουργία των σχολείων “χωρίς επαρκή μέτρα” σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, παραθέτοντας μάλιστα το πλαίσιο των αιτημάτων τους.

Ενδεικτικά η Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τόνισε τα εξής: Η Ένωση Γονέων Σύρου- Ερμούπολης εκφράζει έντονο προβληματισμό για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόσθετο μέτρο προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών από πλευράς υπουργείου Παιδείας.

Ο προβληματισμός μας καθίσταται εντονότερος από το γεγονός ότι η Πολιτεία φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών μας με τις προβληματικές υποδομές υγείας ούτε και την κινητικότητα των γιορτών. Δυστυχώς, τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν για τις γιορτές, παρά τον δεκαπλασιασμό σχεδόν των κρουσμάτων κατά την διάρκεια των διακοπών λόγω Χριστουγέννων.

Για μια ακόμη φορά η Πολιτεία αδυνατεί να αφουγκραστεί τις αγωνίες γονιών και μαθητών και επιμένει στην γνωστή επιλογή του στοιβάγματος 25 και 27 παιδιών ανά τάξη με μόνο μέσο προστασίας τις μάσκες και τα ανοικτά παράθυρα. Ούτε κουβέντα για αραίωση των παιδιών στα τμήματα με ταυτόχρονη πρόσληψη εκπαιδευτικών, για πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας.

Όσο αφορά στην πρόληψη, μεταφέρεται στους γονείς η ευθύνη διενέργειας self, rapid και μοριακών τεστ με τα μεν πρώτα να βρίσκονται σε έλλειψη ( !) ενώ το κόστος για τα 2 τελευταία βαρύνει το οικογενειακό προϋπολογισμό. Επιμένει, κατά τρόπο ακατανόητο δυστυχώς, η Πολιτεία στην απαράδεκτη διατήρηση του 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος, παρά το ότι αποδείχθηκε στην πράξη μέτρο υπερμετάδοσης του ιού, αλλά και παρά το ότι πρακτικά οδηγεί στην μη λειτουργία του σχολείου, ενώ για 3η συνεχή χρονιά δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναχαίτιση του ιού στα σχολεία μας.

Απαιτούμε: 1. Σχολεία ανοικτά αλλά ασφαλή! 2. Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. 3. Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν παροχή των ειδικών μασκών κατάλληλων προδιαγραφών.  4. Θεσμική - μόνιμη σύνδεση των σχολείων με την Δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία. Κάλυψη όλων των αναγκών σε υγειονομικό προσωπικό για τα σχολεία. 5.  Δημιουργία τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητών και έκτακτες προσλήψεις των απαραίτητων εκπαιδευτικών με μόνιμη σχέση εργασίας. 6. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας έτσι ώστε να καλύπτεται πλήρως το ωράριο των σχολείων.”.